Interviu cu Les Elephants Bizarres
Les Elephants Bizarres e una din trupele care au consolidat scena indie alternative din România. Trupa s-a înfiinţat undeva prin 2006-2007, au ales un nume franţuzesc pentru că de anglofoni era plină ţara, şi e întotdeauna o idee bună să fii creativ.
Rock alternativ, pop, rock, indie, le-au bifat pe toate într-un moment sau altul al existenţei muzicale a trupei. De curând, adică în primăvară, au lansat Zoologic, al doilea album al trupei. Şi mai de curând, asta însemnând săptămâna trecută, a apărut Necunoscut, cel mai recent single + videoclip marca Les Elephants Bizarres. (dacă nu l-ai văzut, e la doar un click distanţă).
În cele ce urmează vă propun un interviu cu Les Elephants Bizarres, reprezentaţi de Claudiu Stirbei (tobe), Mihai Marin (bas) şi Stefan Matei (voce)
Înainte însă de a trece la discuţia noastră, vă anunţ că următoarea înttâlnire cu LesEB are loc mâine, miercuri, 27 august 2014 în cadrul URBAN RESORT#2: The Day Of Social Ideals @ Fabrica & B52.
Pe parcursul întregii zile vor avea loc workshop-uri eco, spectacole de teatru, conferinte pe teme sociale, prroiecţii, sport extrem + raw vegan sweets. De la ora 20 au loc concertele, LES ELEPHANTS BIZARRES, KUMM & THE AMSTERDAMS, în curte, dar şi în cele două cluburi, seara urmând să se încheie cu un afterparty de care se ocupă Gabi (E.M.I.L./Niste Baieti).
1. “Necunoscut” noul vostru videoclip a strâns încă din primele zile foarte multe vizualizări. Care e secvenţa voastră preferată?
Stefan Matei: Pot spune ca imi plac toate secventele dar cea mai periculoasa dintre toate este cea de pe blocul de la Piata Unirii. Am stat cam 2 ore la aceste cadru si am vazut apusul de la inaltime, a fost cu adrenalina!
Mihai Marin: Ma amuza cand Stefan si Claudiu il cara pe Nae. Mi se pare comic.
Claudiu Stirbei: Incercam sa facem piese care sa ne placa noua cat mai mult si se pare ca daca ne plac noua e de bine. Cu siguranta ne-a ajutat si campania de promovare facuta de Grolsch.
2. Deşi majoritatea pieselor de pe Zoologic sunt în engleză, Nu mă opri şi În culori, foarte apreciate de fani, sunt în română. Multă vreme voi aţi cântat doar în engleză, credeţi că astăzi contează mai puţin limba în care e piesa?
Stefan Matei: Am inceput cu o piesa jumate in engleza, jumate in romana – Hello says the devil. Astfel am spus de la bun inceput ca bizareria e mare. Au urmat piesle in romana pentru a ne apropia mai mult de publicul din Romania. Sunt de parere ca are importanta limba in care canti, depinde ce target vrei sa ai.
Mihai Marin: Cantam in engleza pentru ca ne este mai usor, cumva suntem obisnuiti sa ascultam genul acesta de muzica in engleza, de aceea ni se pare mai la indemana. Piesele in romana au in general un succes mai mare la publicul roman.
Claudiu Stirbei: Limba este foarte importanta pentru ca felul in care pronunti cuvintele iti influenteaza soundul si muzicalitatea, personal mi-as fi dorit sa nu existe decat o singura limba, poate in timp vor ajunge oamenii si la asta, dar faptul ca noi cantam predominant in engleza este pentru ca suna mai bine muzica noastra in limba engleza si lucrul asta nu s-a schimbat. Am inceput sa cantam in romana la recomandarea apropiatilor trupei cu scopul de a intra mai usor la radio dupa care am observat faptul ca nu numai pentru radio a contat, deoarce am inceput sa fim mai apreciati si pe mediul online. Mesajul ajunge mai usor in limba romana la cei care nu sunt foarte familiarizati cu engleza, dar cred ca soundul e mai important decat mesajul.
3. LESEB împlinesc anul acesta 7 ani de când au “ridicat prima dată trompa”. Cum s-a schimbat scena românească în perioada asta? E acum mai uşor pentru trupele din zona muzicii indie, rock, alternative?
Stefan Matei: Totul este mereu in schimbare, pornind de la accesul la informatii precum tutoriale de instrument sau tehnica muzicala, pana la expunere pe diverse medii online a creatiei, totul s-a schimbat din 2007 pana acum. Observ faptul ca incepe sa conteze mai mult live-ul pe scena decat in anii trecuti.
Mihai Marin: E la fel de greu, probabil norocul nostru este ca suntem de mult timp pe piata. Eu consider ca in momentul asta exista un gol in aceasta zona, ar face bine cineva sa il ocupe.
Claudiu Stirbei: In esenta nu s-a schimbat nimic de vreo 20 de ani, doar impachetarea. Exista piata mare mainstream plina de standarde si stereotipuri si exista piata alternativa in care este haos. se pare ca s-a mai creat o zona de mijloc un midleground in care am fi si noi si alte cateva trupe care suntem cumva intre underground si mainstream zona asta a aparut (si nu ma refer doar la Romania) pentru trupele care nu sunt asa de conformiste si standard ca cele din mainstream dar sunt si peste nivelul celor din underground. Diferenta mare fata de acum 7 ani consta in posibilitatile pe care le au trupele, acum 7 ani accesul la scule, studiouri si scene mari profesioniste era mult mai limitat decat acum, pana si cunostintele muzicienilor din zona asta erau mai mici. Nivelul a crescut in sensul de profesionalism dar creativitatea e cea care face lucrurile sa se invarta iar in zona asta nu cred ca s-au schimbat prea multe. In continuare mi-as dori sa vad un mainstream mai diversificat si un underground mai organizat.
4. De fapt stilul vostru s-a schimbat şi el. Voi cum aţi “clasifica” muzica Les Elephants Bizarres de pe albumul Zoologic. În definitiv pentru voi sunt important aceste clasificări, sau tot ce contează e muzica?
Stefan Matei: In esenta stilul Leseb este Pop Rock. Suntem influentati de o multime de alte stiluri si in functie de ce instrumente sau oameni apar sau dispar, ne adaptam.
Mihai Marin: Noi ne-am propus de la inceput sa cantam orice atata timp cat ne place, deci nu are nici o importanta pentru noi stilul.
Claudiu Stirbei: Stilul e foarte important e la fel important ca si muzica. stilul este cheia unei trupe de la imagine la muzica fara stil esti degeaba nu poti fi recunoscut si reperat de catre altii, dar cu etichetele stam mai prost. as zice ca suntem in zona alternativ pop. dar mai poti pune vreo 500 de etichete pe langa asta ba funk, ba punk, ba indie, ba rock etc. Stilul nostru s-a schimbat si se va mai schimba in timp este absolut normal si noi ca oameni ne schimbam in timp se cheama evolutie la fel si stilul nostru este intr-o continua evolutie. Dar nu ne apucam sa facem muzica cu gandul la un stil anume asta cu stilul intervine in ultima faza de productie. Incercam compozitia sa o lasam libera de stil :)))).
5. În urmă cu doi ani aţi lansat Smile, un videoclip catalogat de mulţi “extrem de îndrăzneţ”, care a fost ideea din spatele lui şi cum a fost receptat de fanii vostri?
Stefan Matei: Am cautat putin alt target cu Smile, in ajutorul nostru a fost Hypno care a avut conceptul videoclipului – after party cu fete frumoase. Unii din fanii nostrii nu au inteles ce e cu videoclipul insa am castigat atentia unui alt public. Muzica ramanand aceeasi bizarerie leseb.
Mihai Marin: Habar nu am, am luat o pauza din formatie atunci, banuiesc ca s-au gandit sa faca un videoclip cu multe gagici..
Claudiu Stirbei: Ca orice alt clip/piesa unii au foarte incantati alti foarte dezamagiti dar majoritatea oamenilor l-au perceput ca pe ce este un alt clip/piesa LesEB care are un vibe foarte placut si dansabila. Clipul a fost regizat si conceput cu totul de Hypno a fost viziunea lui ne-a povestit-o ne-a placut si l-am facut. Nu mi se pare nimic iesit din normal acolo, daca deschid televizorul vad clipuri mult mai “indraznete” decat clipul la Smile. Lumea trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca noi promovam diversitatea daca va uitati la clipurile noastre o sa inetelgeti ce zic.
6. Zoologic a fost lansat pe Deezer, unde a şi fost disponibil în pre-streaming. De ce aţi ales să îl lansaţi online? Cum credeţi că a schimbat internetul muzica, percepţia publicului asupra muzicii?
Stefan Matei: Zoologie este si in varianta fizica si pe net. Suntem online cu totii, ar fi fost ciudat sa nu il lansam asa. Cred ca nowdays nu mai exista mp3-uri downladate pe pc ci se asculta muzica online din ce in ce mai mult. Ascultatorul de acum nu seamana cu cel care avea un album pe care il asculta over and over.
Mihai Marin: E o pierdere de timp sa incerci sa te misti impotriva curentului. E o nebunie in 2014 sa mai scoti ceva pe suport fizic si sa te si astepti sa fie sustenabil. Internetul a schimbat muzica pentru ca a pus tuturor la dispozitie un mod foarte facil de a se promova. E simplu, daca maine o sa scoatem o melodie geniala, poimaine o va asculta toata lumea.
Claudiu Stirbei: E foarte simplu daca ai ceva de vandut te duci sa il vinzi acolo unde sunt cumparatorii, unde ai cei mai multi cumparatori posibili pentru produsul tau. Fanii nostri si noi suntem permanent in mediul online, eu personal de cand am cont pe deezer numai piratez muzica, ceea ce va recomand tuturor. Despre cum a schimbat internetul muzica s-au scris si carti si as putea sa scriu si eu una dar in esenta totul a devenit mai accesibil totul, adica si bune si rele.
7. Ce înseamnă muzica pentru voi?
Stefan Matei: Desi am crescut in casa cu vioara, saxofon, clarinet, nu-mi placeau si in liceu am vrut chitara. Am participat la toate corurile din scoala, am fost inconjurat de muzica de cand ma stiu. Nu cred ca voi putea fi acelasi om daca nu as mai avea muzica langa mine. Muzica este vocea starilor si sentimentelor.
Mihai Marin: Pentru mine este cel mai bun mod in care ma pot exprima.
Claudiu Stirbei: Drogul cel mai puternic de care nu mai ai cum sa scapi de la prima incercare.
8. Vă consideraţi o trupă de studio sau vă place să fiţi pe scenă aproape de public? Aţi avut vreo experienţă / întâmplare deosebită pe scenă?
Stefan Matei: Elefantului ii place pe scena si daca scena este si in natura, atunci e perfect. Putem fi si o trupa de studio insa nu pentru foarte mult timp. Iese mare elefanteala daca suntem inchisi. O intamplare frumoasa pot spune ca a fost la Cluj unde nu am mai fost lasati sa coboram de pe scena, oamenii cantau piesele dupa ce ne opream noi si s-a ajuns la trei bisuri.
Mihai Marin:Suntem o trupa care se simte cel mai bine pe scena. Personal nu prea imi amintesc imic interesant acum…poate pentru ca stau mai in spate.
Claudiu Stirbei: Imi place si in studio si pe scena sunt doua lucruri total diferite, pe scena cred ca-mi place mai mult e multa distractie, adrenalina. Am cazut cu scaunelul de la tobe de pe scena, momentul e filmat pe youtube.
9. Ce fac Elefanţii atunci când nu cântă? Îmi puteţi recomanda o carte, un film?
Stefan Matei: Eu pot recomanda un film la care am lucrat ca sound designer este in cinema si se numeste Love Bus si contine 5 scurtmetraje regizate de tineri regizori.
Mihai Marin: Seriale. Fargo, True detective, Hannibal.
Claudiu Stirbei: Merg la servici sunt programator lucrez in automatizari si ma dau foarte mult cu lonboardul deja am facut o mica obsesie pentru sportul asta, spre disperarea multora din anturajul meu pentru ca este considerat extrem adica periculos, eu nu cred asta mintea ta este periculoasa nu sportul. In ultima vreme citesc mai mult psihologie asa ca o sa recomand ceva de la un neuropsiholog care inainte de asta a fost chitariast si producator muzical Daniel J. Levitin – This Is Your Brain On Music, abia acum realizez ca nu am mai vazut un film de foarte mult timp o sa recomand ceva cu Robin Williams de care am fost obsedat ceva vreme filmul se cheama One Hour Photo. scuze dar nu stiu denumirile in romana la nici unul dintre titluri nici nu cred ca s-au tradus vreodata in romana.
10. Ce planuri au Les Elephants Bizarres pentru toamna asta, pe unde vă mai vedem?
Stefan Matei: In toamna, vrem sa mergem in turneu in orasele mari din tara cu un show si un sound de club. Avem in lucru piese noi pe care trebuis asa le definitivam iar pana la final de an am vrea sa avem piese pentru un nou album.
Claudiu Stirbei: Vrem sa concertam cat mai mult, sa umplem cluburile prin tara si cu putin noroc sa mai lansam un album sau cel putin sa lucram la el cat mai mult.