Wikipedia offline, cenzura online si viitorul informatiei libere

January 18, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Enciclopedia online Wikipedia, versiunea în limba engleza,  a fost inaccesibila astăzi, 18 ianuarie 2012, propunându-le utilizatorilor sa își imagineze o lume in care accesul la cunoastere nu ar mai fi liber.

Demersul a fost susținut si de alti jucatori importanți din online, amintesc aici de platforma WordPress, Mozilla sau Reddit.

Toată discutia a plecat de la doua proiecte americane de lege, mai exact PIPA (Protect IP Act) și SOPA (Stop Online Piracy Act) care sub pretextul luptei împotriva pirateriei in forma actuala oferă guvernului american (si pe viitor oricărui guvern care va crea norme similare) dreptul de a închide, practic de a sterge orice site care apare fie si un singur link susceptibil de fi incalcat drepturile de autor.

De exemplu asta ar insemna, ducand lucrurile un pic in extrem, ca Facebook sau Youtube ar putea fi inchise pentru orice material postat.

Nu ma voi referi la detaliile tehnice ale problemei, le găsiți pe wiki/dexonline.ro sau puteti urmari clipul de mai jos.

Faptul ca semnalul a fost tras de Wikipedia, enciclopedia online, gratuita, simbolul al cunoașterii sau cel putin al informaţiilor gratuite, da măsura gravității situației. Politia politica nu mai e la moda în secolul XXI, astăzi metodele sunt mult mai insidioase și se ascund dupa rațiuni economice dintre cele mai “corect politice“, cum e în cazul de fata protejarea “drepturilor de autor” si a “proprietății intelectuale“.

Sper ca viitorul sa nu sune arate atat de tragic cum sunt semnalele venite via PIPA si SOPA pentru ca ar fi păcat sa ne reîntoarcem la o societate in care accesul la informatie sa fie cenzurat si in care sa existe pachete informationale speciale pentru marea masa, care sa fie manipulata si indoctrinata dupa dorinta si nevoile celor de la putere.

Crede cineva ca exagerez cu povestea asta legata de cenzura online?

UPDATE: în urma campaniilor media îndreptate împotriva SOPA şi PIPA, Congresul American a amânat pe termen nedefinit abrogarea respectivelor acte normative.

5 comments

 • Reply

  Costin / 20 Jan

  pai nah, si democratia asta capitalista tot un totalitarism fascist e doar ca are fatza cosmetizata.
  deja e ultra folosit principiul “cauza – solutie”. ei produc cauzele si tot ei dau solutia. cateva atacuri informatice suspecte asupra FBI, cateva siteuri de piraterie inchise si gata, cenzuram tot internetul!

  oricum, internetul este cenzurat de ceva vreme doar ca majoritatea nu realizeaza lucrul asta. punctul de start in cenzura: google care iti intoarce ce rezultate vrea el (diferite de la tara la tara).

 • Reply

  citadinul / 21 Jan

  Asa-i, sub pretextul “eficientizarii” cautarilor se intample de fapt cu totul altceva. Din pacate asta e directia spre care se va merge.

  In ultimele decenii s-a ajuns pentru prima data in istoria omenirii la situatia in care accesul la informatii si la cunoastere sa fie la indemana oricui. Lucrurile nu vor ramane din pacate prea multa vreme asa. Ne asteapta o perioada interesanta.

 • Reply

  a / 23 Jan

  cenzura e o idee buna, aduce economie la buget, daca nam acces la ce doresc sa vad nu mai am nevoie de net, de calculator, de curent. de platit nu platesc pentru ca sa vad niste tampite de filme, sau o toapa cum se lalaie goala.

  • Reply

   citadinul / 26 Jan

   asta inseamna ca pentru tine vestile astea sunt dintre cele mai bune!

 • Reply

  Cât de liber va fi accesul la informaţia online în viitor? at Citadinul / 28 Jan

  […] de săptămâna trecută şi a ecourilor din online, Congresul American a respins pentru moment  PIPA (Protect IP Act) şi SOPA (Stop Online Piracy Act),  ceea ce e un semnal […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.