Drepturi de autor

March 1, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  


Sursa foto originala

În cele ce urmează voi incerca să lămuresc poziţia mea faţă de chestiunea, destul de delicată, a drepturilor de autor. Voi lua în discuţie strict partea care mă priveşte, adică copyright-ul online.

Nu ar fi interesant pentru nimeni să citez aici pasaje din legi aşa că pe partea asta teoretic legislativă, menţionez doar că Citadinul.ro va funcţiona respectând Legea 8/1996 cu toate modificările şi adăugirile ulterioare.

Pentru cei care vor să aprofundeze subiectul am trei linkuri extrem de interesante: creativecommons.org, siteul Oficiului European pentru Drepturi de Autor si nu în ultimul rând, siteul Oficiului Român Pentru Drepturile de Autor.

Întrucât nu consider că e cazul de analize pe textul legii, pe scurt, iată cum înţeleg eu lucrurile şi cum voi proceda.

Citadinul.ro va publica texte care îmi aparţin, dar şi pasaje din ştiri, comunicate de presă, anunţuri de concerte, prezentări de carte, articole, analize şi texte de orice fel. Toate pasajele preluate vor fi semnalate grafic ca fiind citate şi urmate de link către sursă şi vor fi încadrate într-un articol original, scris de mine. În acest context, comunicatele de presă vor avea un statut aparte şi este posibil ca textele de acest fel să fie postate doar cu trimitere către sursă.

Problema pozelor este cel puţin în practică, una destul de ambiguă la ora actuală în media românească. Eu voi încerca să nu aduc atingere autorilor, şi în principiu voi încerca să folosesc poze fără copyright. În orice caz, voi indica sursa, şi acolo unde e cunoscut, şi autorul pozei.

Materialele audio şi video vor fi în această etapă preluate din surse libere, aşa că voi reveni cu alte menţiuni la acest capitol, atunci când va fi cazul.

În ceea ce priveşte preluarea materialelor citadinul.ro, aceasta poate fi făcută în condiţiile legii, cu menţionarea sursei, sau, pentru a evita situaţiile neplăcute, cu acordul meu prealabil.

Articolul de mai sus va fi revizuit atunci când dintr-un motiv sau altul voi constata că necesită completări sau clarificări.

Observaţiile, sugestiile sau comentariile voastre sunt binevenite.


4 comments

 • Reply

  Djinn / 06 Mar

  Poti sa folosesti poze de pe flickr – e suficient sa trimiti un mesaj autorului si sa-l intrebi daca-i poti folosi poza pentru un post cu tema xyz, care va include precizarea sursei. Pe mine m-au contactat asa doua website-uri si le-am dat voie – e dragut apoi sa-i trimit linkul catre postul publicat, ca sa vada rezultatul final. Cred ca sa practica pe scara larga treaba asta, putini sunt profesionisti pe flickr, care cer bani daca vrei sa le folosesti pozele.

  • Reply

   citadinul / 06 Mar

   multumesc de pont 🙂

 • Reply

  Un an cu Citadinul! at Citadinul / 10 Feb

  […] mai fost nevoie de inca niste saptamani pana am avut Drepturi de autor si citadinul.ro, dar si primele articole si planuri foarte bine puse la punct. x articole/zi duceau […]

 • Reply

  Rusti Raluca / 19 Apr

  Buna ziua , va rog sa ma ajutati daca se poate cu niste informatii sau cu un nr de telefon in legatura cu casa facute din containere.
  Multumesc frumos si astept un raspuns. Precizez ca ideea este super.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.