Pink Floyd – Interstellar Overdrive (piesa de duminica)

November 4, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Interstellar Overdrive e una din piesele Pink Floyd de început, se regăsește pe albumul de debut, The Piper at the Gates of Dawn (1967) si pentru mine, include toate elementele în jurul cărora se va construi întregul univers Pink Floyd.

Pink Floyd însemna atunci Syd Barett, Richard Wright, Roger Waters, Nick Mason și Norman Smith, acest album fiind de altfel singurul la care participă Syd Barett și putem spune că a fost “albumul lui”.

În aceeași măsură putem spune și despre Interstellar Overdrive că e una din piesele lui Syd, de altfel, în prima perioadă a trupei piesa nu lipsea din playlistul concertelor din UFO (Underground Freak Out). Prin 1970 cei de la Pink Floyd au încetat să o mai cânte live.

Interstellar overdrive a fost una din primele improvizații instrumentale psihedelice cântate vreodată de o trupă rock. Pe lângă varianta oficială de 9:41 de minute inclusă pe albumul amintit mai sus, exista mai multe variante, mai lungi, una dintre ele de 16:53 de minute a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului Tonite Let’s All Make Love in London (1966).

Legătura dintre Syd Barett și Interstellar Overdrive ține și de faptul că în principal din cauza lui piesa suna aproape diferit in fiecare seara, fiind cunoscută inclinația primului lider Pink Floyd pentru “perfecționarea” la nesfârșit a pieselor, altfel spus pentru o permanentă improvizație.

Închei cu varianta de studio a piesei:

Interstellar Overdrive nu e una din piesele cele mai cunsocute, poate nu e nici una din cele mai bune piese ale celor de la Pink Floyd dar cred că e una din cele mai interesante, motiv pentru care am ales-o pentru duminica asta.

(De vreo doua saptamani sunt foarte tare in filmul asta din cauza lui Michele Mari si romanului Pink Floyd in rosu)

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.