Valentine’s Day, o sărbătoare… medievală!
Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiţilor, e astăzi una din cele mai comerciale “sărbători” şi pare a fi un exemplu pentru isteria pe care o poate produce un marketing bun, nişte filme şi programe TV bine gândite, un exemplu pentru modul în care “modelul american” a reuşit să se impună.
(foto)
Cu toate astea, originile Valentine’s Day cu sensul pe care i-l dăm astăzi, adică acela de Zi a îndrăgostiţilor sunt mult mai nobile, ca să zic aşa decât ne-am putea imagina. Cel care a asociat sărbătoarea Sf. Valentin cu dragostea romantică a fost Geoffrey Chaucer, nimeni altul decât părintele literaturii engleze, cel mai important poet (englez) din Evul Mediu şi primul poet îngropat în “Colţul poeţilor” de la Westminster Abbey.
Aşa cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile de acest gen, originile Valentine’s Day sunt un amestec de istorie creştină (iniţial erau comemoraţi o serie de martiri) peste care se suprapun referinţe mai mult sau mai puţine clare, la tradiţii pre-creştine (Lupercalia, în cazul de faţă).
Chaucer a făcut primele referiri la Valentine’s Day ca sărbătoare a dragostei la sfârşitul secolului XIV în plină epocă a ceea ce numim “dragostea de curte” (amour courtois sau courtly love), în epoca în care trubadurii erau nişte figuri extrem de interesante, o epocă ce pretindea un anumit gen de conduită atunci când venea vorba de probleme sentimentale.
În acea epocă, şi multă vreme după aceea, cadourile de Valentine’s Day nu erau altceva decât scrisori de dragoste, poezii sau desene trimie subiectului adoraţiei, adică iubitei.
Lucrurile au devenit mai impersonale de prin secolul XIX când au apărut primele “valentines” tipărite şi treptat, în secolul XX societatea americană a creat o adevărată îndustrie a fenomenului care a transformat Valentine’s Day într-o mascaradă comercială.
Valentine’s Day “se ţine” în România cred că de prin a doua parte a anilor ’90 şi mie personal mi s-a părut întotdeauna o treabă mult prea artificială şi comercială încât să poată fi luată în serios.
N-o să-mi schimb de dragul lui Chaucer sau “au nom de l’amour courtois” părerea despre ce înseamnă azi Valentine’s Day, dar recunosc că nu m-aş fi gândit niciodată că ar putea fi vreo legătură între trubaduri, literatura engleză şi un “eveniment” comercial cum este astăzi Ziua Îndrăgostiţior.
Pentru a avea o imagine completă asupra acestei perioade a anului, nu putea lipsi un articol despre Dragobete, varianta românească a acestei “sărbători”