Realizările Guvernului Ponta în anul 2013 de Mihai Stănescu

February 21, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Caricaturistul Mihai Stănescu a lansat un nou volum Realizările Guvernului Ponta în anul 2013 şi pregăteşte pentru cei interesaţi o întâlnire în care va acorda autografe.

Untitled-1

Când spui Mihai Stănescu te gândeşti automat la volumul Acum nu e momentul, lansat în vara lui 1990, un volum de caricaturi şi desene care a marcat cumva ieşirea din epoca Ceauşescu. La vremea respectivă a fost un adevărat eveniment editorial, la lansarea de la Sala Dalles au venit nu mai puţin de 10 mii de oameni, iar tirajul volumului a fost de 100 de mii de exemplare.

Să nu vă imaginaţi însă că Mihai Stănescu aşteptase evenimentele din ’89 ca să publice primul volum. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti în 1966, a făcut apoi grafică publicitară pentru Ministerul Turismului, iar din 1978 a devenit liber-profesionist.

În 1982 a reuşit să tipărească im album, din care s-au şi vândut în patru zile 4000 de exemplare, înainte ca volumul să fie interzis de autorităţile comuniste şi retras de la vânzare.

Până în 1990 a călătorit de mai multe ori în străinătate, mai mult, în 1988 a şi lansat mai multe albume la Paris.

Conform comunicatului de presă:

Cu ocazia ruperii USL, caricaturistul Mihai Stănescu lansează cartea “Realizările Guvernului Ponta, în anul 2013”. Artistul va oferi autografe marți, 25 februarie a.c., începând cu ora 12:00, la magazinul său din Piața Palatului. (centruldepresa.ro)

Despre noua apariţie editorială a vorbit şi Radu Banciu:

Ca să evit discuţii inutile, deşi mă leagă de Banciu nişte săptămâni petrecute pe şoselele din Franţa, Italia sau Spania, de când cu fulminanta lui carieră în televiziune nu îi împărtăşesc opiniile.

Realizările Guvernului Ponta în anul 2013, nu e primul volum de satiră politică semnat de Mihai Stănescu în ultimii ani. Au mai apărut Realizările guvernului Boc în perioada 2009-2010 şi Cod Portocaliu.

Ţinând cont de faptul că Stănescu a şi colaborat la un moment dat cu Traian Băsescu, cu siguranţă că vor exista voci care se vor bloca pe “mesajul politic partizan”, evident şi asumat, de altfel, din spatele acestei lansări.

Ceea ce cred eu că e o greşală. Dincolo de partizanatul politic, Realizările Guvernului Ponta în anul 2013 e şi un manifest cultural.

Nu am găsit alte informaţii despre lansare, în afară de foarte laconicul comunicat de mai de sus, aşa că nu ştiu în ce măsură pot garanta pentru întâlnirea de marţi cu Mihai Stănescu. Pot însă cofirma existenţa librăriei, ori buticului cu cărţi, cum vreţi să îi spunem, pe care îl deţine artistul în Piaţa Palatului, undeva vis-a-vis de Sala Palatului.

Cine îşi mai aminteşte din copilărie, ori din tinereţe, de caricaturile din Acum nu e momentul?

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.