Let’s Do It, Romania 2013!
Campania Let’s Do It, Romania va avea loc anul acesta pe 28 septembrie, atunci când suntem așteptați din nou la o Zi de Curățenie Națională. Conform organizatorilor, la nivel mondial, în 2013 aproximativ 100 de țări de pe glob vor organiza o astfel de zi de curățenie în cadrul mișcării Let’s Do It, World!
Let’s Do It, Romania a debutat în 2010 și în cele trei ediții de până acum a reușit să convingă opinia publică de importanța acțiunii și nu în ultimul rând de importanța implicării cât mai multor voluntari. Nu de alta, dar se vede si cu ochiul liber că România are și astăzi o mare problemă cu deșeurile, fie că ne referim la cele industriale, la cele din orașe sau și mai grav din păduri, munți și ape.
Organizatorii au reușit să mobilizeze în anii trecuți nu mai puțin de 650 000 de persoane care au strâns aproximativ 1,6 milioane de saci de deseuri. Acțiunea implică în primul rând voluntari, dar și ONG-uri, companii, atuoritățile locale, presă și persoane publice și beneficiază de o mediatizare importantă.
Ceea ce e și mai important, Let`s Do It, Romania! 2013 își propune ca procentul de reciclare a deșeurilor adunate să se apropie de 40% și în plus se va încerca și mobilizare românilor din diaspora. (toate informațiile despre campanie sunt disponibile pe siteul oficial, iar cele mai recente știri vor fi disponibile pe pagina de facebook a Let’s Do it, Romania).
Am mai scris despre campanie în urmă cu doi ani, în entuziasmul meu scriitoricesc de început, revin anul acesta când o să încerc să o urmăresc poate un pic mai îndeaproape, asta pentru că alături de Street Delivery, e printre puținele inițiative care arată că se mișcă ceva (în sens pozitiv și prin minunata noastră patrie.
Sigur, o zi pe an nu înseamnă foarte mult, cu toate acestea, pe lângă ziua respectivă de curățenie care va avea loc pe 28 septembrie 2013, toate știrile și materialele care vor apărea pe subiectul Let’s Do It, Romania! cred și sper că ne vor face pe toți mai atenți cu mediul. E de asemenea importantă și implicarea autorităților pentru că marile probleme vin de la poluarea industrială.
Nu pot să nu amintesc aici și de exploatările aurifere mai mult decât controversate de la Roșia Montană (și nu numai) sau de noul proiect legat de exploatarea gazelor de șist care deși nu au o legătură directă cu această campanie vor fi poate mai atent și responsabil analizate de cei implicați în luarea deciziilor, în urma discuțiilor despre mediu ce vor avea loc în perioada de pregătire a Let’s Do It, Romania 2013!
Până una alta, că tot vine primăvara și vremea de excursii, drumeții și grătare la iarbă verde, nu îmi rămâne decât să vă îndemn la responsabilitate și respect pentru natură.
Deviza e: Nu lăsăm nimic în urmă!