Un playlist de festival – PLAI 2014

August 28, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

PLAI 2014, ediţia cu numărul IX a celui mai mare festival de world music organizat 100% de voluntari are loc în weekendul 12-14 septembrie 2014 la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Vă propun astăzi un playlist de festival cu precizarea că pe lângă muzică, PLAI propune mai bine de 200 de evenimente culturale şi artistice, workshop-uri, ateliere, proiecţii ori spectacole de dans, oferite de 45 de ONG-uri, centre culturale și ambasade ce vor participa la festivalul.

playlist plai 2014

Organizatorii au pregătit două scene pe care vor avea loc atât concerte cât şi spectacole. eu m-am oprit pentru acest playlist de festival, unul virtual şi mai ales extrem de personal, la cinci dintre invitaţii PLAI 2014

1. Asian Dub Foundation – britanicii sunt deja în al 21-lea an de activitate. Pentru ei muzica electronică nu are limite, de unde şi un mix special care le defineste stilul, cu treceri prin rapcore, indo-dub, ragga, dancehall, world music şi nu în ultimul rând punk.

Fortress Europe, piesa pe care am ales-o deschide albumul Enemy of the Enemy, lansat de Asian Dub Foundation în 2003

2. BaLaKo – o trupă autohtonă lansată în 2012 care îşi propune să abordeze, de fapt chiar le abordează, genurile jazz si world music cărora le adaugă o tuşă specială, influenţe din folclorul şi muzica tradiţională din balcani, dar şi sonorităţi latino. În urmă cu mai puţin de o lună Balako s-au alăturat listei de trupe româneşti care au cântat la Sziget.

3. Carminho – tânăra interpretă din Portugalia va readuce tonalităţile fado pe scena de la PLAI. Considerată una din cele mai talentate şi inovatoare artiste de fado din generaţia ei, Carminho, lansa în 2009 albumul Fado, considerat cea mai mare revelaţie din ultimul deceniu (din muzica fado). Mai jos, o putem vedea într-o inedită înregistrare cu Moonspell. Nu am rezistat tentaţiei.

4. Duquende – pe numele lui propriu şi întreg Juan Rafel Cortes Santiago este considerat este cel mai important interpret de flamenco în viaţă. Numele lui e legat şi de sextetul lui Paco de Lucia, alături de care a cântat o perioadă. Va cânta în premieră la Timişoara, acolo unde va prezenta în special piese de pe noul lui album, Caramelo, lansat anul trecut.

Eu am ales un fragment mai special, Duquende cantând Mi Gitana o adaptare a piesei My Gypsy’s Wife, de Leonard Cohen.

5. Tito Paris – originar din Capul Verde, la 19 ani s- a stabilit la Lisabona fiind invitat să se alăture trupri Bana. Instrumentist, dar şi compozitor, Tito Paris este alături de Cesaria Evora unul din cei mai reprezentativi muzicieni din insula Capul Verde şi în acelaşi timp exponent a ceea ce definim ca fiind world music.

În 2012 Tito Paris aniversa 30 de ani de activitate.

Pe scena de la PLAI vor mai urca şi Light In Babylon, ca trupă rezidentă, aşa că îi veţi putea vedea în oricare din cele trei zile de concert, Ţapinarii, un interesant proiect Subcarpaţi + Orchestra cu un concert pregătit special pentru PLAI ce va aduce nu mai puțin de 30 de oameni pe scenă!

Abonamentele la PLAI costă 90 de lei până pe 1 septembrie, după aceea preţul urmând să fie de 110 lei. Abonamentele sunt disponibile în reţeaua Eventim (online sau la magazinele Orange, Vodafone, Germanos şi reteaua librariilor Cărtureşti).

Toate detaliile organizatorice, despre program şi trupe sunt disponobile pe facebook.com/PLAIFestival şi www.plai.ro

PLAI 2014 are loc aşadar între 12 şi 14 septembrie 2014, nu uitaţi că până atunci are loc şi weekend-ul cu concerte MADE in TM.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.