Trupe româneşti care au cântat la Sziget Festival

August 11, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Sziget Festival 2014 – Insula Libertăţii are loc între 11 şi 18 august. Thy Veils şi Balako sunt cele două trupe româneşti care vor cânta anul acesta pe scenele de la Budapesta. Nu sunt primele trupe româneşti care o să cânte la Sziget, dar spre surprinderea mea completează o listă destul de restrânsă.

sziget
(foto)
La drept vorbind a fost o adevărată muncă de cercetare să aflu ce trupe româneşti au cântat la Sziget (le mulţumesc şi aici celor care m-au ajutat să completez lista) şi nu sunt convins că le-an găsit chiar pe toate.

Am ales câteva trupe, în ordine cronologică, despre a căror prezenţă am căutat câteva detalii:

1997
Psycho Symphony a pychedelic progressive metal band from Transylvania, aşa cum se prezintă, a debuta în 1992 la Carei. În 1997 lansau primul album, Silent Fall, care le-a adus prima prezenţă la Pepsi Sziget pe Banan Stage. În 2003 aveau să revină la Budapesta, pe o scenă mai importantă Hammer World Stage.

2001
Spitalul de Ugenţă – lansat cu doar un an înainte, proiectul lui Dan Helciug a avut un start de carieră foarte interesant, cu albumele Trăiască Berea şi Să cânte Muzica, lansate în primii doi ani de activitate. Asta i-a dus şi la Sziget.

2002
Paraziţii erau la acea vreme în una din cele mai bune perioade ale lor. Showul de la Sziget a fost unul memorabil, cu mai bine de 2000 de oameni în faţa scenei.

2005 şi 2007
Luna Amară – lansată la începutul anilor 2000, trupa din Cluj a lansat în 2004 albumul Asfalt, unul din materialele de referinţă în rockul alternativ românesc, cel puţin pentru acea perioadă. Au cântat la Sziget ăn 2005 şi apoi din nou în 2007 (Bahia Stage)

2007
Altar – clujenii lansau în 2006 albumul Attitude, material apărut după mai bine de 8 ani de pauză, în anul următor au cântat la Sziget pe Hammer World Stage.

2007 şi 2002
KUMM – la 5 ani de la debutul trupei trupei, la începutul lui 2002 apărea al doilea album al trupei, Confuzz, un material care a avut parte de o promovare deosebită, inclusiv pe scena de la Sziget Festival. După alţi patru ani, într-o forumulă nouă, KUMM lansa Different Parties, care îi va readuce, în 2007, la Sziget, pe scena A38, în cadrul unui eveniment susţinut de ICR.

2011
The Mono Jacks au fost invitaţi la Sziget în cadrul unui program al ICR, în poate perioada cea mai bună a trupei, imediat după lansarea EP-ului Fortunes. Trupa şi-a încetat activitatea în 2013.

2012
Grimus veneau la Sziget după ce în toamna precedentă lansaseră un nou album Egreta. Clujenii sunt una din cele mai apreciate trupe de rock alternative, iar în ultimii ani au cântat în deschidere, de la Deep Purple, la Red Hot Chili Peppers sau Hurts.

2014
Thy Veils cântă pe 13 august 2014 pe scena Chill Garden. Început de Daniel Dorobanţu pe 1 august 1995 proiectul Thy Veils, unul de studio în primă fază, poate fi considerat unul din pionierii muzicii ambient în România, cu multe influenţe şi nuanţe, datorate şi colaborărilor şi evoluţiei pe parcursul celor aproape 20 de ani de activitate. Trupa din Timişoara a lansat anul acesta albumul Lumine.

Lista trupelor româneşti la Sziget Festival îi mai include pe Taraful Haiducilor (2001), POPS (2003), Mahala Raj Banda (2005), Blue Nipple Boy şi Fanfara Ciocârlia (2012), Balako anul acesta. Nu pot să nu îi menţionez şi pe Zdob şi Zdub care au cântat la Sziget în 2000 şi 2004.

Sziget Festival 2014 începe chiar astăzi 11 august şi se termină pe 18 august. Organizatorii au anunţat deja de o săptămână că abonamentele sunt sold out pentru prima dată în istoria festivalului.

Queens of the Stone Age, Placebo, Blink-182, Korn, Lily Allen, Bastille, Imagine Dragons , Madness, Jake Bugg, Die Fantastischen Vier, Ska-P, Bombay Bicycle Club, Tom Odell, Klaxons, Michael Kiwanuka, Kelis, Triggerfinger, Anti-Flag, The Big Pink, Leningrad, Girls in Hawaii, Starlight Girls, Band of Skulls sunt doar câteva dintre trupele invitate. Toate detaliile sunt disponibile pe szigetfestival.com si szigetfestival.ro

O parte din concerte vror putea fi urmarite si Live online.

Lista de mai sus include doar trupele româneşti despre care am găsit eu informaţii că ar fi cântat la una din ediţiile Sziget Festival, În cazul în care am omis trupe ori s-au încurcat nişte ani, completările sunt binevenite.

1 comments

  • Reply

    Un playlist de festival – PLAI 2014 / 28 Aug

    […] 2. BaLaKo – o trupă autohtonă lansată în 2012 care îşi propune să abordeze, de fapt chiar le abordează, genurile jazz si world music cărora le adaugă o tuşă specială, influenţe din folclorul şi muzica tradiţională din balcani, dar şi sonorităţi latino. În urmă cu mai puţin de o lună Balako s-au alăturat listei de trupe româneşti care au cântat la Sziget. […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.