Siteuri şi bloguri de muzică din onlineul românesc
Presa muzicală online – ar fi fost un titlu mult prea pretenţios pentru articol, varianta cu siteuri şi bloguri de muzică din onlineul românesc, nu e completă, dar e mai aproape de ce îmi propun: o scurtă trecere în revistă a ceea ce înseamnă onlineul muzical românesc, fie că vorbim de presă de specialitate sau de bloguri independente, de muzică underground sau comercială.
Mă încumet la treaba asta pentru că între 2009 şi 2013 am trăit din onlineul muzical românesc, la propriu şi la figurat, şi pe undeva am crescut cu el. M-am despărţit fără regrete, pentru că uneori nişte paşi în lateral sunt exact ceea ce e nevoie pentru o perspectivă mai bună.
În lista de mai jos se vor regăsi siteuri, bloguri, publicaţii online pe care le-am urmărit de-a lungul timpului. Nu e o listă exhaustivă şi îmi asum eventualele omisiuni. Nu voi intra în multe detalii, va fi mai degrabă o scurtă prezentare, nu neapărat cu referire la calitatea jurnalistică a materialelor, cu o eventuală menţiune legată de impactul ori relevanţa pe care o are siteul pentru nişa respectivă.
Interesanta discuţie legată de trafic, bani, monetizare şi implicit despre seriozitatea, inspiraţia şi competenţa proprietarilor şi statutul redactorilor/editorilor, modul în care aceştia sunt respectaţi (a se citi şi plătiţi) rămâne însă pentru altă dată, e un alt subiect.
Ca ultime precizări, unele dintre siteuri nu mai sunt active, le-am reţinut pentru ceea ce au însemnat la un moment dat, în plus la finalul listei am adăugat câteva proiecte bonus, care nu intră neapărat la cateoria presă, dar care am considerat că merită amintite.
Ordinea alfabetică e întotdeauna o soluţie potrivită:
Beatfactor
Revista online de muzică dance, electronică şi clubbing a apărut în 2006. La vremea respectivă şi apoi de prin 2010, propunea un calendar complet de concerte, stiri pe scurt şi o serie de profiluri de artişti (biografii, poze) albume şi mixuri dance/electro.
În urmă cu ani de zile era un reper pentru nişă, astăzi e actualizat aparent o dată pe săptămână şi ţinut online pentru traficul adus de arhivă.
http://www.beatfactor.ro/
https://www.facebook.com/beatfactor.romania/ – 6,071 – postări sporadice
Bestmusic
Lansat în 2005 – unul din cele mai importante siteuri de muzică, în special prin prisma secţiunilor de artişti şi versuri, a arhivei de care dispune şi implicit a potenţialului.
Secţiunile de ştiri şi evenimente sunt active, păcat că nu se investeşte şi în calitatea articolelor care sunt fie rezumate copy-paste ale unor comunicate de presă fie rezumate în 3 rânduri ale unor articole preluate din publicaţii străine.
http://www.bestmusic.ro/
https://www.facebook.com/bestmusicro/ 51,243 – cont activ, cu undeva spre 10 postări pe zi dar fără mari rezultate, în contextul în care majoritatea postărilor nu au nici un like.
Bravo Net
Recunosc, am fost surprins să văd că Bravo mai există, ba chiar e un proiect făcut la modul cel mai serios. Muzica promovată e comercială, evident, şi nu foarte multă, de apreciat că materialele sunt în general articulate. Deşi nu şi-ar fi avut neapărat locul aici, amintesc proiectul pentru toţi cei care au avut măcar un poster din Bravo în anii 90.
http://bravonet.ro/
https://www.facebook.com/Bravonet.ro/ – 89,097 – cont bine întreţinut, fără a fi ieşit din comun, un cont în care probabil se şi investeşte punctual, cu fb-ads pe anumite materiale.
BlackSheep Sound – we speak hip hop
Proiectul a debutat în 2007 pentru ca la sfârșitul lui 2011 să treacă în offline pentru o perioadă, mai exact până în toamna lui 2012 când a fost relansat de altă echipă.
Propune o colecţie mai mult decât interesantă de interviuri, recenzii şi materiale audio/video + din ce am văzut şi o serie întreagă de articole dedicate graffiti-ului.
http://blacksheepsound.ro/
https://www.facebook.com/blacksheepsound.ro/ 15,938 – cont activ, cu un feedback organic şi implicit nu neapărat spectaculos… că aşa e pe facebook.
Cooperativaurbana
O platformă ce susține cultură alternativă și tradițională + diverse acțiuni sociale. Promovează concerte, festivaluri de film si alte evenimente conexe. Dacă ajungeţi la ei, trebuie musai să ascultaţi şi Radio.CooperativaUrbană
http://www.cooperativaurbana.ro/
https://www.facebook.com/cooperativaurbana.ro – 14,284 – un cont care alternează postările legate de articolele de pe platformă cu piese bine alese, ascultabile la radio. Iar asta îi asigură engagement şi o dinamică faină.
Feeder
Feeder este “agenţia de ştiri a naţiunii alternative”, un site ce publică din 2004, ştiri şi articole din zona urbană, evenimente alternative, sporturi extreme, muzică, publicitate, design, tehnologie, internet, street art.
Este unul din proiectele care şi-a păstrat identitatea de-a lungul timpului. În ceea ce priveşte strict muzica, se adresează în special amatorilor de house / electro cu tente mai mult sau mai puţin experimentale.
http://www.feeder.ro/
https://www.facebook.com/FEEDER.ro – 17,451 – cont relativ animat, fără un feedback important.
iConcert
Autointitulat cel mai important site de concerte si evenimente muzicale din Romania, este departe de efervescenţa de acum câţiva ani. Siteul lansat în 2009 şi care a fost pe undeva o referinţă pe nişa asta, propune şi astăzi destule concerte/festivaluri şi mai ales mai are oameni pe baricade, oameni care revin cu poze de la evenimente şi cronici de eveniment, sau în fine, recenzii de eveniment, cum le spun ei.
http://www.iconcert.ro/
https://www.facebook.com/iConcert/ 39,579 – un cont actualizat, pe care însă nu se mizează prea tare.
Infomusic
Un site lansat iniţial în 2010, care pune azi accent mai mult pe evenimente, dacă e să ne luăm după homepage. Dincolo de secţiunile de concerte, ştiri, poze, cronici şi recenzii, nu lipsesc nici topurile şi o categorie de playlisturi. De-a lungul timpului aici am citit destule cronici de concert faine, scrise cu multă pasiune.
http://www.infomusic.ro/
https://www.facebook.com/infomusicro/ – 55,760 – fără prea multe postări ori alte ghiduşii, contul are un feedback peste medie, ca să zic aşa.
The Intermission
Un proiect lansat în februarie 2016, dedicat rock-ului, metalelor dar şi jazzului, Îşi propune să susţină trupele din underground, locale şi nu numai.
Cronici de concerte, cronici si recenzii de album, interviuri, prezentări şi editoriale despre trupe şi chiar o secţiune dspre scule, toate materialele scrise cu pasiune, recomandă siteul.
TheIntermission.ro
https://www.facebook.com/pg/theintermissionro/ – 2,610 – contul reflectă activitatea siteului, fără o atenţie deosebită pentru acest mediu de promovare
Hip Hop Live
Lansat în 2005, siteul nu e foarte activ în perioada asta, suficient însă cât să puncteze reperele importante din actualitatea acestui gen.
http://www.hiphoplive.ro/
https://www.facebook.com/hiphoplive.ro – 39,023 – chiar şi ţinând cont de numărul mare de fani, cu tag la artişti reuşesc să adune uneori reacţii numeroase.
HipHop News
Siteul a fost lansat in 2012 şi continuă practic proiectul UZR.ro unul din primele siteuri dedicat genului. În momentul de faţă nu prea e activitate online, mai mult, se caută redactori. Ar mai fi de menţionat şi existenţa unui shop-online.
http://www.hiphopnews.ro/
https://www.facebook.com/HipHopNewsRomania/ 14,256 –
Let’s rock
Fondat în 2007, siteul este unul din punctele de reper pentru comunitatea rock de la noi, comunitate pe care o susţine cu multă consecvenţă, cu accent pe underground. Găsiţi aici ultimele noutăţi despre trupe, evenimente dar şi o serie de cronici, reportaje, interviuri sau poze de la concert.
Dacă vorbeşti despre Let’s rock nu poţi să nu aminteşti despre magazin http://www.letsrock.ro/magazin/ unde găsiţi bilete, cd-uri, dvd-uri, tricouri etc
http://www.letsrock.ro/
https://www.facebook.com/letsrockromania – 6,756 – un cont fain, poate prea cuminte, dar având în vedere şi numărul relativ mic de likeuri cred ca nu se mizează foarte mult pe facebook.
Maximum Rock Magazine
Unul din primele siteuri dedicate rock-ului, lansat încă din 2003. Secţiunea de ştiri şi articole e una activă în perioada aceasta, mai sunt de citit interviuri sau recenzii de album, însă celelalte secţiuni ale siteului sunt puţin neglijate.
http://maximumrock.ro/
https://www.facebook.com/MaximumRockRomania/ – 31,712 – un cont destul de important ca număr, dar pe care nu pare să se mizeze prea mult, la prima vedere pare să nici nu valorifice toate materialele de pe site
Metalhead
Cel mai mare site de rock, a fost lansat în 2004 şi aşa cum se practica pe atunci, include şi o secţiune cu trupe, alta cu versuri şi tabulaturi, plus un forum. Reuşesc să acopere aproape toate evenimentele rock, de la multe din ele având şi poze din concert. Cu toate acesteam jurnalistic vorbind se merge pe minimul acceptabil, cu aricolaşe scurte, citate din comunicate sau traduceri din presa străină.
Metalhead e azi mai degrabă o afacere de succes (pe partea de organizare de evenimente) decât un site care să sprijine muzica rock ori să încurajeze jurnalismul muzical de calitate.
http://www.metalhead.ro/
https://www.facebook.com/METALHEADRomania/ – 92,953 cel mai important cont de rock, animat, cu fedback din partea subscriberilor.
Metalfan
Lansat în 2004, Metalfan propune şi o versiune în engleză. Cronicile de concert şi recenziile de album sunt pnctul lor forte, alături de secţiunea de interviuri. Interesante sunt şi zonele dedicate trupelor şi albumelor.
Au fost multe materialele interesante pe care le-am citit aici, de fiecare dată sper ca pănă la urmtoarea mea vizită siteul să arate altfel. Nu m-am referit la aspectul acesta în celelalte prezentări, dar, tocmai pentru că apreciez munca depusă, m-aş bucura să aflu că se lucrează la un site nou.
http://www.metalfan.ro/
https://www.facebook.com/metalfan.romania/ -6,256 – postează doar materiale apărute pe site
Metropotam
Lansat în 2006 Metropotam nu prea mai are azi mare legătură cu muzica. Rămâne însă un reper pentru tot ce înseamnă evenimente, “locuri si intamplari din Bucuresti si din tara, recomandari, filme, lansari, recenzii si multa interactiune”.
Portalul şi opţiunile pe care le oferă sunt mai mult decât interesante, recomandări de locaţii, evenimente, film. Pe de altă parte, o bună parte din materiale se cam duc spre zona “soft” can-can. La drept vorbind ăsta a fost şi motivul pentru care nu mai urmăresc Metropotam nici pe facebook de mai bine de doi ani: lipsa investiţiei în content de calitate.
O parte din conţinut şi din opţiuni sunt însă rezervate membrilor.
http://metropotam.ro/
https://www.facebook.com/metropotam – 72,485 – când ai 72k de urmăritori şi multe postări fără nici un like, înseamnă că ceva, undeva poate fi schimbat.
Mklasica
Lansat în urmă cu câteva luni, este un proiect MKlasica Melos ce îşi propune să ofere cât mai multe informaţii legate exclusiv de muzica clasică: evenimente, concerte, festivaluri, concursuri naţionale şi internaţionale, resurse diverse adresate muzicienilor şi melomanilor din România.
Este un proiect făcut din pasiune, bine organizat şi cu mult potenţial.
http://www.mklasica.ro/
https://www.facebook.com/mklasica – 426 – un cont care merită mai multe postări 🙂
Music Channel Romania
Este siteul postului TV omonim. Lansat în 2010, nu vine cu nimic nou, articolele transpun o bună parte din materialele date pe post, plus multe preluări din presa străină. Un site cu un public ţintă bine definit, de unde şi conţinutul adaptat acestuia.
http://1music.ro/
https://www.facebook.com/fanpagemusicchannel – 417,700 – un cont activ, în care se şi investşte. conţinutul e, asemeni siteului, adaptat publicului.
MTV România
Deţinut de MediaPro, siteul nu trece prin cea mai fericită perioadă. La prima vedere, materialele sunt aproape toate preluări din alte publicaţii ale trustului, şi nu au neapărat legtură cu muzica.
http://www.mtv.ro/
https://www.facebook.com/mtvromania – 648,264 – dacă siteul e neinteresant, contul de fb e valorizat la maxim, cu postări din tot portofoliul trustului
Muzaholic
Dependent de frumos – Muzaholic a fost lansat în martie 2014 şi a fost cel mai interesant proiect lansat în perioada respectivă. Cu materiale bine scrise, subiecte atent alese, editorii au reuşit să re-creeze un puzzle sinestezic al realităţii culturale şi artistice pe care o trăiau zi de zi.
După efervescenţa debutului şi un prim an extrem de activ (dacă nu mă înşel) astăzi materialele sunt din păcate sporadice.
http://muzaholic.ro/
https://www.facebook.com/MuzaholicRo – 2,620 – asemeni siteului, şi contul de facebook e în stand by.
Mixtopia
Lansat în 2011, Mixtopia e un portal de lifestyle cu cele mai bune mixuri: cooking + muzica + gadgets. LIFE AS WE MIX IT! Sau a fost pentru că azi nu prea mai pare activ. Intâmplarea face că am urmărit siteul de-a lungul timpului şi e unul din exemplele de site cu potenţial care se pierde pentru că nu există un proiect sau oameni care să le dezvolte.
http://www.mixtopia.ro/
https://www.facebook.com/mixtopia.ro/ – 66,458 – un pic mai activ decât siteul
no3
Lansat în ianuaie 2008, siteul a fost unul din reperele online-ului românesc, cu accent pe zona underground. Si-a întrerupt activitatea în 2014, revenind însă după un an. Ultimele postări sunt însă din august 2016. Rămâne însă o arhivă interesantă, interviuri, editoriale, cronici de album, topuri.
http://www.no3.ro/
https://www.facebook.com/no3.ro – 1,274
Urban.ro
Urban.ro s-a lansat în 2011, continuă direcţia iniţială a monden.info (blogul activ din 2007 pe structura căruia a fost construit) reuşind la un moment să ajungă dincolo de muzica promovată de casele de discuri şi să meargă inclusiv în zona indie/alternative şi pe evenimente, cu secţiuni interesante şi pe zona de muzică electronică şi film.
Întrucât am făcut parte din proiect, e mai fair să nu fac nici un alt comentariu, altul decât încurajări şi salutări colegilor care mai activează, mai ales celei care de mai bine de 2 ani se ocupă aproape singură de tot proiectul.
http://www.urban.ro/
https://www.facebook.com/UrbanPunctRo – 43,582 – un cont activ, cu rezultatele care pot fi obţinute fără sponsored posts
Bonus
De ascultat
Zoli Varga este presa de muzică din Timişoara. Merită aprecierea pentru că reuşeşte să acopere ca jurnalist de eveniment aproape toate concertele si festivalurile din zonă. De ascultat e proiectul lui personal, un proiect eclectic, pentru cunoscători dar şi pentru amatorii de surprize.
http://zoltanvarga.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/De-ascultat – 845 likes – nu e foarte activ, însă vine şi cu alte propuneri, pe lângă materialele prezentate în articole.
Electroblog
Un proiect deosebit prin care Septi Moldovan a reuşit să reconstituie o istorie a muzicii electronice româneşti, plecând de la primele încercări de acum câteva decenii, până la proiecte mai noi, pe care le prezintă în continuare.
În urmă cu ceva vreme a fost lansată şi Enciclopedia muzicii electronice româneşti
http://septymoldovan.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/enciclopediamuziciielectroniceromanesti/ – 2,940 – din păcate, aş spune, canalul de facebook nu e deloc activ, deşi ar putea promova măcar din când în când, artişti care apar în enciclopedie
jazz de-a dreptu’
Să scrii despre jazz este o artă, iar propoziţia asta e cea mai simplă prezentare a acestui blog. E cu prezentări de albume şi cronici de concert, scrise de cineva care are la el şi cuvintele şi muzica. Recomand amatorilor de jazz şi noi descoperiri.
https://jazzdeadreptu.wordpress.com/
https://www.facebook.com/Jazzdeadreptu – 516 likes – puţin activ, cât să semnaleze noile materiale
Overground Magazine
Am spus întotdeauna că se simte când un proiect e susţint din pasiune. Cum şi cazul OM care excelează prin recenzii de album şi cronici de album.
Sau ca să citez: “Scriem despre muzică așa cum ne-ar plăcea să citim. Conținut pe larg, cu diacritice, fără copy-paste și reclame. N-avem știri sau calendar de evenimente și nu plănuim să le adăugăm.”
http://magazine.overground.ro/
https://www.facebook.com/overgroundmusic – 1031 – deşi numărul postărilor e destul de limitat, e un cont ce reuşeşte să acopere o zonă interesantă, cu trupe nu neapărat underground dar de nişă (o nişă destul de eclectică, aruncaţi un ochi să vă convingeţi)
Muzici şi faze
Un proiect istoric, trecut deja şi în print, ca să zic aşa. Demarat în 2002 e astăzi valoros mai ales prin prisma arhvei: interviuri, editoriale, cronici de concert, prezentări de trupe, un loc de vizitat cu timp şi căşti bune. Ioan Cora, Mihai Plămădeală, Horia Diaconescu şi Aron Biro sunt cei care semnează materialele
http://www.muzicisifaze.com/
https://www.facebook.com/muzicisifaze – 216 likes – cont adăugat foarte târziu, puţin activ
Mahmur.info
Cronici de concert şi festival cu multe poze şi înregistrări video, despre asta e vorba. Mă bucur că Lucian (şi prietenii) continuă proiectul şi după dispariţia tragică a lui Claudiu.
http://mahmur.info/
https://www.facebook.com/mahmur.info – 9,506 likes – recomand pentru calendarul de evenimente
Trei Beţivi
Cronici, recenzii de album, interviuri şi beţivisme, despre asta e vorba, scrise la un mod mult mai haios decât aş putea eu să o fac vreodată.
Între timp s-a deschis barul Trei Beţivi.
https://www.treibetivi.net/
https://www.facebook.com/treibetivi.net – 123 likes