The Human Body la Antipa o expoziție controversată

March 24, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Expoziția The Human Body își așteaptă vizitatorii la Muzeul Antipa, din București începând de vineri 22 martie și va putea fi vizitată până pe 30 iunie 2013. Controversatul eveniment a atras încă de la început foarte mulți vizitatori, organizatorii estimând că în primul weekend vor trece pragul expozitiei, aproximativ 3000 de curioși.

the human body

The Human Body e prezentat în premieră la București de Gforce Exhibitions în colaborare cu Events care au adus la muzeul Antipa mai mult de 200 de exponate reale ce au fost realizate prin tehnica plastinării, o tehnica prin care se înlocuiește apa din țesuturi cu silicon, rășini sau poliester. Practic vizitatorul va vedea corpuri umane reale, care, prin disecție la nivelul organelor și țesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra a ceea ce se află sub piele, asupra miracolului corpului omenesc și a modului în care acesta funcționează.

Misiunea, scopul expoziției ar fi acela de a dezvălui frumusețea si misterul corpului omenesc, The Human Body se dorește a fi un omagiu adus corpului, o modalitate de a-l determina pe vizitator să devina mai conștient de unicitatea corpului său și să îl respecte mai mult.

The mission of The Human Body Exhibition is to awe, enlighten, and educate its visitors with the beauty and science of the human body. 

As a counter to today’s excesses, the Exhibition’s further purpose is to instill in those visitors a desire to be more respectful and caring of the singularly most important possession they own—their miraculous bodies. (Puteți descoperi alte detalii pe thbexhibition.com)

Expoziția The Human Body de la Antipa a suscitat o serie de controverse. Acestea se referă la două chestiuni care de altfel revin în toate discuțiile despre expoziție. Pe de o parte, deși în materialele de prezentare organizatorii precizează că toate corpurile plastinate au fost donate conform legislației chineze, sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale, există voci care susțin că lucrurile nu ar sta tocmai așa și că cel puțin o parte din corpuri ar aparține unor deținuți politici uciși în închisorile chineze sau ar fi fost procurate de pe piața neagră.

Pe de altă parte, o serie de organizații religioase și nu numai, au considerat neadecvată expunerea și exploatarea în acest fel a corpului uman, considerând-o o simplă expunere a unor cadavre…

În ceea ce mă privește, mi se pare un pic ciudat faptul că expoziția se adresează practic familiilor, copiilor, cea mai ieftină variantă de bilet fiind cea de grup cu doi adulți și doi copii. (Toate detaliile despre bilete și o prezentare a expoziției e disponibilă  aici pe siteul eventim, așa că nu voi mai insista asupra lor).

Dacă în ceea ce privește acuzațiile legate de proveniența corpurilor mi se pare hazardat și pompieristic să mă apuc să susțin că ar fi obținute în alt mod decât cel declarat, dar și să îi apăr pe organizatori (din lipsa unor informații verificabile) cred însă că e exagerat să vorbim de expunere de cadavre și alte ghidușii. E drept, nu cred că e cea mai indicată expoziție pentru copiii și admit că pot exista persoane care din varii motive să considere neadecvată aeastă expoziție.

Voi ce știti despre expoziția The Human Body, vă propuneți să ajungeți la Muzeul Antipa să vedeți cu ochii voștri despre ce e vorba?

[slideshow_deploy id=’3344′]

3 comments

 • Reply

  Bogdan / 18 Apr

  Daca eram din Bucuresti sigur nu ratam expozitia. Am vazut ceva detalii la televizor si mult mai multe pe internet. Mi-ar fi placut sa observ toate detaliile unui corp omenesc si nu consider ca este ceva “macabru” cum a fost pomenit pe la tv. Toti suntem oameni si asta e un plus de a sti ceva in plus.

 • Reply

  Anne / 08 Jun

  Am fost și mi-a plăcut. 🙂

 • Reply

  The Human Body | Rara Avis / 10 Jun

  […] Foto antet […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.