Toate clişeele video posibile – un spot publicitar

March 31, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Media

Industria publicităţii e unul din cele mai creative domenii în această perioadă a evoluţiei culturale a umanităţii. Sau cel puţin aşa se spune. Vă invit să urmărim un spot publicitar imaginar în care se regăsesc majoritatea temelor, subiectelor şi locurilor comune pe care le întâlnim în producţiile publicitare.

adv2

În mai puţin de 3 minute de video ni se perindă prin faţa ochilor imagini similare cu cele pe care le-aţi văzut, nu o dată, în campaniile celor mai importante branduri din întreaga lume.

Unele clişee ne scot deja din sărite prin obsesivitatea cu care sunt folosite de tot felul de creativi din lumea largă. De artificialitatea altora vom deveni poate conştienţi acum, văzându-le “la pachet” în această înşiruire de imagini cu cu mesaj puternic pentru consumator.

În principiu povestea e amuzantă, asta până în momentul în care stai să analizezi un pic mai bine situaţia şi conştientizezi câtă manipulare e în spatele a tot ce înseamnă spot publicitar.

Câteva cuvinte şi despre geneza acestui proiect. Textul îi aparţine lui Kendra Eash titlul original e This is a Generic Brand Video postat iniţial pe www.mcsweeneys.net în timp ce www.dissolve.com au fost cei care au ales filmările secvenţe “stock video” le-au pus cap la cap şi au realizat clipul. Povestea este narată de Dallas McClain.

Ce e remarcabil, sau poate trist, e faptul că toate imaginile sunt de tipul “stock”, cel care nu e deloc recomandat pentru proiecte credibile, mai mult sau mai puţin sofisticate.

Ne-am putea amuza găsind exemple reale de spot publicitar în care se pot vedea secvenţe ca şi cele din clipul de mai sus, dar cred că nu are rost.

Mi se pare foarte inspirat şi textul scris de Kendra Eash, pe care îl puteţi citi în link-ul amintit mai sus, şi din care puteţi citi mai jos câteva fragmente.

We think first
Of vague words that are synonyms for progress
And pair them with footage of a high-speed train.

Science
Is doing lots of stuff
That may or may not have anything to do with us.

See how this guy in a lab coat holds up a beaker?
That means we do research.
Here’s a picture of DNA.

There are a shitload of people in the world
Especially in India
See how we’re part of the global economy?
Look at these farmers in China.

But we also do business in the U.S.A.
Or want you to think we do.
Check out this wind energy thing in Indiana,
And this blue collar guy with dirt on his face.
Phew.

Also, we care about the environment, loosely.
Here’s some powerful, rushing water
And people planting trees.
Our policies could be related to these panoramic views of Costa Rica.

In today’s high speed environment,
Stop motion footage of a city at night
With cars turning quickly
Makes you think about doing things efficiently
And time passing.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.