Ziua cafelei nu e azi.

Ziua Cafelei, sau Ziua Internațională a Cafelei, nu e astăzi e duminică, pe 29 septembrie, astăzi fiind însă ultima zi de ”birou” a săptămânii, am decis să marchez în avans momentul, mai ales că duminica unii fac o pauză de la cafea.

coffe day

foto

Ziua Cafelei nu e celebrată în mod oficial în România. De altfel ”sărbătoarea” în sine nu are o foarte îndelungată tradiție fiind inițiată în 1983 de Asociația Cafegiilor Japonezi (nu, nu îi zice așa, ci 全日本コーヒー協会, dar sună bine și în varianta cafegii) pentru ca mai apoi, să fie preluată și de China, Indonezia, Nepal iar din 2005 și de Statele Unite, ceea ce, evident i-a asigurat o promovare la nivel mondial.

Îm 2013 Ziua Cafelei e sărbătorită în câteva zeci de țări din lumea întreagă, de la Anglia, Danemarca sau Germania până la Australia și Noua Zeelandă.

Istoria Cafelei nu e tocmai clară, dar în mod oficial țara de origine e considerată a fi Ethiopia iar secolul XV e acceptat ca moment în care cafeaua a început să fie consumată la scară mai mare. Astăzi, alături de ceai e băutura cea mai consumată din lume iar din punct de vedere economic piața cafelei e de asemenea pe primele locuri în industria mondială. În ultimii ani au apărut o serie de variațiuni de cafea, mai rezistente, ceea ce face ca planta să fie cultivată pe scară tot mai mare. (un dosar interesant despre cafea e disponibil pe National Geografic).

Vă propun un filmuleț care va urmări povestea cafelei, de la boabe… până în cească.

(Francesco Illy fondatorul companiei s-a născut în Timișoara, emigrând apoi în Italia, la Trieste, unde va lua naștere Illy)

La capitolul legende despre cafea, există povești care plasează chiar în secolul IX momentul descopeririri proprietăților cafelei de către Kaldi, un băiat care păștea caprele și care a descoperit că acestea se purtau cam ciudat după ce mâncau din fructul de cafea. O altă poveste îl are în prim plan un fel de călugăr/șaman exilat la un moment dat din Mocha care de foame încearcă mai multe variante de a consuma fructe de cafea. O descoperă pe cea câștigătoare, prin fierbere. Povestea se încheie cu întoarcerea lui la Mocha, dovada fiind cafeaua Moka de care știm noi azi.

De-a lungul epocilor consumul de cafea a fost influențat și de contextul politic. Cafeaua a fost la un moment dat interzisă în imperiul otoman, în timp ce în Europa a fost interzisă de Papalitate o bună perioadă, tocmai pentru că a fost considerată ”băutura musulmanilor”. Americanii au început să consume cafea ca formă de revoltă impotriva britanicilor și a ceaiului lor.

Ziua Cafelei e de fapt în fiecare zi, dar iată că unii oameni au simțit nevoia să marcheze în mod special momentul în fiecare an pe 29 septembrie.

Cine știe, poate că anul viitor se organizează și amatorii de cafea de la noi și Ziua Cafelei 2014 va fi sărbătorită și în România.

Voi ce tip de cafea beți, și de câte cafele aveți nevoie pe zi?

Similar Posts