1 Martie, Mărţisor. De unde, pâna unde, si de când?

Ca orice cetăţean civilizat voi începe prin a le oferi doamnelor si domnişoarelor un Mărţişor virtual, împreuna cu cele mai frumoase urări şi cele mai bune gânduri. În momentul de faţă cred că unul din gândurile astea ar fi şi acela ca Primăvara să vină cât mai curând.

Ieri am auzit pe cineva spunând că obiceiul ăsta e unul care se pierde şi care probabil va dispare cât de curând. Trecând peste faptul că afirmaţia mi se pare gratuită, aşa cum o dovedesc sutele si poate miile de mici artizani pe care îi găsim la aproape toate colţurile de stradă din toate oraşele în perioada asta, s-a trezit etnologul din mine (la un moment dat mă gandeam să imi fac licenţa de la Litere în etnologie şi folclor, ceea ce era uşurel absurd ţinând cont de faptul că “lumea satului” a fost o experieţă strict livrescă pentru mine, dar despre asta cu altă ocazie).

Fără a avea pretenţia unui studiu, oricum nu e locul potrivit pentru aşa ceva, am căutat câteva informaţii despre 1 Martie, informaţii pe care o să le prezint aici, pe scurt.

Cred că toată lumea ştie că Mărţişorul e specific românesc (ceea ce e parţial adevărat, mai e întâlnit şi la bulgari si albanezi) iar pentru cei plecaţi în străinătate (mai ales pentru cele, de fapt) 1 Martie e un moment anual de nostalgie.

Nu insist cu descrierea mărţisorului, oricum, forma nu mai e de multă vreme importantă, adică în principiu orice obiect cu valenţe estetice, legat cu un fir alb-roşu poate fi considerat mărţisor.

Din informaţiile pe care le-am găsit eu, originile Mărţişorului sunt atribuite de unii culturii dacilor, pe de altă parte alte surse notează că anul nou se sărbătorea în Roma Antică la 1 Martie. Moment care îl onora pe Marte, zeu al războiului şi al agriculturii aka reînnoirii naturii, primăverii etc. În viziunea asta, albul ar reprezenta pacea (renaşterea) iar roşul războiul.

Ţinând însă cont de zona de răspândire a obiceiului, eu aş merge pe varianta în care tradiţia e una pre romană, influenţată probabil mai apoi, aşa cum s-a întâmplat cu foarte multe alte aspecte din viaţa şi cultura celor care au trăit în acest spaţiu.

Dacă vreţi să aprofundaţi un pic subiectul o puteţi face aici şi aici.

Probabil că fiecare se raportează în felul lui la momentul ăsta al anului, eu recunosc că l-am ignorat o perioadă, dar, de ceva vreme pentru mine 1 Martie e o ocazie potrivită pentru a-i face pe cei dragi să zâmbească.

Similar Posts