Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului
Aproximativ 1 milion de oameni se sinucid în fiecare an, sinuciderea este a zecea cauză a mortalităţii la nivel mondial. Din 2003, pe 10 septembrie este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Suicidului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Mintale sunt principalele organisme care luptă pentru promovarea acestei zile.
(sursa)
Suicidul face anul mai multe victime decât războiele şi crimele violente la un loc. In ciuda faptului că este printre primele cauze ale mortalităţii şi poate fi considerat una din cele mai grave situaţii ale secolului XXI, cu toată deschiderea noastră de oameni post-post-moderni, despre sinucidere nu se vorbeşte decât foarte puţin.
În ultimele săptămâni am citit Demonul amiezii – o anatomie a depresiei, de Andrew Solomon, un volum mai mult decât interesant care aduce în discuţie tocmai această problematică a suicidului, depresia fiind principalul factor de risc pentru sinucidere. Practic acesta e motivul pentru care nu am vrut să las să treacă această zi fără un mic semnal de atenţionare.
Statisticile despre sinucidere sunt spectaculoase, un om îşi pierde viaţa din această cauză la fiecare 40 de secunde, mai mult, la fiecare 3 secunde are loc câte o încercare nereuşită de suicid. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănăţii, numărul sinuciderilor anuale va ajunge la 1.5 milioane până în 2020.
Am fost tentat să fac referire la tot felul de statistici, însă cred că o zi ca asta, în care ne gândim la sinucidere, ar trebui să fie o zi în care suntem mai atenţi cu cei de lângă noi.
Să ne gândim la prieteni sau cunoscuţi despre care ştim că nu sunt tocmai ok şi cărora poate le-ar prinde bine un semn sau un mic gest din partea noastră, un telefon, un sms ori un simplu salut pe chat-ul de pe facebook.
Nimeni nu e condamnat la sinucidere, după cum spune şi imaginea de mai sus, comunicarea şi un cât de mic sprijin venit din partea celorlalţi salvează vieţi. Din păcate suntem mult prea prinşi de problemele noastre încât să fim suficient de atenţi la nevoile celor din jur.
În 80% din cazurile de sinucidere reuşită, persoana respectivă a consultat un medic în ultimul an, iar 45% dintre ei chiar în decursul lunii precedente. Asta înseamnă că în o bună parte din cazuri şi apropiaţii lor ştiau că acei oameni au probleme şi ar fi putut poate face ceva dacă erau atenţi.
Cei care au nevoie de mai multe înformaţii despre combaterea suicidului:
Wikipedia: Sinucidere (ro), Suicide (en)
The International Association for Suicide Prevention (IASP)
Dacă treceţi printr-o perioadă mai grea şi simţiţi nevoia să vorbiţi cu cineva care să vă înţeleagă, o puteţi face la următoarele adrese şi numere de telefon :
Gânduri pentru sinucigași și pentru supraviețuitori
Tel 24/7 – 116123 – apel gratuit si 112 – apel gratuit
www.preveniresuicid.eu
Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului, ar trebui să fie o zi a speranţţei pentru cei care se luptă cu această idee, dar şi o zi în care să învăţăm să fim mai deschişi discuţiilor, să nu mai evităm subiectul, săî ne asumăm faptul că putem şi noi, fiecare dintre noi, fi cei care salvează o viaţă.