Tuxedomoon Live Showcase (@TSC, 05.11.2012)

November 8, 2012   /   byAna  / Categories :  Muzica

Am inceput saptamana in clubul Silver Church, pe scena caruia se anuntate ceva intr-adevar “exotic” pentru micul nostru univers concertistic, in care cel mai adesea sunt prezentate aceleasi nume si retete de succes, reluate. Tuxedomoon, o trupa-cult, urma sa sustina, chiar in orasul meu drag, primul show dintr-o serie de reprezentatii inregistrate pentru un DVD + album live. Cunosteam (vag) trupa prin asociere cu post-punk-ul anilor ’70-’80, cu care am o relatie speciala. Ascultandu-i inainte de concert, am fost putin contrariata de diferentele de la o piesa la alta, si daca cineva are curiozitatea sa caute cateva randuri scrise despre trupa, sau un istoric, risca sa se inece in abundenta de registre stilistice aduse in discutie, de la electro la experimental, new wave, dark cabaret, art-rock si alte etichete. Aveam dubii ca rezultatul ar putea fi unul unitar, dar am cedat insistentelor unui bun prieten de a-l insoti, cu ideea ca voi petrece, cel putin, o seara relaxanta.

Foarte odihnitor nu pot spune ca a fost sa ajung in fata clubului mai mult sau mai putin la ora anuntata si sa astept deschiderea usilor, care numai la ora anuntata nu s-a intamplat, desi se adunase ceva public, in ciuda pronosticurilor noastre pesimiste. Ajunsi in fine inauntru, am avut si neplacerea sa vad ca scaunele inalte care erau pe margine intr-o vreme au disparut, asa ca m-am refugiat in “zona canapelutzelor”, asteptand (din nou) sa inceapa concertul.

Dar cand a inceput, inca de la primele ritmuri, mi-am dat seama cat de putine si de suprafata erau cunostintele mele, cat de mult as fi putut sa pierd daca nu ajungeam acolo, cat de exceptional, cu adevarat deosebit, complex si de o eleganta si extravaganta intunecata era tot ce aveam in fata ochilor. Absolut toti cei din trupa m-au uimit cu versatilitatea lor, cred ca fiecare a cantat la cel putin 2-3 instrumente, pe langa cele uzuale am vazut vioara, trompeta, saxofon, muzicuta, probabil cel putin un alt instrument de suflat pe care nu l-am identificat… Proiectiile video imbinau cadre filmate in direct, de pe scena, cu parti extrem de captivante, mi-a ramas in minte in mod special de o animatie care-mi amintea de tablourile lui Hieronymus Bosch, cu siluete umane cu capete de animale, grotesti si violente. Pe langa acestea, dupa 3 melodii am avut surpriza de a-l auzi pe solist recitand un pasaj din “Barbatul-cutie” de Kobo Abe, au existat 3 astfel de momente care-au fost o surpriza delicioasa pentru mine, e un roman de exceptie.

“Muchos Colores” a fost melodia de care-am ramas cea mai apropiata, e intotdeauna interesant pentru mine, si oarecum neasteptat, sa ascult ceva in spaniola care sa evoce altceva decat senzualitate. Dupa bis am avut o usoara senzatie ca sunt la un al doilea concert, au virat spre post-punk cu melodii mai cunoscute, “Dark Companion”, “Some Guys”, care-au adus ceva dans si miscare in primele randuri. Publicul, trebuie sa adaug, neasteptat de numeros, dar si neasteptat de cald. Sper ca si filmarile vor reusi sa redea atmosfera…

Am sa inchei cu cateva filmari si poze facute de Marius, caruia-i multumesc. Eu nu am mai adus aparatul, pentru ca am vrut sa respect interdictia (partiala) de a se fotografia, dat fiind ca stiam ca se filmeaza. M-am bucurat sa nu vad blitz-uri, e drept ca si lumina era foarte buna.

Aveti posibilitatea de a vedea show-ul din The Silver Church si in acelasi timp de a contribui la realizarea noului proiect Tuxedomoon, detalii aici.

A.

Setlist:

Hugging the Earth
Dorian
Ethiopia
5th Column
Tritone
Muchos Colores
Time to Lose
Baron Brown
Arab Willie Danse
Still Small Voice
Desire
Everything You Want
Waltz
________________________
Some Guys
Lowlands
Dark Companion
Atlantis
Litebulb

[portfolio_slideshow]

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.