Românii au Talent – audienţe record explicabile

March 24, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Media


În principiu nu urmăresc emisiunile de acest gen, în primul rând pentru că totul e manipulat şi dirijat în aşa fel încât să ţină publicul aproape de televizor, nu să câştige cel mai bun-talentat cocnurent.

Cu toate astea nu pot ignora fenomenul media creat de Românii au talent, emisiune care a bătut cu fiecare ediţie câte un nou record de audienţă pentru acest tip de emisiuni, ajungând săptămâna trecută la o cotă de piaţă de 58% pe segmentul 18-49 de ani. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele de piaţă ale etapelor finale, care teoretic ar trebui le depăşească pe cele din „calificări”.

Încercând o primă analiză a audienţelor, acestea au mai multe explicaţii. Putem invoca aici, noutatea formatului (deşi cred că au existat şi mai există suficiente emisiuni în care poţi să faci diverse chestii la TV), interesul nativ al românului pentru astfel de spectacole sau renumele Pro TV, care de-a lungul timpului a avut mule producţii de mare succes.

O altă explicaţie a recordurilor de până acum ar fi aceea că au fost prezentate preselecţille cu imagini şi concurenţi din toată ţara, aşa că toată lumea vroia să îşi vadă vecina, prietenul, colegul de table, sau să vadă dacă nu cumva apare în vreun cadru din public, audienţele viitoare ne vor spune în ce măsură a contat asta.

Lăsând însă toate astea deoparte, cea mai inteligentă mişcare făcută de organizatori a fost modul în care au ales juriul şi prezentatorii, fiecare dintre ei adresându-se unui alt tip de public, reuşind să atragă atenţia unor oameni care altfel poate că ar fi privit cel puţin cu indiferenţă emisiunea.

O să încep cu Andra, pentru că la ea nu sunt multe lucruri de spus, face muzică la modul profesionist şi e întotdeauna o prezenţă încântătoare. Nu ştiu exact cine e Mihai Petre, şi nici nu e nevoie, a fost o alegere excelentă pentru juriu, cu umor şi seriozitate şi cu o figură autoritară. Andi Moisescu a adus emisiunii toţi fanii Apropo.tv şi deschiderea la un public mai puţin amator de emisiuni de gen. Despre Pavel Bartoş parcă am auzit că ar juca în ceva telenovele româneşti, ăsta fiind şi motivul prezenţei lui în emisiune. Smiley, ca şi Andi Moisescu a fost ales acolo mai mult decat strategic, partea bună e că i se potriveşte.

Cam acestea ar fi câteva explicaţii pentru aceste audienţe record, posibil să mai existe si alte aspecte de luat în calcul, voi reveni oricum după finală cu un fel de concluzii.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.