Pro si contra: Studentii si munca.

January 25, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

E bine ca studentii sa aiba un job in timpul facultatii? Studentul are doar de castigat in urma experientei in munca pe care o acumuleaza lucrand in anii de studiu?

Sunt intrebari al caror raspuns depinde foarte mult de partenerul de discutie si de viziunea acestuia, pentru ca, obiectiv vorbind nu exista un raspuns general valabil la cele de mai sus.

Realitatea este ca in 2010, in Romania  aproximativ 35% dintre studenti lucrau in mod legal,  la care probabil ca ar mai fi de adaugat niste procente bune care lucreaza in alte formule. Cu vreo 10 an in urma, in jurul anilor 2000, studentii care lucrau, chiar si in anii mari de studiu, erau mai degraba exceptii.

Si nu pentru ca parintii aveau atunci mai multi bani, pur si simplu studiul era pe primul loc.

Intre timp, “societatea de consum” isi cere dreptul, a creat nevoi, mai mult sau mai putin artificiale, din ce in ce mai mari, a schimbat lista de prioritati si urmand modelul american, “experienta in munca” a inceput sa conteze tot mai mult, uneori in detrimentul pregatirii.

Ca sa nu ma pierd in detalii, o sa prezint problema din doua perspective:

1) Din punct de vedere al formarii profesionale si intelectuale, studentii care lucreaza au in general doar de pierdut. Chiar si in cazul in care lucreaza part-time, timpul fizic pe care il pot aloca cursurilor si studiului e insuficient.  Cei care chiar lucreaza in domeniul pe care il si studiaza sunt exceptiile fericite si in care vor sa faca “cariera”

2) Din punct de vedere al experientei profesionale, munca in timpul studentiei e in orice conditii un punct in plus in CV.  Cu toate acestea, in conditiile in care de cele mai multe ori jobul n-are legatura cu ce studiezi, toata treaba se rezuma la bani, mai degrava decat la experienta, alta decat cea “de viata“.

Am avut parte de ambele experiente, pe de o parte 4 ani de facultate in care n-am facut decat sa merg la cursuri, sa citesc si sa invat. Niste ani mai tarziu de cativa ani in care, a trebuit sa ma descurc si cu un job cu program extrem de flexibil si cu o facultate. Concluzia mea a fost ca unui student care lucreaza, chiar si cu un program adaptabil, ii este aproape imposibil sa fie la fel de bine pregatit ca unul care… studiaza.

Raspunsul meu la intrebarile de la inceput este ca in primii ani de facultate, in cazul in care nu e nevoit din motive obiective sa munceasca (masina noua, iPhone, iPod si alte avioane nu intra la motive obiective), studentul ar trebui sa isi vada de studiu, pentru ca in anii respectivi se formeaza si intelectual si cultural, cultura pe care mai apoi nu o mai poti cumpara,  si pentru ca, in sistemul actual 3+2, are suficient timp sa acumuleze experienta profesionala in timpul Masterului.

Am o viziune complet rupta de realitate?

A propos de munca si lucru, in lunile care au trecut am mai vorbit si despre munca la birou, despre lucrul in week-end si despre lucrul de acasa, cu pareri pro si contra.

4 comments

 • Reply

  Alexandra / 27 Jan

  Nu cred ca ai o viziune rupta de realitate. Nu de realitatea de acolo. De realitatea de aici, insa…

  Aici putini studenti stau cu parintii. Stand pe langa Paris, chiria e de la 300 in sus. La asta se adauga mancarea (sa zici ca mananca la Crous zilnic, tot revine la 6,10€/zi, deci cel putin 30€/saptamana). Telefonul, cu noile abonamente, e “doar” 20€/luna. Trebuie sa plateasca si curentul si eventual netul de acasa (in jur de 30-50€, depinde de buzunare). Plus un abonament pentru transporturi, de la 70€ in sus (bine, cu reducerea pentru cei care lucreaza sau au sub 26 de ani, e intre 30 si 70€ in functie de zone).
  In mare, fara sa pun tigarile, cartile, hainele… si alte chestii de care poti sa ai nevoie intr-o oarecare masura, un student ar avea nevoie de 600€/luna. Poti avea ajutoare, dar doar daca lucrezi. Dar sa nu lucrezi prea mult, altfel iti taie ajutoarele. Daca parintii trimit bani si aia face ca o sa ti se taie din bani.

  Asadar aici (asta e situatia pe care o cunosc cel mai bine, ce sa-i faci?) ca student, nu prea ai de ales: trebuie sa lucrezi. Am avut destui colegi care veneau din familii nu tocmai instarite si erau obligati sa lucreze, ca sa aiba bani de buzunar.
  Colega ce a reusit cel mai bine anul trei de licenta lucra si nu era foarte des la scoala. Dar a avut cele mai mari note pe peste tot.

  Denisa lucreaza si e printre cei mai buni din anul ei 🙂
  Ne adaptam societatii, cum putem. Nu e vorba de lux pe cat e vorba de a satisface nevoile create de societate.

 • Reply

  citadinul / 27 Jan

  Citind comentariul tău văd că deşi m-am gândit la asta, nu am precizat că marea problemă în ceea ce priveşte condiţiile în care lucrează studenţii români, e că spre deosebire de SUA, Franţa etc, unde lucrurile sunt gândite în aşa fel, iar studenţii care lucrează sunt protejaţi în mod real la noi nu există nici cadrul nici “cultura civică”, să îi zic aşa care să protejeze studentul.

 • Reply

  Alexandra / 29 Jan

  Depinde de slujbe, depinde de ce intelegi prin protectia studentului. Aici ai dreptul sa mergi numai la cursuri (aici le zice seminarii) si nu la seminarii, daca aduci hartie ca esti angajat si nu tine nimeni cont de absente. Dar sunt unii care lucreaza 8 ore pe zi pentru ca nu au de ales, iar bursele sunt rar de ajuns.
  Dar da, presupun ca aici e mai bine decat acasa, conditiile sunt diferite.

 • Reply

  citadinul / 30 Jan

  Pana la urma, niciunde nu e usor sa lucrezi ca student si peste tot sunt studenti care n-au alta sansa.

  Ceea ce mi se pare mie periculos e ca la noi multi studenti sunt interesati mai degraba de bani, si nu de bani pentru ca sa se descurce, ci ca sa isi ia nu stiu ce gadget, neglijand astfel pregatirea profesionala.

  Nu stiu de ce dar am senzatia ca mentalitatea asta, dorinta de a epata si de arata mai mult decat ai de fapt, e una foarte romaneasca.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.