Românii, depresia, diabetul şi asigurările

March 9, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

sursa foto

Psihologia, sau mai bine zis psihologii şi mersul la psiholog sunt în continuare un subiect privit cu suspiciune de majoritatea românilor. Ceea ce e mai grav e faptul că şi din punct de vedere al statului lucrurile stau cam la fel. Nu ştiu cât de cunoscut este faptul că în România asistenţa psihologică nu este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Conform primei surse, purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor, Iulian Laurenţiu Ştefan a spus că “În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”. În acelaşi context ar mai fi de spus că în România sinuciderile reprezintă 25% din cazurile de moarte violentă.

În completarea celor de mai sus, cel de-al doilea material ne spune, conform unui studiu, că în România incidenţa depresiei este mai mare decât cea a diabetului “prevalenţa episodului depresiv major la momentul examinării a fost de aproximativ 9%, iar pe durata întregii vieţi de 21%, spre deosebire de diabet care are o prevalenţă de 8,4% in rândul populaţiei adulte”. Vă recomand şi continuarea materialului.

Datele sunt date, şi statisticile sunt suficient de clare, cred că e evident că un prim pas pentru schimbarea situaţiei din România este fără îndoială reglemetarea situaţie psihologilor în raport cu CNAS.

Asta ar facilita şi implementarea unui program de asistenţă psihologică (reală) în şcoli. Avantajul ar fi dublu, pe de o parte e mai uşor să rezolvi problemele unui copil (probleme care pot degenera, pot duce la luarea unor decizii greşite cu efecte pe termen lung) iar pe de altă parte pot forma o “cultură psihologică minimă” astfel încât adolescenţii să îşi dea seama că ceva nu e ok cu ei şi să caute ajutorul adecvat la timp.

Aşa, pe post de încheiere, sper să pot anunţa cât de curând că asistenţa psihologică e decontată şi în România.

p.s. Linkul de la poză duce la un articol despre depresie (engleză)

4 comments

  • Reply

    Adriana / 09 Mar

    E foarte adevarat ce spui tu aici. Eu m-am lovit de problema asta. Cert este ca sunt oameni care au nevoie de ajutor, care l-ar cere, dar care nu si-l permit. Colegiul Psihologilor a facut demersuri la un moment dat inspre rezolvarea acestei situatii, insa cred ca totul a ramas in standby. Singura varianta in momentul de fata este ca un psiholog sa colaboreze cu un psihiatru, si prin acesta pot fi decontate sedintele de psihoterapie.

    • Reply

      citadinul / 09 Mar

      Nu ştiam asta, ştiam doar că pentru a putea oferi medicaţie trebuie să colaborezi cu un psihiatru. Bănui că dpdv birocratic lucrurile sunt relativ complicate şi nu se apelează la varianta asta decât pentru cazurile “grave”?

      • Reply

        Angela / 09 Mar

        Nu stiu daca este cea mai buna solutie, atata timp cat psihiatrii isi dau seama ca este depresie sau orice tulburare psihica care poate fi tratata/depasita cu ajutorul psihoterapiei, iar ei prescriu instat medicatie pt. asta….iar saracul om si asa “terminat”inghite pastile, dar de fapt se amageste….Si mai cred ca nu este ok sa se asocieze psihiatrul cu psihologul, pt. ca si asa multi nu cunosc diferenta dintre cele doua profesii….Sunt convinsa ca daca ar cunoaste-o multi ar apela la ajutorul unui psiholog, fie el gratuit sau contra cost.

        • Reply

          citadinul / 09 Mar

          aşa e, asocierea dintre psihiatrii şi psihologi are în primul rând marele dezavantaj că sperie o mare parte din potenţialii pacienţi.

          şi din punctul meu de vedere se apelează adesea mult prea uşor şi poate din comoditate, la medicaţie. dar pentru moment nu am prea multe informaţii aşa că nu duc discuţi amai departe.

          ar fi interesant şi un punct de vedere al cuiva care practică.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.