Am votat Klaus Iohannis nu PNL sau PDL

November 18, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Nu pierd din vedere faptul că susţinerea ACL a fost probabil decisivă în accedere candidatului Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014. Nu vreau să minimalizez eforturile oamenilor care au muncit în ultimele luni alături de Klaus Iohannis, fie că e vorba strict de echipa lui, fie că e vorba oamenii PNL şi PDL.

votul nu e o lozinca

Cu toate acestea, ce s-a întâmplat în turul II, cele 3 milioane de voturi în plus luate de Klaus Iohannis nu au nici o legătură nici cu PNL, nici cu PDL, mai mult, sunt convins că mulţi dintre votanţi şi-au călcat cumva pe inimă şi speră ca pe termen lung anumite personaje să dispară din peisaj. Klaus Iohannis a fost ales Preşedinte de către alegători, nu datorită unei strategii extraordinare a ACL (sunt chiar tentat să spun “în ciuda”)

Cât despre băsişti… în mod cert sunt mult mai puţini decât îşi imaginează Elena Udrea, Traian Băsescu însuşi, şi mai ales cei de la Antena 3. Din contră, cred că marea majoritate a celor care l-au votat pe Klaus Iohannis şi-ar dori pensionarea fostului Preşedinte, nu reactivarea lui într-o formă sau alta. O reactivare ce ar fi fost mult mai plauzibilă şi justificată tocmai în cazul în care alegerile ar fi fost câştigate de Victor Ponta.

În aceste condiţii mi se pare deplasat şi periculos ca un partid sau altul, dar mai ales noul PNL să îşi aroge meritele pentru victoria şi procentele lui Klaus Iohannis.

 

Moral ar fi ca Victor Ponta să îşi prezinte demisia şi ulterior să răspundă în faţa legii pentru obstructţionarea în mod voit a dreptului la vot în cazul cetăţenilor români din străinătate.

Există însă şi câteva argumente pentru păstrarea actualului cabinet până în 2015 sau până la alegerile parlamentare din 2016.

O parte din argumente sunt menţionate în articolul Demisie si alegeri anticipate sau sa-si asume Guvernul Ponta guvernarea pana in 2016?

Dincolo de considerentele morale, cred însă că trebuie să abordăm în mod pragmatic problema.

Întrucât varianta alegerilor anticipate nu e una potrivită, tocmai pentru că actuala opoziţie e total nepregătită pentru aşa ceva, cred că în momentul de faţă păstrarea lui Ponta şi eventuala devansare a alegerilor pentru finele lui 2015 ar fi scenariul cel mai potrivit.

 

Pe de altă parte, protestele organizate în aceste zile împotriva lui Ponta, cât se poate de justificate de altfel, riscă să fie deturnate şi politizate mai mult decât e cazul, tocmai pentru că 54% e o cifră pe care teoretic se poate construi o majoritate cel puţin interesantă.

Dar acelea sunt voturile pentru Klaus Iohannis, nu pentru PNL.

Se prea poate ca temerile mele să fie exagerate, cu atât mai mult cu cât astăzi Iohannis anunţa că cel puţin pentru moment nu se doreşte preluarea guvernului doar de dragul de a-l da jos pe Ponta.

 

Exagerat sau nu, naiv sau nu, acesta e motivul pentru care eu consider că în acest moment nu e timpul pentru noi proteste, proteste care ar putea legitima o anumită formaţiune politică.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.