Candidati independenti si candidatii din Timis pentru alegerile din 11 decembrie 2016

December 7, 2016   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

aveam in lucru un articol despre candidatii independenti la alegerile de duminica 11 decembrie 2016.

nu stiu cum, pentru ca mi se intampla foarte rar, am reusit sa pierd ce scrisesem ieri. nu voi relua, dar o sa sintetizez pe foarte scurt materialele pregatite, urmand ca in partea a doua sa fac referire la optiunile din Timis.

exista peste 6000 de candidati pe listele partidelor, candidati independenti sunt mai putin de 50, din care o buna parte, gen Udrea, sunt independenti si nu prea.

asta cu toate ca algoritmul nu e imposibil, cineva implicat in viata cetatii (nu doar in luna de campanie) cu un program coerent poate strange voturile necesare adica numarul de voturi “cel putin egal cu coeficientul electoral al circumscriptiei in care a candidat”.

mai exact, coeficientul electoral este rezultatul impartirii numarului de voturi valabil exprimate intr-o circumscriptie la numarul de deputati sau senatori atribuiti acelei circumscriptii. Ca sa fie simplu, luam cazul judetului X cu 5 deputati, si 100.000 de voturi exprimate, candidatul independent pentru CD are nevoie de 20.000 de voturi.

problema e ca nu exista o cultura a implicarii civice iar la noi, candidatii se trezesc doar in campanie atunci cand, pentru n efort de cateva saptamani, evident, cifrele par inaccesibile

nu stiu cum stau lucrurile in tara, din pacate nu am reusit sa fac o analiza pe fiecare candidat in parte.

la Bucuresti unde sunt oamenii cei mai vizibili, mizez pe Theodor Paleologu, sunt convins ca va obtine mandatul, ma intreb insa cine il va vota pe fostul psd-ist Cernea (a apartinut grupului parlamentar psd, asta pentru cei carora prietenul delfinilor li se pare un tip cool) si din pacate nu as paria ca udrea nu strange suficiente voturi, pentru ca firea.

Detalii despre candidatii independenti din fiecare judet sunt disponibile via link-urile de mai jos

http://alegeriparlamentare2016.ro/
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016

******

nu (mai) e o surpriza pentru nimeni ca Timisenii nu prea au vocatie de politicieni. Dar parca din ’96 si pana azi niciodata lucrurile nu au stat chiar asa trist.

cu PNT-CD disparut, cu Nicolae Robu a carui grija cotidiana pare a fi aceea de a ingropa PNL-ul (cecea ce pare de fapt a fi un obiectiv la nivel national) cu primele pozitii ocupate de Gorghiu si Partea, PNL-ul va fi votat… in ciuda tuturor acestor “detalii”, de oameni care ii vor avea ca reper pe fosti liberali autentici ai Timisoarei si care nu concep sa tradeze ideea liberala, care e tot mai mult istorie.

Nu am votat niciodata psd asa ca nu le stiu decat vag candidatii, cu toate astea tinand cont de numele de pe liste, la o analiza sumara, ei par sa ramana in aceleasi coordonate care le-au asigurat intotdeauna in jur de 30% din voturi. Sigur, pe 11 decembrie 2016 si-ar dori 40%.

Ma bucur ca PRU nu are absolut nici o sansa de a face 5% in Timis, de altfel pe langa UDMR si minoritati mai sunt doar trei formatiuni care pot teoretic duce oameni in Parlament.

PMP si ALDE au adunat o parte din politicienii de profesie “nehotarati” (ca sa nu ma exprim altfel), pe care ii gasim la fiecare patru ani pe alte liste. Nu insist, dar din punctul meu de vedere sunt de evitat ambele liste, (chiar daca unele nume pot sa para interesante si foarte ok) mai ales din perspectiva jocurilor pe care le vor face Tariceanu si Basescu, daca reusesc sa treaca pragul.

USR Timis nu e convingator, fara nici un lider local autentic si cu o campanie destul de aiurstica si la nivel national. E un pariu pe care si-l vor asuma cei care realizeaza ca la scara istoriei, dupa 27 de ani de PSD, un experiment de 4 ani are mai mari sanse sa fie o surpriza placuta decat sa aiba efecte dramatice.

Avem si 3 candidati independenti, globe-trotterul Petrica Folica, doamna avocat Rodica Barna si inventatorul si omul de stiinta Remi Radulescu. Nu stiu in ce masura s-au facut auziti in Timis, dar la modul obiectiv singurul cu sanse cred ca ar fi domnul Radulescu.

Informatii despre listele din Timis sunt disponibile aici:
http://alegeriparlamentare2016.ro/candidati/TIMIS

 

Indemnul meu e sa mergeti sa votati, din convingere, cu raul cel mai mic cum gasiti motivatie.

Dincolo si indiferent ce se va intampla duminica pe 11 decembrie 2016, mai important decat votul e ceea ce veti face zi de zi in urmatorii 4 ani.

Puteti sa stati deoparte si sa analizati prestatiile altora, dar puteti sa va si implicati intr-o cauza care va e apropiata, pentru ca traim o epoca in care e mai usor decat oricand sa te implici in viata comunitatii, sa faci cu disponibilitatile tale, ceva ce conteaza.

 

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.