Casa noastră din containere!

Casa din containere e una din opţiunile pe care le avem în vedere pentru viitor. Adevărul e că soţia mea e cea care a propus ideea de la bun început, fiind foarte încântată de variantă. Recunosc, am fost puţin sceptic la început dar împărtăşesc cu voi ce am aflat până acum.

E o variantă relativ ieftină şi uşor de construit, şi care poate ieşi foarte spectaculoasă. Singura problemă pe care trebuie să o studiez e cea a izolării termice şi implicit clasa energetică la care s-ar putea încadra şi a certificatului energetic aferent. Mai simplu spus, dacă poţi face în aşa fel să nu îngheţi iarna dar nici să nu plăteşti o avere pe încălzire.

Am văzut în urmă cu ceva vreme o emisiune pe Discovery despre o casă făcută foarte simplu, din containere suprapuse, cu pereţii izolaţi, ale cărei atuuri erau preţul foarte mic al materialelor şi bineînţeles timpul scurt de construcţie, asta pe lângă aspectul ecologic al problemei, pentru că, practic foloseşti la construcţie materiale reciclate.

Între timp am putut constata că acest tip de casă din containere nu e atât de inedit pe cât ne-am putea gândi. E adevărat, în general le-am regăsit în zone mai calde acolo unde clasa energetică (în funcţie de energia necesară de care se estimează că e nevoie pentru a folosi/locui clădirea în condiţii normale există 7 clase energetice) nu e atât de importantă, în sensul că temperatura nu atinge extreme (mai ales negative) importante şi costurile încălzirii casei pe timp de iarnă nu sunt o problemă, fiind suficientă o izolare termică de bază.

Inainte de a începe construcţia la casa din containere va trebui să ne interesăm de un certificat energetic al unei astfel de clădiri, pentru a vedea exact cât de eficientă poate fi din punct de vedere energetic, în condiţiile meteorologice de la noi, şi ce materiale de construcţii ar fi cele mai potrivite.

Mă rog, înainte de toate va trebui să strângem bani pentru casă şi să găsim un teren pe care să construim, dar e bine să iei din timp în calcul toate variabilele şi variantele.

Chiar dacă în cazul unei case noi, construită din materiale tradiţionale, cheltuielile cu o eventuală reabilitare termică, şi în general cheltuielile pentru reducerea pierderilor energetice de orice fel nu intră în discuţie decât după ceva ani, casa din containere oferă o şi mai mare durabilitate a construcţiei.

Nu e cazul să intru în detalii tehnice, o voi face, de voie de nevoie în momentul în care deschidem şantierul (când o fi aia, nu ştiu, sper însă ca Citadinul să mai existe şi să pot pune link cu articolul ăsta la poveştile de atunci), aşa că mă opresc aici.

Nu vreau să închei fără să vă întreb cum vi se pare ideea unei case din containere? Aveţi şi voi un proiect mai “exotic”, mai mult sau mai puţin declarat, pe care aţi vrea să îl puneţi la un moment dat în practică?

Similar Posts