Un playlist virtual – JazzTM 2014

July 5, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

JazzTM 2014, a doua ediţie a festivalului de jazz organizat de Primăria Timişoara în Piaţa Operei sau Piaţa Victoriei, cum e trecut pe afiş, are loc la mijlocul săptămânii viitoare, între 9 şi 11 iulie. Al Jarreau, The Cat Empire, Andreya Triana, Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright, Anoushka Shankar şi Neil Cowley Trio cărora li se alătură Blazzaj, JazzyBIT şi Teo Milea alcătuiesc un line-up pe cât de eclectic pe atât de interesant.

jazzTM 2014Anunţat iniţial pentru weekend-ul 11-13 iulie, perioadă în care are loc Gărâna Jazz Fest ajuns la ediţia cu numărul XVIII, JazzTM a fost decalat pentru a permite amatorilor de jazz sa se bucure de ambele evenimente. O decizie de apreciat a organizatorilor, mai mult, eu sper ca pentru ediţiile viitoare sa existe o coordonare reală între JazzTM şi Gărâna Jazz Fest astfel încât cele două evenimente să nu mai aibă loc în aceeaşi săptâmână.

Ca şi anul trecut accesul la concerte este gratuit. Organizatorii vor amplasa din nou fix în faţa scenei un număr de scaune care pot fi rezervate la un preţ modic, e drept, de 50 de lei pentru toate cele trei zile de festival.

Aşa cum o spune şi titlul, pentru că mai sunt câteva zile până la concerte, m-am gândit la un playlist virtual, pe care îl propun mai jos, alături de câteva cuvinte despre fiecare artist. Ordinea e una cronologică, începând cu prima trupă ce va urca pe scenă miercuri, 9 iulie de la ora 20.

JazzyBIT
Teodor Pop (pian, orgă Hammond, sintetizator), Mihai Moldoveanu (chitară bas) şi Szabó Csongor-Zsolt (tobe, percuţie) cântă împreună din 2011, au lansat primul album “Touch the sky” în februarie 2014. În interviul cu Mihai Moldoveanu aţi putut afla mai multe despre JazzyBIT.

Andreya Triana
Una din vocile speciale de pe scena de downtempo din Londra, Andreya Triana a debutat în 2010 iar printre numele cu care a colaborat deja se numără Flying Lotus, Mr. Scruff, Breach, Manu Delago sau Bonobo. Va cânta în premieră la Timişoara şi în România.

Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright
O figură aparte a scenei mondiale de jazz, bateristă, cântăreaţă şi producătoare Terri continuă tradiţia muzicală a familiei, mama ei cânta la pian iar tatăl ei a fost preşedintele Boston Jazz Society, mai mult, primul set de tobe pe care l-a primit i-a aprţinut bunicului ei.

La JazzTM cântă alături de un grup “all star” format din: Lizz Wright – voce, Tia Fuller – saxofon, Ingrid Jensen – trompetă, Rachel Z – pian/clape și Matthew Stevens – chitară.

Blazzaj
Blazzaj cred că nu mai au nevoie de nici o prezentare. În orice caz, Blazzaj – jazz alb sau jazz contra blazare şi mai ales Întâlnire cu soldaţii funk, vă introduc în atmosfera potrivită pentru conceert.

Neil Cowley Trio
Britanicul Neil Cowley a studiat pianul classic și a interpretat Shostakovich la vârsta de 10 la Queen Elizabeth Hall, mai târziu a făcut parte din trupe: soul-funk precum Mission Impossible, Brand New Heavies, Gabrielle șau Zero 7. Mai mult, el este pianistul de pe cele două albume semnate de Adele (19 și 21).

Neil Cowley Trio înseamnă: Neil Cowley – pian, Rex Horan – bass, Evan Jenkins – baterie. Au urcat deja pe cele mai importante scene de jazz: Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival şi multe altele.

Al Jarreau
Una din legendele jazz-ului mondial, cu 21 de nominalizări şi 7 premii Grammy câştigate, va concerta în premieră la Timişoara, la JazzTM. Stilului unic de interpretare şi a timbrul vocal inconfundabil, deceniile de experienţă îl recomandă pe Al Jarreau.

Al Jarreau a studiat psihologia şi chiar a lucrat ca psiholog timp de câţiva ani, dar din 1968 renunţă pentru a se putea dedica muzicii.

De-a lungul timpului a colaborat cu nume ca Miles Davis, George Duke, Joe Sample, George Benson, Chick Corea, Quincy Jones, Natalie Cole, Nancy Wilson, Rick Braun şi mulţi alţii.

Teo Milea
A absolvit Facultatea de Muzică, de la Universitatea de Vest din Timişoara, cântă la pian, a activat în formule diverse e muzică clasică, dar are şi o serie de colaborări cu trupe din zone muzicale ca jazz, pop, rock sau electro.

The Cat Empire
Australienii de la The Cat Empire au fost, dacă nu mă înşel, primul nume anunţat pentru JazzTM 2014. Muzica lor e greu de încadrat, dincolo de simplificarea a ska and jazz band. La sfârşitul lui iulie cântă şi la Bucureşti.

Anoushka Shankar
Muzica indiană, jazz, electronica, flamenco și muzica clasică sunt doar câteva din genurile pe care Anoushka Shankar le îmbină cu mare măiestrie. Nominalizată la 3 premii Grammy, tânăra artistă este una din cele mai apreciate interprete de sitar (instrument tradiţional indian), instrument pe care l-a deprins de la tatăl ei, maestrul Ravi Shankar.

Anoushka s-a născut la Londra, a copilărit între Londra şi Delhi, iar studiile le-a terminat în California. Norah Jones este sora ei vitregă mai mare.A colaborat cu artiști precum Sting, Lenny Kravitz, Thievery Corporation, Joshua Bell, Herbie Hancock, Buika, Nitin Sawhney și cu Norah Jones sau. în numeroase ocazii cu tatăl ei, Ravi Shankar.

JazzTM 2014 are loc între 9 şi 11 iulie, mai multe detalii despre program şi despre artişti sunt disponibile pe jazztm.ro

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.