Muzeul Benzii Desenate la Bucuresti

Acum vreo saptamana am aflat ca la Bucuresti e deschis in vara asta un Muzeu al Benzii Desenate. Ceea ce m-a facut sa zambesc amintindu-mi intai si intai de toate revistele Pif pe care le-am citit, apoi de toti eroii clasici al BD-ului mai mult sau mai putin francofon, de la Schtroumps, la Boule et Bill, Gaston Lagaffe, Leonard, Rahan sau seriile politiste si cu razboi, ca sa amintesc doar cateva, care se adreseaza altei categorii de varsta.

Muzeul de la Bucuresti e un proiect initiat de Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC in Romania, al Centrului Belgian de Banda Desenata si in parteneriat cu Asociatia Bedefililor din Romania. Muzeul e deschis pana pe 16 octombrie la etajul 4 al MNAC, cu doua spatii pentru expozitii si mai ales o mediateca.

Ce mi se pare interesant, si motivul pentru care tin neaparat sa ajung pana in octombrie pe acolo e partea legata de istoria benzii desenate in Romania, despre care recunosc ca nu stiu mare lucru.

Dintre evenimentele care urmeaza, si care mi s-au parut mai interesante amintesc (mai multe detalii gasiti pe muzeulbd.ro)

9 iulie, 10.00-18.00
MangaZen workshop/ va avea loc un workshop de creaţie cu BD si manga.

9, 16, 23, 30 iulie, 17.00-18.00
8 scurtmetraje austriece în 43 de minute

15-17 iulie, 13.00-18.00
Fii creativ alaturi de noi! Ateliere de banda desenata cu Puiu Manu.

20 iulie, 18.00
„Animatia contemporana romaneasca”, cu Daniel Todoran.

11 august, 19.00
A treia expozitie din Galeria MBD: „Trei trei volume grafice audio pentru copii” / cu Puiu Manu, Ionut Popescu, Alexandru Ciubotariu.
Expozitia va beneficia de trei pupitre audio pentru povestile redate in benzi desenate.

24 august, 18.00
„Ilustratia de carte si banda desenata”, cu Patricia Suliman si Igor Mocanu.

1 septembrie, 19.00
A patra expozitie din Galeria MBD: „Nichita Stanescu dialog – Sandu Florea semne”
Lansare de carte-obiect Nichita Stanescu dialog – Sandu Florea semne
O discutie despre Literatura si banda desenată

8 septembrie, 19.00
O expozitie complementara in zona internationala: „Un portughez in vizita la Muzeul Benzii Desenate” expozitie a autorului portughez Eugenio Silva.

14 septembrie, 18.00
„Autori versus editori: cum, unde, de ce” / conferinta urmata de concluziile Muzeului Benzii Desenate, cu Dodo Nita.

Ajungand in punctul asta al povestii, absolut fara nicio legatura, mi-am dat seama ca Institutul Francez imi e foarte la indemana. Cred ca ar fi cazul sa incep sa il frecventez. Mon francais en a besoin.

Cam asta ar fi treaba cu Muzeul Benzii Desenate de la Bucuresti. Chiar daca nu am avut un caiet in care sa imi notez BD-urile citite si nu pot spune ca am fost pasionat de fenomen, in urmatoarele saptamani o sa trec pe acolo si revin cu impresii.

Similar Posts