The Boat That Rocked – despre un alt fel de radio

September 3, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Film
pirate radio

The Boat That Rocked sau Pirate Radio (în varianta americană) este o comedie britanică lansată în 2009. Aşa cum spune titlul american, ca nu cumva să ne încurcăm, e un film despre şi cu multă muzică, şi nu orice muzică, ci pop-rock din anii ’60. A apărut şi în cinematografele de la noi, în urmă cu ceva vreme era şi la HBO, aşa că sunt şanse mari să îl ştiţi. Dacă nu… poate vă conving să îl căutaţi. 

pirate radio

The Boat That Rocked, e unul din filmele după care rămâi cu ceva, un film pe care îl trăieşti şi pe care îl poţi revedea oricând, şi nu în ultimul rând e o extraordinară călătorie muzicală în anii ’60.

Nu e mai puţin adevărat că e un film de atmosferă, pe care poţi să îl trăieşti sau să te lase rece, poate tocmai de aceea nu s-a bucurat de succes in cinematografe.

Ca să mă bag un pic la partea tehnică, regia filmului a fost semnată de Richard Curtis iar pe afiş îi regăsim pe Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Rhys Ifans, Nick Frost sau Kenneth Branagh, nume importante pentru cinematografia europeană. Filmul a costat nu mai puţin de 30 de milioane de lire, şi a fost mai degrabă un eşec de box-office, încasările abia acoperind cheltuielile de producţie (după ani de zile şi cu tot cu recosmetizarea pentru piaţa americană).

The Boat That Rocked este povestea unui radio pirat care emitea de pe un vapor din Marea Nordului, într-o epocă în care BBC Radio nu transmitea pop sau rock, genuri muzicale considerate, dacă nu imorale, cel puțin de o calitate îndoielinică și care nu merită să fie difuzate. Chiar dacă are ca punct de plecare o realitate istorică, în anii ’60 chiar au existat multe astfel de radio-uri pirat, povestea Radio Rock din film este una fictivă.

Nu îmi propun să mă întind cu povești și cu potențiale spoilere, mai ales că e genul de film despre care chiar n-are nici un haz să povestești, așa că trec direct la teasere:

Dincolo de poveste și de umorul britanic inegalabil, The Boat That Rocked merită văzut, așa cum spunea, și pentru coloana sonoră care include piese pop, rock și soul reprezentative pentru perioada respectivă.

Ah, ar mai fi de spus că varianta Pirate Radio, pentru America, e mai simpluță, cu vreo 20 de minute mai scurtă și se pare lipsită de câteva din scenele definitorii pentru The Boat That Rocked.

Așa că, dacă aveți posibilitatea, fiți atenți la versiunea pe care o alegeți.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.