Un playlist virtual – ARTmania 2014

August 4, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

A început săptămâna festivalului ARTmania 2014, ediţia a IX care propune o serie de evenimente perioade 4-10 august. Peter Hammill, EF, DOD, Eluveitie, Rage, Therion, Zdob şi Zdub sau Alternosfera sunt doar câteva din trupele ce urmează să urce pe cele patru scene ale acestei ediţii ARTmania.

artmania 2014

Din păcate ARTmania 2014 marchează o premieră pe care eu o consider pe undeva tristă, autorităţile locale obligându-i pe organizatori să părăsească Piaţa Mare (acolo unde vor avea totuşi loc doar 4 concerte gratuite). Astfel , festivalul ARTmania 2014 va avea următoarele locaţii din Sibiu: Scena ARTmania Vampires’ Den (Scena Principala din Cadrul Compexului Balanta), Scena Brukenthal (din curtea Muzeului National Brukenthal), Scena Altemberger (din cadrul Curtii Casei Altemberger a Muzeului de Istorie) şi Scena Piaţa Mare.

Astăzi luni, 4 august are loc Opening Party – la Geea Caffe, concertele urmând să se desfăşoare joi, vineri şi sâmbătă.

Din punct de vedere muzical, ARTmania 2014 propune câteva intâlniri în premieră şi se adresează unui public poate mai eclectic decît niciodată. Ceea ce se poate vedea şi în playlist-ul virtual cât se poate de personal, de mai jos, în care precizez că am inclus doar trupele străine.

Peter Hammill – intâlnirea de la Palatul Bruckenthal e unul din momentele speciale ale acestui festival, vocea legendarei trupe Van Der GrafGenerator va propune la Sibiu o seară progressive – art rock aşteptată cu mult interes de fani.

Daemonia Nymphe – un proiiect interesant din Grecia, Spyros Giasafakis fiind primul artist din lume care foloseşte instrumente anitce elene – kithara, lira, varvito. Costumele şi măştile de epocă dau unicitate fiecărei apariţie live a trupei.

65Daysofstatic – post-rock şi math-rock oferit de o trupă britanică ce experimentează din 2001 şi care nu se sperie nici de elementele electronice, nici de drumandbass. Ajung în premieră în România.

EF – suedezii sunt consideraţi o trupă “explozivă, purificatoare, energetică”, cuvintele care i-ar putea defini cel mai bine sunt “Progres. Experiment. Concentrare”. Au trecut de la hardcore la post-rock iar muzica lor continuă să fie un melanj surprinzător.

Diary of Dreams – proiectul lui Adrian Hates nu are nevoie de prea multe prezentări. Activ încă din anii ’80, Hates s-a dedicat şi a dezvoltat de unul singur proiectul DOD, trupa germană fiind astăzi unul din punctele de referinţă pentru ceea ce înseamnă darkwave.

Eluveitie – Chrigel Glanzmanna vrut să îmbine death-metal-ul melodic cu folk-ul, aşa a apărut Eluveitie, dar şi folk-metalul, din 2002. Numele trupei a fost inspirat de o inscripţie găsită pe un vas antic, şi se presupune ca ar însemna Elveţianul în etruscă.

Rage – după fix 30 de ani de activitate, trupa germană alcătuită din Peavy Wagner, Victor Smolski si André Hilgers e unul din numele principale ale acestei ediţii ARTmania. Au început ca trupă de heavz metal, speed sau power metal, dar în ultimii ani au avut colaborări simfonice interesante.

Equilibrium – folk-metal german cu accent pe mitologia germană şi cu versuri în germană. Trupa va prezenta la Sibiu albumul Erdentempel lansat anul acesta.

Therion – e una din acele trupe care au reuşit de-a lungul timpului să se redescopere şi să se redefinească, de la death-metal-ul iniţial la symphonic metal-ul pe care îl propun de la mijlocul anilor ’90.

ARTmania 2014 va propune în această săptămână o serie de alte evenimente şi activităţi, de la proiecţii video, board games până la workshop-uri de tatuaje, în timp ce partenerii evenimentului Muzeul Naţional Brukenthal şi Complexul National Muzeal ASTRA pregătesc la rândul lor evenimente culturale şi expoziţii.

artmaniafestival.ro
facebook.com/ARTmania.Festival

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.