Scriitorul, Cenzura și Securitatea – Bujor Nedelcovici (vALLuntar 2)
March 10, 2013 / byCitadinul / Categories : Carte
Colocviul Scriitorul, Cenzura și Securitatea a fost organizat la inițiativa lui Bujor Nedelcovici de Editura ALLFA și Uniunea Scriitorilor din România în cadrul Tărgului de Carte Gaudeamus, mai exact, pe 20 noiembrie 2008. Un an mai târziu editura ALLFA publica volumul Scriitorul Cenzura și Securitatea care cuprinde interesantele discuții ce au avut loc în cadrul colocviului, în prima parte și 8 recenzii ale unor romane sau povestiri semnate de Bujor Nedelcovici, în a doua parte.
Am ales să scriu despre acest volum în cadrul campaniei vALLuntar 2 pentru că mi se pare un subiect important, cu atât mai mult cu cât la campanie vor participa cu siguranță și mulți tineri care fie nu își mai amintesc, fie nu au trăit în România comunistă.
Scriitorul, Cenzura și Securitatea este, prin prisma celor care au participat la discuții, adică Ana Blandiana, Ion Bălu, Livius Ciocârlie, Stéphane Courtois, Armand Goşu, Germina Nagâţ, Lucia Hossu-Longin, Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu, Victor Rebengiuc, Romulus Rusan şi Alexandru Zub, un document important pentru literatura și cultura română, mărturiile celor prezenți oferind mai ales celor tineri informații la prima mână despre o epocă ce pare tot mai ireală odată uc trecerea timpului. Iar uitarea trecutului e periculoasă.
Un al doilea motiv pentru care am ales volumul a fost implicarea lui Bujor Nedelcovici, un romancier pe care literatura română cred că nu l-a descoperit la întreaga lui valoare, asta chiar dacă, editura ALLFA a publicat chiar în perioada aceea opera completă a autorului care trăiește de aproape 30 de ani în Franța. Dacă ar fi să vă recomand unul din romanele sale, m-aș opri la Al doilea mesager, o utopie negativă, o adevărată incursiune prin cultura europeană, printre care regăsim elemente atât de familiare celor care au trăit în anii comunismului în România.
Chiar dacă este vorba de transcrierea unui colocviu, Scriitorul, Cenzura și Securitatea are o cursivitate ce face lectura extrem de plăcută. După ce istoricul francez Stepahane Courtois face o trecere în revistă a problematicii cenzurii în literatură dintr-o perspectivă istorică, Bujor Nedelcovici ne povestește despre cât de dureros a fost pentru el să citească propriul dosar de securitate, și să descopere că unii prieteni nu îi erau tocmai prieteni. Eseul Un tigru de hârtie este rezultatul acestei experiențe. Ceilalți invitați vor vorbi despre modul în care au evoluat, s-au rafinat metodele securității din anii ’50 până la finalul regimului Ceaușescu.
Nu voi insista aici cu foarte multe detalii, oricât de interesante mi s-ar părea, vă invit să le descoperiți, volumul Scriitorul, Cenzura și Securitatea de Bujor Nedelcovici fiind disponibil pe all.ro, siteul editurii.
Vă propun însă o discuție despre ce a însemnat pentru voi regimul comunist, despre amintirile pe care le aveți din acea perioadă și despre cum credeți că acei 50 de ani continuă să influențeze și astăzi cultura și societatea românească.
Întotdeauna îmi place să spun că dintr-o anumită perspectivă am ”șansa” de a face parte din generația celor care au prins suficienți ani de comunism încât să poată aprecia libertatea de astăzi, și tot odată eram încă suficient de mici pentru a nu rămâne cu foarte multe deprinderi sau traume din perioada respectivă.
Recenzia de față despre volumul Scriitorul, Cenzura și Securitatea – Bujor Nedelcovici face parte din campania vALLuntar 2 iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA, iar pentru fiecare 15 comentarii organizatorii vor planta câte un copac.
În consecință vă invit încă o dată la o discuție despre modul în care am trăit sau ne amintim fiecare dintre noi regimul de dinainte de 1989.
A. / 10 Mar
cum iti spuneam si in privat, salut ideea ta de a alege un scriitor pe care l-am parcurs in anii de facultate si care cred ca ar trebui sa se regaseasca pe listele de lectura ale tinerilor, mai adesea 🙂 despre subiect ce pot sa spun, la fel ca tine am fost prea tanara si in mare masura protejata de familie ca sa pot avea un punct de vedere intemeiat. imi amintesc de foarte multe nedumeriri si intrebari, nu intelegeam prea bine ce se intampla in jurul meu de multe ori dar intuiam ca ceva e in neregula. intotdeauna mi s-a parut periculos si am protestat la auzul propozitiei ca “era mai bine inainte”. acum nici macar asta nu mai aud, s-a asternut o aparenta uitare 🙂
Andreea Toma / 11 Mar
Mi-ar place sa citesc cartea aceasta. Prea multe despre comunism nu stiu din proprie experienta, insa nu evit sa citesc de cate ori am ocazia carti ce aduc in discutie acea perioada. Multumesc pentru recomandare.:)
Ihrielle / 11 Mar
Interesanta alegerea ta. Si curajoasa.
Eu nu-mi mai aduc aminte foarte multe din comunism, decat ca profitam de faptul ca parintii erau ocupati cu statul la cozi ca sa fac diverse nazbatii. Sau ca faceam baza de cuplul Ceausescu si mama imi soptea sa nu mai spun asa ceva, fara sa-mi dea prea mult argumente in afara eternului “nu e bine”.
LS / 11 Mar
Interesanta aparitie. cred ca este deosebit de important sa stim ce aventuri au fost in acele vremuri in care literatura nu era libera.
Cristina's World / 11 Mar
Nu am prins foarte multi ani din comunism, dar tot imi amintesc de cozile interminabile si de faptul ca daca stateai la coada nu insemna si ca vei apuca sa cumperi acel lucru pentru care ai stat la coada. Si-mi mai aduc aminte de cartelele de paine, de cartelele pentru butelii, de vizita lunara la magazinul alimentar pentru ratia de alimente de baza (zahar, ulei, faina…), de lipsa apei calde si a luminii cand iti era mai mare nevoia. Imi aduc aminte si de megaserbarile la care eram obligati sa participam in timpul vacantelor, dar si de taberele in care am legat o multime de prietenii. Totusi am avut o copilarie frumoasa 🙂
Rux - Copilarim / 11 Mar
Este una dintre cartile pe care nu o observasem pe site la All. Interesant.
Eu prefer sa imi amintesc partile frumoase din copilaria mea.. Ma asteptam ca acelea sa fie conservate, sa se pastreze…
Toata lumea isi aminteste partile urate pentru ca ele inca exista.. 🙂 Unele chiar au luat amploare.
Spor la plantat copaci (uite .. de exemplu in 90 ar fi urmat sa plantam copaci in parcul din fata scolii. mie mi se parea un lucru fain … Nu am mai plantat copaci. Parcul nu mai exista, locul nu mai apartine de scoala – s-a facut nu stiu ce afacere acolo.. Nu vreau sa crezi ca sunt carcotasa, dar acel loc chiar daca nu devenea parc al scolii putea sa gazduiasca noua sala de sport care in conditiile actuale a luat locul curtii scolii respective. Practic acei copii nu mai au un loc unde sa iasa in pauze… decat prin cotloane intre scoala si respectiva sala..
Si nu am mai plantat nici copaci:D atunci. Noroc cu aceasta campanie -:P Sa avem spor la… impadurit!)
citadinul / 11 Mar
multumesc tuturor pentru comentarii.
intr-adevar majoritatea celor care aveau pana in 12-13 ani in ’89 asociaza perioada respectiva cu amintirile din copilarie. de altfel anii respectivi au fost relativ relaxati in ceea ce priveste abuzurile sistemului, incomparabil mai blanzi cu anii de teroare din perioada ’50.
asta in timp ce in magazine se gaseau din ce in ce mai putine lucruri iar de calatorii in strainatate, fie ele si in tari “prietene” e se putea vorbi tot mai putin.
Cris / 12 Mar
Intr-adevar, o alegere curajoasa pentru recenzare. Dar un stil concis si convingator care inlatura senzatia de nepotrivire cu universul literar, al primului moment. Eu fac parte din generatia necomunista, dar oricum, la toate numele mari pe care le-ai mentionat, cred ca istoria lor nu se suprapune intru totul istoriei comuniste.
Pishky / 13 Mar
interesantă cartea, merită cu siguranță citită 🙂
sorin / 17 Mar
well done
Juliet / 22 Mar
Interesanta cartea care dezbate un subiect greu. Despre comunism nu vrea sa-mi amintesc pentru ca, chiar daca nu am prins aceasta perioada prea mult, a lasat sechele greu de recuperat asupra oamenilor. Bine macar ca acum avem ce manca.
alaxandra / 22 Mar
Pot sa te intreb, de curiozitate, care este pentru tine, Citadinule amintirea cea mai vie despre comunism?
atriae / 22 Mar
Din comunism nu imi adic aminte mare lucru. Aveam 6 ani cand a cazut regimul.
Dar tin minte ca tatal meu vitreg a facut parte dintre cei care iesisera cu pusti sa pazeasca orasul nostru, era de frontiera. Ii legam in zilele alea banderola tricolora si iesea in frigul muscator de afara cu o pusca de marime comparabila cu mine. Un grup de barbati barbosi il astepta in curte, si mergeau hotarat cu totii prin vant si zapada.
Nu prea intelegeam eu ca e posibil sa nu mai vina acasa, dar in mod cert “ceva” se petrecea.
Andra / 22 Mar
Si eu am avut ocazia sa citesc in timpul campaniei 2 carti a caror actiune se desfasura in perioada comunista si am fost de-a dreptul socat, dar la modul bun. E foarte util sa descoperim lucrurile acestea pentru ca doar asa ne putem bucura de ceea ce avem.
anca / 22 Mar
Desi am copilarit si mi-am petrecut inceputul adolescentei in comunism nu am avut ocazia sa ma lovesc de partile lui cele mai “urate”. Statul la cozi este experienta cea mai “dura” pe care am trait-o personal. In rest imi amintesc de Ciresarii, Racheta alba si altele la fel 🙂
simsim / 22 Mar
ai ales o carte interesanta si diferita fata de ce am mai gasit printre recenziile postate. felicitari!
Spunsieu / 23 Mar
Nu stiu daca as rezista sa citesc ceva de acest gen dar o prezinti frumos si parca m-ai facut curioasa!
Lucrarea mea de licență / 02 Jul
[…] perioada în care pregăteam lucrarea de licență am făcut cunoștintă și cu Bujor Nedelcovici și I.D. Sârbu, alți doi autori oe care ii […]
Banned Books Week 2014 - benzi desenate si romane grafice / 04 Jul
[…] populare (Mihai Stănescu fiind una din excepţii) scriitorii de la noi au o întreagă istorie cu cenzura literară şi cred că organizarea şi la noi măcar a unui eveniment care să marcheze Banned Books Week ar […]
SECURITATEA - Instrument al Dictaturii expoziţie CNSAS / 02 Sep
[…] Detalii interesante despre perioada respectivă se regăsesc şi în Scriitorul Cenzura și Securitatea de Bujor Nedelcovici […]