Ziua Regelui şi naivităţile monarhiste

10 Mai, Ziua Regelui, este din nou Zi de sărbătoare naţională în mod oficial, după ce Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat cu largă majoritate un proiect respins în 2013 de Senat în urma voturilor PSD.

stema-regala

10 Mai este o dată cu o triplă semnificaţie în istoria naţională:

 

10 mai 1866 Principele Carol I a devenit domnitor al Principatelor.

10 mai 1877 Principele Carol semnează Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Otoman, independenţa noului stat este punctată prin votul Partamentului Principatelor Unite.

10 mai 1881 Principatele Unite devin Regat iar MS Carol I e încoronat ca Rege al noului Stat România.

 

Ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a Principatelor Unite începând cu 1866 şi a apoi a României până în 1947, după care autorităţile comuniste au făcut totul pentru a o scoate din conştiinţa colectivă.

Având în vedere cele de mai sus, nu pot să nu mă întreb, retoric evident, de ce a fost nevoie să treacă 26 de ani până ce să i se acorde acestei date recunoaşterea pe care o merită.

În familie şi în cercul de prieteni şi amici, online şi offline am o mulţime de regalişti. Asta face ca inevitabil să ascult sau să citesc discuţii pe tema asta, despre Regalitate, despre cât s-ar schimba România daca a rreveni la Monarhie, discuţiile clasice…

Am evitat întotdeauna să mă implic în discuţiile astea care în general generează pasiuni ce au ca rezultat eludarea unor realităţi obiective, altminteri destul de evidente.

Deceniile de Monarhie au fost poate cele mai importante pentru evoluţia României, cel puţin în istoria “modernă”. Asta nu înseamnă că au lipsit controversele ori deciziie, ori atitudinile mai puţin inspirate ale unuia sau altuia dintre Regii României.

Dar nu la asta vreau să mă opresc. Per ansamblu suntem de acord că Monarhia a jucat un rol pozitiv în perioada 1866 – 1948, în contextul istoric dat.

Îi înţeleg pe nostalgicii după acea epocă, pe cei care cred că o revenire a României la Monarhie ar însemna o schimbare a întregii atmosfere, a clasei politice, a atitudinii românilor în general o civilizare bruscă a tuturor şi a fiecăruia în parte.

Un asemenea moment pare totuşi încă departe, deşi conform unor sondaje încrederea românilor în MS Regele Mihai I ar fi crescut de la 26% în 2011, la 45% în 2013, respectiv 61% în aprilie 2015.

Cifrele de mai sus ar putea însemna că ideea de monarhie începe să fie privită cu mai puţină reticenţă de către români, aceasta fiind una din realităţile obiective care făceau orice discuţie despre revenirea la monarhie (fie ea şi simbolică) să pară o naivitate.

Întrebarea cea mai importantă este însă : îşi poate asuma Casa Regală preluarea acestui rol şi poate să o facă într-un mod relevant? Din păcate, ultimii 25 de ani nu înclină prea tare balanţa spre un da convingător.

 

Timpul ne va spune dacă idealurile monarhiste de astăzi sunt mai mult decât nişte naivităţi monarhiste.

 

Până atunci, nu ne rămâne decât să ne cinstim istoria, astăzi, 10 mai, Ziua Regelui.

Similar Posts