Pro si contra: Studentii si munca.

E bine ca studentii sa aiba un job in timpul facultatii? Studentul are doar de castigat in urma experientei in munca pe care o acumuleaza lucrand in anii de studiu?

Sunt intrebari al caror raspuns depinde foarte mult de partenerul de discutie si de viziunea acestuia, pentru ca, obiectiv vorbind nu exista un raspuns general valabil la cele de mai sus.

Realitatea este ca in 2010, in Romania  aproximativ 35% dintre studenti lucrau in mod legal,  la care probabil ca ar mai fi de adaugat niste procente bune care lucreaza in alte formule. Cu vreo 10 an in urma, in jurul anilor 2000, studentii care lucrau, chiar si in anii mari de studiu, erau mai degraba exceptii.

Si nu pentru ca parintii aveau atunci mai multi bani, pur si simplu studiul era pe primul loc.

Intre timp, “societatea de consum” isi cere dreptul, a creat nevoi, mai mult sau mai putin artificiale, din ce in ce mai mari, a schimbat lista de prioritati si urmand modelul american, “experienta in munca” a inceput sa conteze tot mai mult, uneori in detrimentul pregatirii.

Ca sa nu ma pierd in detalii, o sa prezint problema din doua perspective:

1) Din punct de vedere al formarii profesionale si intelectuale, studentii care lucreaza au in general doar de pierdut. Chiar si in cazul in care lucreaza part-time, timpul fizic pe care il pot aloca cursurilor si studiului e insuficient.  Cei care chiar lucreaza in domeniul pe care il si studiaza sunt exceptiile fericite si in care vor sa faca “cariera”

2) Din punct de vedere al experientei profesionale, munca in timpul studentiei e in orice conditii un punct in plus in CV.  Cu toate acestea, in conditiile in care de cele mai multe ori jobul n-are legatura cu ce studiezi, toata treaba se rezuma la bani, mai degrava decat la experienta, alta decat cea “de viata“.

Am avut parte de ambele experiente, pe de o parte 4 ani de facultate in care n-am facut decat sa merg la cursuri, sa citesc si sa invat. Niste ani mai tarziu de cativa ani in care, a trebuit sa ma descurc si cu un job cu program extrem de flexibil si cu o facultate. Concluzia mea a fost ca unui student care lucreaza, chiar si cu un program adaptabil, ii este aproape imposibil sa fie la fel de bine pregatit ca unul care… studiaza.

Raspunsul meu la intrebarile de la inceput este ca in primii ani de facultate, in cazul in care nu e nevoit din motive obiective sa munceasca (masina noua, iPhone, iPod si alte avioane nu intra la motive obiective), studentul ar trebui sa isi vada de studiu, pentru ca in anii respectivi se formeaza si intelectual si cultural, cultura pe care mai apoi nu o mai poti cumpara,  si pentru ca, in sistemul actual 3+2, are suficient timp sa acumuleze experienta profesionala in timpul Masterului.

Am o viziune complet rupta de realitate?

A propos de munca si lucru, in lunile care au trecut am mai vorbit si despre munca la birou, despre lucrul in week-end si despre lucrul de acasa, cu pareri pro si contra.

Similar Posts