Sondaj: Preferi să citeşti un roman pe e-book sau în ediţia tipărită?

September 2, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Zilele trecute am citit despre diferenţa dintre modul în care e percepută şi trăită experienţa lecturii în funcţie de suport, diferenţa dintre lectura unei cărţi tipărite respectiv în varianta e-book pe diferite device-uri electronice, fie că vorbim de e-reader, tabletă, ipad sau clasicul monitor sl calculatorului ori laptopului.

ebook vs book(foto)

Dincolo de preferinţe, de multe ori deloc raţionale şi adesea bazate pe prejudecăţi, experienţa lecturii chiar este diferită de la un tip de suport la altul pentru că şi raportul cititorului cu textul diferă.

Pe de o parte avem cartea clasică, tipărită, pe care o poţi lua în mână o poţi simţi şi frunzări în voie, avem ipad, tablete, telefoane şi mai ales noile variante de e-reader care sunt mult mai prietenoase cu cititorul, au o serie de opţiuni de navigare care fac lectura mai “naturală”, ecranele sunt mult mai bine adaptate lecturii, iar pe cealaltă parte avem lecturile de cărţi electronice direct pe calculator şi laptop (procentual nu ştiu câtă lume mai alege această variantă) cu cele mai mari şi evidente neajunsuri.

Întrebarea din sondajul de mai jos se referă la diferenţa dintre a citi un roman în varianta e-book sau în ediţia tipărită din punct de vedere al plăcerii lecturii dar şi a modului în care reuşiţi să intraţi în poveste să vă identificaţi cu personajele şi să vă amintiţi detalii ale romanului.

online poll by Opinion Stage

Vă mulţumesc că aţi participat la sondaj şi în cazul în care vi s-a părut interesant vă rog să îl daţi mai departe. Peste o săptămână voi face o scurtă analiză a opţiunilor exprimate.

 

Tot atunci o să dezvolt un pic subiectul e-book vs carte tipărită din perspectiva diferenţelor de lectură aşa cum au fost ele prezentate de mai multe studii cercetări şi sondaje, e un subiect extrem de interesant. Raportul nostru cu textul pe de o parte şi cu cartea ca obiect, pe de altă parte, e un subiect asupra căruia merită să te opreşti, tocmai pentru a înţelege anumite mecanisme şi obiceiuri de lectură.

 

În conculuzie, întrebarea e: Preferi să citeşti un roman în varianta e-book sau în ediţia tipărită?

Comentariile sunt deschise pentru cei care vor să argumenteze alegerea făcută prin vot.

 

8 comments

  • Reply

    Oana / 02 Sep

    Nici mie nu imi vine sa cred, dar am votat ebook.
    Prefer sa citesc de pe Kindle pentru ca:
    1. de obicei citesc cartea in original;
    2. citesc pe intuneric, fara a-l deranja pe cel de langa mine cu lumini si altele (si acasa si in alte locuri gen in tren);
    3. e mai confortabil – chiar ieri mi-am dat seama, citind dint-o carte alternativ, si pe Kindle in engleza si tiparita in romana, ca mi-e mai usor cand nu trebuie sa tin de ea, mai ales cand stau pe-o parte (stiu ca suna a lene maxima, dar confortul ma face sa citesc mai mult).
    De pe alte device-uri (tableta, mobil) doar la nevoie citesc.

    • Reply

      citadinul / 02 Sep

      Nu ai impresia ca retii mai multe detalii in varianta print, unde e mai usor sa dai niste pagini mai in spate si sa cauti un anume fragment?

      Pe Kindle poti sa cauti o fraza anume, dar e mai ciudat sa faci scroll, nu poti “fixa” la fel de bine povestea in spatiu.

      • Reply

        Oana / 02 Sep

        Nu, dimpotriva. Pe Kindle fac ceea ce nu fac niciodata pe print: scot citate. Pe hartie am subliniat pe maxim 5 carti si n-am scos citatele din nicicare.

  • Reply

    citadinul / 02 Sep

    asta cu orientarea “in poveste” si cu nevoia de a rasfoi paginile probabil ca depinde de la o persoana la alta.

    chiar, faptul ca poti scoate citate e foarte tare si poti ramane cu esentialul din fiecare carte.

    cand eram prin liceu am avut un caiet cu “fragmente, ganduri” si alte minuni, dar evident ca nu m-am tinut de asta, ca e si incomod sa te opresti, sa cauti caietul…

    eu sunt foarte pro-carte si fan Gutenberg , dar ma gandeam zilele astea ca daca vrei sa citesti in alta limba, Kindle si e-book sunt solutia.

    • Reply

      Oana / 02 Sep

      Culmea e ca si eu sunt pro-carte, mai mult, eram anti-Kindle. :))
      Doar ca a devenit foarte comod pentru mine sa citesc de pe el si daca e scrisa in engleza cartea cu atat mai mult.
      Cred ca regret cel mai mult mirosul de hartie. Il ador si oricarui device ii lipseste, evident. Plus ca imi place la nebunie sa vad o biblioteca plina, oricine vine la mine isi face o idee foarte clara despre cine sunt eu ca om pentru ca am rafturi pline de carti. Nu am sa renunt vreodata la a avea (si a cumpara posibil) carti de hartie, dar pentru lectura aleg Kindle-ul cand se poate.
      Si-mi place sa fac cadou carti (cui se bucura de ele, bineinteles).

  • Reply

    roșu vertical / 02 Sep

    Eu sint una care citeste aproape exclusiv ebooks (am facut un calcul, si din 35 de carti citite anul asta pina acum, doar 7 sint pe hirtie), dar doar din ratiuni de comoditate si practicabilitate. Cu ebooks e simplu. Daca vreau cartea X, in citeva minute am ebookul pe Kindle. Dar se intimpla, mai rar, e drept, dar mi s-a intimplat de curind, sa nu gasesc ebookul, si-atunci am comandat cartea, dupa care am asteptat doua saptamini (!).

    De intrat in poveste poti sa nu intri si daca citesti o traducere proasta, cum spuneai chiar tu mai sus, Kindle e ideal pt citit in original. Imi lipseste, da, sa dau pagini inapoi, sa caut nu stiu ce, dar crede-ma ca se poate intra linistit in poveste si savura, chiar daca e ebook. Si-mi mai lipseste faptul de a avea cartea fizica in biblioteca – eu si altii, eu sint genul de om care judeca oamenii dupa ce carti au pe rafturi. Si cu ebooks e mai greu, nu-i poti cere omului divaisul la control. 🙂
    Citesc mai rar de pe iPad, dar o fac, am citit si de pe laptop, chiar si pe PC citeva carti, mai demult. Scopul scuza mijloacele.

    • Reply

      citadinul / 03 Sep

      eu m-am opus vehement ideii de Kindle acum cativa ani, dar cred ca imi reconsider pozitia 😀

      da, asa e cu bibliotecile, cand merg pentru prima data la cineva acasa printre primele lucruri pe care le fac e sa arunc o privire in biblioteca, chit ca nu e neaparat politicos (desi poate fi o sursa foarte buna de subiecte de conversatie).

      probabil ca cele doua variante vor coexista in paralel, pentru ca oricat de mult vor evolua device-urile va exista o diferenta de senzatie.

      sigur, se prea poate ca peste 50-100 de ani noile generatii sa nu mai vada lucrurile in felul acesta.

      poate ca noi avem si niste prejudecati in directia asta, pentru ca am crescut cu biblioteca in casa sau pentru ca putem aprecia valoarea unei biblioteci.

      scriind comentariul mi-am amintit de o carte cu adevarat deosebita, Orbirea lui Elias Canetti si de personajul ei, Peter Kien cu miile de carti pe care le va memora pentru a nu le pierde.

      nu are neaparat legatura cu ce vorbim aici, dar e un roman pe care il recomand cu caldura :).

  • Reply

    Anca / 03 Sep

    Mie-mi plac cărțile în format fizic foarte mult, dar nu se mai potrivesc cu stilul meu de viață. Până una alta, mă bucur că reușesc să citesc ceva mai mult de când am un Kindle, și asta datorită motivelor 2 și 3 pe care le-a enunțat Oana mai sus.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.