Stieg Larsson – Bărbaţi care urăsc femeile (Millennium 1)
Stieg Larsson ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Bărbaţi care urăsc femeile este primul roman din trilogia Millennium, pe care din păcate autorul suedez nu a mai apucat să o vadă tipărită.
Stieg Larsson a murit în urma unui atac de cord după ce a urcat pe scări 7 etaje, în 2004, puţin după ce îi predase editorului manuscrisul de 1935 de pagini. Trilogia Millenium a fost publicată între 2005 şi 2007: Bărbaţi care urăsc femeile – 2005; Fata care s-a jucat cu focul – 2006 şi Castelul din nori s-a sfărâmat -2007.
Jurnalist, fotograf şi scriitor, atras de activismul politic radical (de stânga), preocupat însă şi de extrema dreaptă, despre care a şi scris o carte în 1991, Stieg Larsson a fost un personaj inedit. De altfel au existat şi voci care au luat în calcul varianta ca moartea lui să fii fost indusă în vreun fel de inamicii politici (de extremă dreapta). Chiar dacă o astfel de variantă e mai degrabă una fantezistă, realitatea e ca Stieg nu s-a căsătorit cu Eva Gabrielsson, cu care a avut o relaţie de foarte lungă durată, şi din raţiuni de securitate, deoarece, conform legii din Suedia, cuplurile căsătorite (sau înregistrate oficial) au obligaţia de a face publică adresa la care locuiesc. Aşa se face că tatăl şi fratelel lui Stieg au devenit moştenitorii legali şi cei care iau decizii cu privire la viitorul operelor lui Lrsson, deşi în timpul vieţii aceştia nu păstrau mai deloc legătura.
Bărbaţi care urăsc femeile, un autentic roman poliţist, îi are în prim plan pe Mikael Blomkvist un jurnalist care tocmai se “recuperează” după o anchetă care n-a ieşit cum ar fi trebuit şi pe Lisbeth Salander, o tânără de 24 de ani cu o înfăţişare de copil, cu memorie fotografică şi un geniu în calculatoare. Subiectul romanului este o inedită investigaţie în care se lansează cei doi, angajaţi să cerceteze dispariţia misterioasă a lui Harriet Vanger, moştenitoarea uneia din cele mai bogate familii din Suedia.
Millenium e una din seriile de mare succes din ultimii ani. În 2008 Stieg Larsson a fost al doilea cel mai bine vândut autor din lume, după Khaled Hosseini. Au apărut deja ecranizări pentru fiecare roman (produse de televiziuni nordice) iar în 2011 Metro-Goldwyn-Mayer şi Columbia Pictures au lansat The Girl with the Dragon Tattoo, ecranizarea versiunii în engleză a primului roman, cu Daniel Craig şi Rooney Mara în rolurile principale.
Eu am citit romanul abia în urmă cu câteva zile, am ales intenţionat să îl încep într-o vineri seară, cu gândul că voi avea sâmbătă mai mult timp de el. De fapt în sâmbăta respectivă nici nu am făcut altceva, până târziu în noapte când am reuşit să termin un roman care îşi merită faima.
Recunosc, m-am apucat de Bărbaţi care urăsc femeile şi pentru că eram în căutarea unei lecturi mai uşoare. Stieg Larsson are într-adevăr un stil care îl face uşor de citit, povestea e captivantă de la început până la sfărşit, mai mult, fiecare dintre secvenţele şi întâmplările prin care trec personajele în paralel cu subiectul central sunt la fel de inspirat scrise. Autorul reuşeşte să suprapună şi să îmbime într-un mod extrem de inspirat mai multe planuri temporale ale acţiunii, reuşind să introducă gradual elemente şi personaje noi.
Bărbaţi care urăsc femeile aduce în discuţie abuzurile emoţionale şi sexuale pe care le trăiesc femeile (nu neapărat din Suedia, chiar dacă autorul oferă o serie de statistici ale acestor abuzuri în tara sa). Stieg Larsson denunţă tăcerea sub care acestea sunt trecute mult prea des, laşitatea de care dau dovadă cei care ar putea să facă ceva şi semnalează singurătatea, izolarea în care trăiesc femeile abuzate. Ţinând cont şi de titlul original al volumului Män som hatar kvinnor aş spune că acestsa e de fapt subiectul principal al romanului, intriga poliţistă find doar cadrul ales pentru a ilustra şi prezenta un subiect extrem de sensibil.
În acest context sunt de părere că titlul ales de editorii de limbă engleză, The Girl with the Dragon Tattoo, denaturează povestea şi îi crează cititorului aşteptări care nu au nici o legătură cu realitatea romanului.
Stieg Larsson avea în lucru deja trei sferturi dintr-un al patrulea roman şi schiţe pentru încă câteva. Editură suedeză Norsteds a anunţat deja că un al patrulea roman va fi publicat în august 2015, textul existent deja urmând să fie continuat de David Lagercrantz un autor suedez cunoscut ca biograf al lui Zlatan Ibrahimovic.
Bărbaţi care urăsc femeile (coleţie Millennium) a fost publicat de Editura Trei în 2008, cu o traducere din suedeză realizată de Elena-Maria Morogan.
Nu ştiu când o să ajung să citesc următoarele două volume din trilogia Millennium dar mai devreme sau mai tărziu o să le caut şi îmi voi face timp să le citesc.
Voi le-ţi citit, aţi văzut filmul, cum vi s-au părut?