Wikipedia offline, cenzura online si viitorul informatiei libere

Enciclopedia online Wikipedia, versiunea în limba engleza,  a fost inaccesibila astăzi, 18 ianuarie 2012, propunându-le utilizatorilor sa își imagineze o lume in care accesul la cunoastere nu ar mai fi liber.

Demersul a fost susținut si de alti jucatori importanți din online, amintesc aici de platforma WordPress, Mozilla sau Reddit.

Toată discutia a plecat de la doua proiecte americane de lege, mai exact PIPA (Protect IP Act) și SOPA (Stop Online Piracy Act) care sub pretextul luptei împotriva pirateriei in forma actuala oferă guvernului american (si pe viitor oricărui guvern care va crea norme similare) dreptul de a închide, practic de a sterge orice site care apare fie si un singur link susceptibil de fi incalcat drepturile de autor.

De exemplu asta ar insemna, ducand lucrurile un pic in extrem, ca Facebook sau Youtube ar putea fi inchise pentru orice material postat.

Nu ma voi referi la detaliile tehnice ale problemei, le găsiți pe wiki/dexonline.ro sau puteti urmari clipul de mai jos.

Faptul ca semnalul a fost tras de Wikipedia, enciclopedia online, gratuita, simbolul al cunoașterii sau cel putin al informaţiilor gratuite, da măsura gravității situației. Politia politica nu mai e la moda în secolul XXI, astăzi metodele sunt mult mai insidioase și se ascund dupa rațiuni economice dintre cele mai “corect politice“, cum e în cazul de fata protejarea “drepturilor de autor” si a “proprietății intelectuale“.

Sper ca viitorul sa nu sune arate atat de tragic cum sunt semnalele venite via PIPA si SOPA pentru ca ar fi păcat sa ne reîntoarcem la o societate in care accesul la informatie sa fie cenzurat si in care sa existe pachete informationale speciale pentru marea masa, care sa fie manipulata si indoctrinata dupa dorinta si nevoile celor de la putere.

Crede cineva ca exagerez cu povestea asta legata de cenzura online?

UPDATE: în urma campaniilor media îndreptate împotriva SOPA şi PIPA, Congresul American a amânat pe termen nedefinit abrogarea respectivelor acte normative.

Similar Posts