Epilog: ACS nu e Poli, e doar un proiect politic eşuat.

May 21, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Sport

Povestea începută în luna iulie 2013 cu o victorie în faţa lui Dinamo a noii promovate, în faţa unui stadion aproape plin pe care îşi dăduseră întâlnire “adevăraţii suporteri” ai Politehnicii Timişoara, se apropie de sfârşit. Un final previzibil care era şi trist dacă nu ar fi vorba de o echipă creată artificial.

ac recas nu e poli
(foto)

Spuneam atunci că ACS nu e decât un proiect politic artificial şi că nu are nimic de a face cu spiritul lui Poli şi că dintre spectatorii prezenţi atunci pe stadion marea majoritate erau simpli amatori de fotbal, care ar fi venit la meci indiferent de echipa Timişoreană care ar fi jucat cu Dinamo şi care cel mai probabil nu vor mai veni la meciurile următoare.

Nu au trecut decât 10 luni de atunci. Între timp, aşa cum ne aşteptam, Marian Iancu a apărut din nou în peisaj şi a explicat foarte clar că echipa Primăriei joacă în alb negru şi se numeşte Politehnica doar pentru că e el generos, iar generozitatea asta se cam termină la finalul sezonului. Aşteptăm în continuare dezminţiri şi lămuriri din partea d-lui Robu.

Cât despre zecile de mii de suporteri ai echipei, adevăraţii Polişti şi Timişoreni care au susţinut încă de la început această nouă echipă fanion a oraşului… îi găseşti mai ales pe net comentând proiectul ASU.

E foarte trist că un om care, teoretic, a fost alături de suporteri în ultimii 10-15 ani, în toată lupta pentru recunoaşterea identităţii şi continuităţii Politehnicii nu a înţeles ceea ce au înţeles Zambon, Doboş şi Iancu… dincolo de hârtiile din de prin birouri, de aproape 20 de ani Politehnica Timişoara înseamnă oamenii din Peluza Sud, o comunitate formată în ani de zile, care a trecut prin multe încercări, şi care face în continuare lucruri deosebite.

În birouri şi prin şedinţe de partid poţi să schimbi nume, să faci echipe… dar echipele trăiesc prin oameni.

Nu ştiu ce o să se întâmple cu această echipă la finalul sezonului şi nici nu mă interesează. Am vrut doar să închei capitolul deschis în vara trecută, cu observaţiile de rigoare.

 

Am greşit totuşi undeva în articolul din vară. Spuneam că apariţia ACS “a anulat dintr-o singură mișcare tot ce se construise în jurul Politehnicii Timișoara”, mai puţin paradoxal decât pare, efectul a fost de fapt exact invers.

Indiferent de divizie, de stadion, de rezultate, de ce scrie în acte, Politehnica Timişoara merge mai departe alături de aceşti băieţi (şi fete).

*Pentru a evita comentariile de la primul articol, precizez încă de aici că nu fac parte din nici o asociaţie, organizaţie ori partid politic. Cele de mai sus exprimă strict viziunea şi opiniile mele cât se poate de proprii şi de personale, de astăzi, 21 mai 2014.

9 comments

 • Reply

  Diana™ / 21 May

  RESPECT ,Citadinule ! Visul si drumul nostru e mai presus decat orice altceva si are o singura directie : OBLIGATORIU INAINTE !

  • Reply

   citadinul / 21 May

   Multumesc.

 • Reply

  AdiTM / 21 May

  Sunt intru totul de acord cu ce se spune despre ACS. Insa si proiectul ASU a “luat apa” in acest sezon. Sa nu te poti impune in lupta cu Ghiroda mi se pare jenant. Eu unul insa m-am asteptat sa aveti un sezon de foc. Din pacate, despre ASU se poate spune ca a fost foarte serios doar in tribune. In teren lucrurile au stat modest.

  • Reply

   citadinul / 21 May

   Cred ca in cazul ASU dincolo de performanta, de rezultate, conteaza mai mult bucuria simpla a fotbalului, faptul ca poti sustine o echipa in care crezi. Ceva de genul:
   Dupa ani si ani, aceiasi golani
   Tin aceleasi steaguri sus
   Aceiasi prieteni fara bani
   Dar camarazi cum altii nu-s
   Daca tamplele acum ni s-au albit
   Niciodata n-am uitat
   Sutele de bucurii
   Pe care Poli ni le-a dat.

   Dar despre asta pot spune mai multe cei care sunt acolo saptamana de saptamana 🙂

   • Reply

    Alex / 22 May

    ok, sa zicem ca ar fi asa. Dar care ar mai fi satisfactia jucand ani la randul cu echipe satesti in ligi inferioare, fara performante sau fara peespectiva? Orice om normal la un moment dat s-ar plictisi, nu exista motivatie, traditie, derby-uri, cupe europene etc. De aceea lumea nu isi doreste echipa in liga 4/5, pt un oras asa mare ca si Timisoara e rusinos si ar trebui sa fie in frunte. in acest fel se va pierde si traditia de Poli si tot mai multi ar tine cu steaua/dinamo…

    • Reply

     citadinul / 22 May

     Alex, nu cred ca isi propune nimeni sa ramana pentru totdeauna in ligile inferioare, doar ca se prefera construirea unei baze solide si o crestere treptata. rusinos mi se pare ce s-a facut cu echipa din Recas, toate aburelile si minciunile, in conditiile de 10 ani noi luptam pentru legitimarea echipei si pentru a dovedi continuitatea ei.Iar faptul ca Robu, dupa ce in 2011 era prin balcon la Opera sustinand demersurile de recuperare a palmaresului a facut ce a facut doar un an mai tarziu e….

     Legat de satisfactia de a sustine o echipa din ligile mici, un meci de fotbal nu incepe si se termina pe teren, e vorba si de timpul pe care il petreci cu prieteni vechi [e stadion, de intalnirile in care stai la o bere, inainte si dupa meci, de lucrul la materiale… Iar pentru multi dintre cei care sustin ASU alternativa era sa puna fularul in cui si sa se apuce de sah. 🙂

     Continuarea traditiei si promovarea echipei, atragerea copiilor alaturi de Poli, nu tine neaparat de divizia in care joci, ci de atmosfera pe care o creezi. https://www.youtube.com/watch?v=-56TcT5n-I4

 • Reply

  alex / 21 May

  prietene…si acesti asu poli sunt niste falsi.au promovat in liga a 4-a de pe locul 2 nepromovabil din liga a 5-a.au facut ei sa fie bine si sa promoveze.de erau asa cum se cred si altfel decat acesti recas aratau altfel acum si jucam unde meritau sa joace.cand iti ia echipa ca progresul racovita fata in campionat…nu poti sa pretinzi ca ai valoare de liga superioara 🙂 cam atat de spus si despre asa iubita asu poli.

  • Reply

   citadinul / 21 May

   prietene… te contrazici un pic, dar ii bun si asa.

   fiecare e liber sa creada ce vrea.

  • Reply

   Daniel Ilie / 22 May

   „Prietene”, n-a pretins nimeni că ASU ar avea valoare de ligă superoară… Ce n-ai înțeles este că suporterii lui ASU își iubesc echipa în orice condiții… E drept că asta e greu de înțeles…

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.