Rocker un film de Marian Crișan

March 3, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Film

Rocker spune drama unui tată care încearcă să se descurce cu dependența de heroină a fiului său, dar și drama unui rocker de peste 40 de ani care își trăiește pasiunea și visul de a cânta pe o scenă adevărată prin intermediul fiului său, solist vocal și lider al trupei Iguanele.

rocker festival

Sincer să fiu, eu am văzut doar drama unui pasionat de rock care face totul pentru ca trupa amintitului fiu să reușească să urce pe scenă, iar pentru că toată povestea are loc la Oradea, mă gândeam că omul fusese pe vremuri mare fan Celelalte Cuvinte și își dorise din totdeauna să cânte live pe o scenă, ultimele imagini ale filmului îmi confirmă cel puțin parțial ipoteza.

Am vrut neapărat să văd Rocker pentru că eram curios în ce măsură poate fi credibil un personaj de genul rocker-ului de peste 40 de ani, care după ce a crescut în comunism, se bucură de libertățile și șansele de acum. Ei bine, Dan Chiorean face un rol reușit și chiar oferă imagine la care te aștepți, a personajului pe care îli poți de altfel și întâlni în realitate. Așa că din perspectiva asta, deși eu unul parcă aș fi pus acțiunea filmului cu vreo 10 ani mai devreme, povestea e una interesantă, povestea micilor trupe care de cele mai multe ori nu reușesc nici să iasă din garaj, ca să spun așa iar sursa de inspirație a fost o trupă din Salonta.

După ce am citit un interviu cu Marian Crișan am aflat că subiectul central al filmului ar fi mai degrabă dependența de droguri, gestionarea situației de către tată, decât povestea ”rockerului” care își împlinește visul de a urca pe scenă prin intermediul filului său, ceea ce văzusem și înțelesesem eu.

Am incercat să reinterpretez filmul în noua cheie, dar oricum aș lua-o, povestea co-dependenței nu mă prinde… pentru că oferă imaginea unui tată iresponsabil și egoist, care în loc să facă ceva în sensul rezolvării problemei, se mulțumește să fie un bun manager de trupă și îi asigură doza zilnică, pentru a putea face muzică.

E drept, frumusețea artei constă tocmai în posibilitățile de interpretare pe care le oferă.

Rocker (ex- Iguanele) e al doilea film de lung metraj al lui Marian Crișan, după Megatron, și a avut premiera in sepotembrie 2012 la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian. Filmul e o colaborare între Mandragora, casa de producție a lui Cristi Puiu și câtiva producători din Franța și Germania, cu participarea HBO Romania, iar filmările au avut loc în Oradea și în zonă (Beiuș, Salonta, Arieșeni). În distribuție îi regăsim pe Dan Chiorean (Cluj), Alin State şi Crina Semciuc (Bucuresti), Ofelia Popii (Sibiu), Richard Balint, Daniel Vulcu şi Elvira Rîmbu (Oradea).

Rocker e un film interesant, cu personaje puternice si o coloană sonoră ce va trezi nostalgii cel puțin amatorilor de rock românesc. Eu unul am plecat mai degrabă încântat de film, deși aș fi văzut/abordat poate altfel lucrurile în anumite puncte ale poveștii.

A mai văzut cineva filmul? Vouă cum vi s-a părut? V-a prins povestea dependenței sau mai degrabă cea a rockerilor?

2 comments

 • Reply

  andreea / 04 Mar

  am vazut filmul. nu este perfect, dar merge clar in directia buna. in directia unui film care nu inmoaie si nu mesteca posmagii pentru spectator. un film subtil, care nu isi doreste sa judece sau sa fie moralizator. nici macar educativ.
  eu zic ca marian merita sprijinul nostru. are aprobarea unui palme d’or si sunt sigura ca va face filme din ce in ce mai bune. un clasic in devenire 🙂

  • Reply

   citadinul / 04 Mar

   pentru ca m-am tot intalnit cu Rocker (de exemplu pot sa va spun ca peste aproximativ incepe o proiectie in Control din Bucuresti) trebuie sa recunosc ca incep sa merg si eu mai degraba pe ideea ca e un film care nu isi propune sa fie moralizator si ca realist vorbind e de inteles blocajul lui Victor.

   pe de alta parte eu sunt din tabara celor pentru care fiecare interpretare la care pot ajunge spectatorii, e la fel de valida ca si ideea cu care a plecat marian crisan la drum.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.