Sară Bănățană la Bucuresti – Muzeul Literaturii Române
Sară Bănățană – Trei Timișoreni la Muzeul Literaturii Române din Bucuresti, dublă lansare de carte ar fi titlul complet al evenimentului de pe 14 noiembrie cu ocazia căruia Marius Ghilezan și George Lână au lansat câte un volum de poezie.
Amfitrionul evenimentului a fost Dl Lucian Chișu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, cel care a prezentat și volumul lui George Lână, în timp ce Ion Es Pop și-a asumat rolul de a spune câteva cuvinte despre cel al lui Marius Ghilezan. Nu pot încheia scurta prezentare fără a aminti și de tânărul clarinetist care a ilustrat sonor seara.
Marius Ghilezan a lansat volumul Medi cu ochiul sticlos, o colectie eclectica de poezii în care regăsim culturi, tradiții, locuri, dintre cele mai spectaculoase, prezentate intr-un spirit ludic și în același timp provocator.
George Lână ne-a prezentat volumul bilingv Tulpina mea nevăzută / My unseen steem, o poezie de o cu totul altă factură, o poezie a căuttărilor și a întrebărilor, un dialog perpetuu intre poet si Dumnezeu.
Cei doi autori au citit câteva poeme, după care au oferit autografe și s-au întreținut cu cei prezenți.
Cu toate că această Sară Bănățană organizată la București a fost una strict literară nu pot să nu mă gândesc la ceea ce se intâmplă la Timișoara deja de doi ani de zile, la seria de evenimente organizate sub titulatura Sara Bănățană. , organizată acum de Liga Bănățană. Este vorba de întâlniri lunare în care organizatorii au ca invitați specialiști și personalități din diferite domenii pentru a discuta despre istoria regiunii, despre particularitățile zonei, dar și despre probleme actuale, legate de dezvoltare si autonomie economică sau despre regionalizare.
Ideea e aceea de a informa, de a aduce în discuție o serie de teme importante pentru recuperarea unei identități ce poartă încă sechelele opresiunii și nivelării culturale și sociale impuse de regimul comunist, identitate ce s-a pierdut de altfel în toate regiunile din România.
Mergând pe acest principiu, ar fi interesantă organizarea și la București și in alte orașe importante a unor astfel de dezbateri care să atragă atenția asupra problemelor, particularităților dar și a punctelor forte de care dispune fiecare zonă.
Miza e simplă, dezvoltarea locală duce indirect la o dezvoltare regională și implicit la un aport mai mare la bugetul național. În punctul acesta discuția merge însă într-o direcție mult prea politică pentru intențiile mele de astăzi, așa că mă voi opri.
În concluzie, astăzi a avut loc la București o Sară Bănățană, una cât se poate de literară, ceea ce nu e rău.
Mai bine ar fi însă dacă modelul intâlnirilor organizate la Timișoara cu titlul de Sara Bănățană ar fi preluat și în alte zone astfel încât să avem cetățeni o idee mai informați, o idee mai interesați de ce se întâmplă în jurul lor, de cum pot ei să schimbe ceva și, de ce nu, o idee mai greu de transformat în masă de manevră electorală.