Stand-up Comedy: un pic de istorie.

March 17, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Eclectice
spectacol de stand up, stand up

Stand-up comedy e un spectacol de comedie care se desfăşoară într-un cadru informal, adică în baruri sau cluburi, iar show-ul în sine îl aduce în faţa audienţei un actor (îi putem spune şi comic, sau actor de stand-up, în engleză folosindu-se chiar şi termenul de stand-up pentru a desemna actorul) care timp de cateva zeci de minute va susţine un monolog care include o serie de glume şi poveşti haiose.

Subiectele alese pentru show-ul de stand-up comedy sunt în general legate de publicul ţintă, de contextul, perioada sau locaţia în care are loc spectacolul, dialogul cu publicul şi impresia de spontaneitate joacă un rol important şi sunt un reper pentru calitatea sau succesul show-ului.

Recunosc că până acum nu am ajuns la nici un spectacol de stand-up comedy, motiv pentru care astăzi mă ocup de istorie, urmând ca în una din săptămânile următoare, după ce ajung la un spectacol live să revin cu alte impresii.

Când mă gândesc la stand-up comedy îmi vine în minte în primul rând Jerry Seinfeld, care deşi e probabil cel mai celebru comic, nu prinde nici măcar Top 10 în toate clasamentele de profil, cvare e drept că nu pot fi decât subiective.

Să încep însă cu începutul, adică cu originile a ceea ce astăzi numim stand-up comedy. Totul a început pleacă în Marea Britanie, acolo unde putem vorbi de prin secolul XVIII de o tradiţie a spectacolelor de music-hall (muzical/uri). Ca fapt divers menţionez că în perioada secolelor XVIII şi XIX exista în Anglia o comisie care aproba toate textele ce urmau să fie prezentate pe scenă, actorul având obligaţia să sară peste pasajele cenzurate.

Mai târziu în Al Doilea Război Mondial, spectacolele de comedie care erau cam singura distracţie a soldaţilor, au început să fie tot mai populare. Începând cu anii ’50 acest gen de spectacol, apropiat de stand-up comedy a câştigat tot mai mult teren faţă de muzicalurile clasice, pe de o parte datorită apariţie radiou-lui şi a televiziunii, dar şi pentru că tot mai multe Cluburi şi Pub-uri au început să organizeze seri tematice de stand-up comedy (să îi spunem aşa).

În paralel, începând cu sfârşitul secolului XIX apar şi în Statele Unite spectacolele care vor deveni stand-up comedz de astăzi, având ca origine spectacolele populare de vodevil, music hall sau monologurile umoristice ale unor personalităţi ca Mark Twain, ca să dau poate cel mai cunoscut exemplu. Trec peste câteva etape şi ajung în anii 1960 şi 1970, atunci când putem vorbi de spectacole de stand-up comedy în forma şi cu subiectele actuale, adică relaţiile interumane, politica, relaţiile sociale şi nu în ultimul rând sexualitate, o temă folosită până la abuz.

Celebritatea comicilor de stand-up şi implicit popularitatea spectacolelor de stand-up comedy organizate în cluburi şi baruri a beneficiat din plin de promovarea acestui gen de spectacol în cadrul a două emisiuni legendare pentru televiziune, Saturday Night Live şi The Tonight Show.

În România toată povestea cu stand-up-ul e încă la început, chiar dacă există deja câteva trupe consacrate şi din ce în ce mai multe locaţii propun spetacole săptămânale de stand-up comedy. Nu am găsit o istorie propriu zisă a spectacolelor de stand-up comedy la noi în ţară,   dar primele spectacole se pare că au avut loc prn 2003.

Aşa cum spuneam şi la început, încă nu am ajuns la niciun show live de stand-up comedy, aşa că aştept experienţa directî înainte să vin cu alte comentarii.

A propos de asta, care sunt trupele / actorii de stand-up comedy din România pe care i-ai văzut şi pe care i-ai recomanda?

1 comments

  • Reply

    Mircea / 02 Jun

    Salutare! Sunt un impatimit al genului. Ma bucur ca ainceput sa prinda atat de bine si la noi fenomenul stand up comedy. Am gasit pe site-ul http://www.standupcomedylive.ro o chestie foarte tare. Iti lasi adresa de mail numele si orasul de unde esti si vei fi primul anuntat cand sunt spectacole de stand up comedy in orasul tau. Adica mai exact cine vrea sa se inscrie poate da click pe urmatorul link: http://www.standupcomedylive.ro/inregistrare.html

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.