Ziua Mondială a Cărții se ține pe Lipscani

April 20, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor este aniversată pe 23 aprilie în fiecare an, de la UNESCO citire. La noi în țară, 23 aprilie e și Ziua Bibliotecarului Român. Editura Litera organizează anul acesta, cu această ocazie începând cu ora 20:30, Noaptea cărților deschise, pe Lipscani în București.

200413

UNESCO a stabilit în 1995 data de 23 aprilie ca fiind Ziua mondială a cărților și a drepturilor de autor, în ideea de a promova lectura, sau de a atrage atenția și de a proteja drepturile de autor, contează mai puțin, oricum am lua-o inițiativa e una pozitivă. Zece ani mai târziu aceeași dată a devenit și Ziua Bibliotecarului Român, o altă idee lăudabilă, măcar așa ca gest, ținând cont de salariile de mizerie pe care le au bibliotecarii la noi.

Alegerea datei a avut ca punct de plecare faptul că 23 aprilie e data la care ar fi murit în 1616 atât William Shakespeare cât și Miguel de Cervantes. Acestă dată are legătură și cu alți scriitori, Inca Garcilaso de la Vega și Josep Pla au murit pe 23, în timp ce Maurice Druon, Manuel Mejía Vallejo sau Halldór Laxness s-au născut pe 23 aprilie.

Cu toate astea, tehnic vorbind lucrurile nu stau chiar așa. Cervantes a murit de fapt pe 22 aprilie și a fost înmormântat pe 23, după calendarul Gregorian, în timp ce Shakespeare a murit pe 23 aprilie, dar după calendarul Iulian, adică niște zile mai târziu.

Dar să nu fim cârcotași, cine mai ține astăzi cont de astfel de diferențe dintre cele două calendare?

Trecând peste aceste detalii tehnice, mai mult sau mai puțin relevante, ce e important e că anul acesta, pe 23 aprilie 2013, începând cu ora 20:30 și până târziu în noapte, Editura Litera pregătește pe strada Lipscani din București  Noaptea cărților deschise ce îi vor aștepta pe cititori de la intersecția cu strada Smârdan până pe Calea Victoriei. E vorba de 3000 de cărți oferite de editură, cărți pe care trecătorii-cititori le vor putea lua chiar și acasă.

Sunt convins că se vor organiza în întreaga țară și alte evenimente pentru a marca Ziua Mondială a Cărții, dacă aveți detalii, nu ezitați să lăsați un comentariu, nu se știe niciodată cui îi va fi de folos.

Sună interesant ce se va întâmpla pe Lipscani, așa cum sunt de altfel toate acțiunile astea cu cărți vs publicul larg, ca să zic așa. Aminteam mai demult de cărțile în lanțuri de la metrou, o dată le-am văzut și eu.

Deși marota asta a celor de la UNESCO și nu numai, de a găsi câte o ”zi mondială” pentru orice e un pic enervantă, ideea cu Ziua Mondială a Cărții e cu siguranță binevenită  într-o lume atât de asediată de imagini audio și video.

Acestea fiind spuse, sper să ne recitim marți seară cu impresii de la Noaptea cărților deschise?

1 comments

  • Reply

    Evenimente de Ziua Mondială a Cărţii 2014 / 19 Apr

    […] ajunsă la ediţia a 10-a. Anul trecut am prezentat un pic mai pe larg ideea asta cu Ziua Mondială a Cărţii. În cazul de faţă consider potrivită mania celor de la UNESCO de a inventa “zile” şi […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.