Timişoara 1 iunie 2011

June 4, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Sport

Săptămâna trecută, într-un anumit context, am ajuns din nou la discuţii legate de Timişoara vs restul ţării şi Bucureşti în particular. E un subiect pe care eu încerc să îl evit, pentru că e fără nici un rezultat. Am spus că voi scrie despre asta, din perspectiva Timişoreanului care a ajuns să aibă mai multă experienţă de capitală decât s-ar fi gândit vreodată.

Dar altele sunt priorităţile acum. La început de iunie Timişorenii mei, într-un moment greu, m-au făcut din nou mândru. Deşi motivul pentru care se întâmplă toate astea sunt problemele prin care trece Poli Timişoara, voi duce discuţia dincolo de fotbal.

In doar 24 de ore baieţii, şi fetele din Druckeria, toti suporterii activi au mobilizat 6-7000 de oameni în Piaţa Operei, într-o miercuri, la ora 19. Pentru a treia oară în 4 ani, Timişorenii reuşesc să se strângă în jurul unui simbol, în numele oraşului, şi pentru o idee.

Eu nu pot decât să vă mulţumesc tuturor ! Implicarea, sentimentul de apartenenţă, sunt ceea ce fac Timişoara altfel. Şi atât de greu de înţeles.

p.s. Ieri m-am intersectat cu un pseudo-jurnalist, un fost Timişoarean, polist, forumist de-al nostru,al cărui nume îmi scapă acum, dar pe care în mod sigur l-aţi recunoscut din descriere. Eram cu gândurile în altă parte şi am trecut fără să îi zic nimic. Recunosc că am fost tentat să mă întorc să îi bat obrazul. Poate altă dată. Poate nu merită.

Miercuri, 1 iunie 2011 ora 19, vom face din nou ceea ce ne defineste ca suporteri. Ne vom aduna in inima orasului, in Piata Operei, si ne vom arata odata in plus atasamentul fata de culorile noastre. Vom canta pentru un simbol a carei istorie a fost mult prea greu incercata in ultimii 15 ani. Vom dovedi ca locul Politehnicii nu este hotarat de un om, de o comisie, de un conducator sau de un pseudo-regulament. Vom sta drepti in fata furtunii si le vom arata tuturor ca echipa noastra este mai presus de interese!

 

Piata Operei, 1 iunie 2011

Piaţa Operei, septembrie 2008

Piaţa Operei, martie 2007

foto: Alex Hreniuc

 

 

9 comments

 • Reply

  child / 04 Jun

  pot sa scriu un mesaj lung si patetic?… (yea, why not, i must learn to speak my mind :p)

  mi s-a acrit de enclavizarea asta si de tendinta tuturor, mai ales a celor din marile orase, de a huli, blama si arunca cu roshii in bucureshti. mi s-a luat de dorinta asta de a arata cu orice pret ca ei sunt mai buni, mai curati, mai altfel si ca bucurestiul e hua.

  bucurestiul este un oras care are la fel de multe motive ca oricare altul sa fie iubit sau urat, care are la fel de multa traditie si istorie in spate. in plus, bucurestiul e capitala tarii. nu i-am vazut pe nemtzi sa-si urasca berlinul (credeti ca nu ar gasi motive daca ar vrea?) si peste tot e arborat steagul germaniei. e un lucru frumos, au o unitate care ne-ar prii si noua 🙂 nu sunteti mai ai naibii de speciali, nici in timisoara, nici in cluj, nici in sibiu, nici nicaieri. suntem cu totii in aceeasi galeata. putina solidaritate ar ajuta.

 • Reply

  citadinul / 04 Jun

  child, discutia asta o vom avea dupa ce scriu articolul de care am amintit mai sus. pentru ca merita o argumentare mai elaborata.

  orice comparatie cu germania e deplasata. din mult prea multe motive. pentru ca situatia social, politica si administrativa de acolo e tare departe de ce exista la noi. bine ar fi sa se implementam una alta din modelul lor.

 • Reply

  child / 04 Jun

  nu faceam o comparatie intre noi si germania, dadeam un exemplu menit a evidentia ca orice tzara de pe lume ar avea motive, istorice sau de alta natura, sa-si priveasca cu dispret capitala. puteam sa vin cu alt exemplu in locul berlinului, nu stiu, capitala din papua-noua guinee daca ti se par economic sau social mai apropiati noua :p

 • Reply

  citadinul / 04 Jun

  comentariul tau nu e nici foarte lung, nici foarte patetic, e doar foarte aiurit. incepand cu enclavizarea, cu istoria milenara a bucurestiului si cu unitatea monolitica a nemtilor. ca sa nu mai zic de anii pe care i-ai trait tu in timisoara, cluj, sibiu, si n-ai vazut nicio diferenta.

 • Reply

  child / 05 Jun

  nu cred ca ai inteles nimic, mai citeste o data.

 • Reply

  joy.division / 10 Jun

  Timisoara merita sa aiba echipa in Divizia A pt suporterii pe care ii are, asa cum si Aradul merita, dar in schimb Oradea, in ciuda traditiei antebelice ….din acest punct de vedere …nu merita. Am totusi de facut o remarca negativa fata de suporterii lui Poli, remarca care de fapt se potriveste oricarui suporter de fotbal roman , indiferent de unde ar fi acesta.
  Ca un fan al lui City, echipa ce in ciuda lipsei de performanta , mai ales in comparatie cu concitadina M.U. si a anilor petrecuti in ligile inferioare, are mai multi suporteri in Manchester decat aceasta din urma, nu pot sa accept faptul ca suporteri timisoreni considera ca fiind echipa lor, o echipa mutata din Bucuresti, timp in care adevarata Poli este in divizia C. Asa ceva nu este fost posibil in Anglia, fanii urmand pe Leeds or City chiar si in liga a treia si in niciun caz nu ar fi acceptat sa sustina o alta echipa mutata la ei in oras , indiferent daca aceasta noua echipa isi aroga sau nu vechiul nume al echipei orasului.

  • Reply

   citadinul / 10 Jun

   Problema cu adevarata Poli nu e chiar asa si s-a intamplat pentru ca traim in Romania unde oricine poate face orice daca da bani sau cunoaste pe cine trebuie.

   Orice comparatie cu Anglia e evident imposibil de facut. Dar s-ar putea sa vezi cum Timisoarenii isi vor urma prin diverse orasele de la noi din zona echipa. Vom vedea in 20 iunie ce se va intampla :).

 • Reply

  Valy / 01 Jul

  Ah ..m-am vazut in filmuletul din 2007 …

  Alb imi este sufletul, violeta inima 🙂

 • Reply

  Timisoara Brands Tour sau despre Timisoara, altfel (+ interviu) / 07 May

  […] despre Timișoara Brands Tour.  Firește, de comentat se poate comenta, cel puțin pe tema Poli Timișoara, dar cred că orice discuție în plus ar face să se piardă din mesajul pozitiv pe care îl lasă […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.