Două lansări: Cavalerul resemnării şi Preţul aurului. Sinceritate incomodă

Editura Vremea a propus astăzi două lansări deosebite la Bookfest 2016. Întâmplarea sau nu, a făcut ca evenimentele să fie succesive, astfel că după momentul dedicat romanului Cavalerul resemnării de Vintilă Horia, a urmat mult mediatizata lansare a volumului semnat de gimnasta Maria Olaru – Preţul aurului Sinceritate incomodă.

Scrise la decenii distanţă, de autori care nu au nimic în comun, cele două apariţii, Cavalerul resemnării şi Preţul aurului propun cititorului acelaşi exerciţiu de recuperare şi pe undeva de asumare a unui trecut, prea puţin cunoscut, în cazul lui Vintilă Horia şi trecut sub tăcere de conştiinţa colectivă, ca să îi spun aşa, în cazul Mariei Olaru.

Doamna Silvia Colfescu, Ileana Cantuniari din postura de traducător al volumului şi scriitorul şi traducătorul Sorin Lavric au fost cei care au punctat în câteva repere importanţa volumului. Nu pot să nu îl menţionez aici pe Cristian Bădiliță, o altă voce importantă în recuperarea literaturii româneşti a exilului şi căruia i se datorează în bună parte apariţia volumului Memoriile unui fost săgetător (voi reveni cât de curând cu impresii de lectură) care din păcate nu a reuşit să ajungă la Bookfest.

Nu în ultimul rând, amintesc si scurta intervenţie a doamnei Marilena Rotaru cea care a vorbit despre marea dorinţă a lui Vintilă Horia de a se reîntoarce în ţară prin literatura sa, o reîntoarcere la care, iată asistăm odată cu lansarea de către Editura Vremea a Seriei de autor Vintilă Horia.

Nedreptatea constantă din destinul literar al lui Vintilă Horia, relaţia sa extrem de complicată cu o ţară la care nu poate renunţa, dar care îi arată doar lipsa de recunoştinţă (mă refer în special la autorităţile comuniste) faptul că şi astăzi autorul este cvasi necunoscut publicului româm au fost cele menţionate de doamna Colfescu.

Traducătoarea Ileana Cantuniari a vorbit despre revelaţia şi bucuria pe care i le-a oferit-o şansa de a realiza această traducere, dar şi despre actualitatea romanului în timp ce Sorin Lavric s-a referit la “presiunea” ce cade asupra romanului din perspectiva aşteptărilor cu care vine cititorul după lectura primului volum al seriei, Dumnezeu s-a născut în exil. Pe mine cel puţin a reuşit să mă facă şi mai curios.

Dacă la lansarea romanului lui Vintilă Horia au participat o mână de oameni, din păcate, lucrurile au stat cu totul altfel la cea de-a doua lansare a editurii.

Maria Olaru şi al ei volum Preţul aurului. Sinceritate incomodă a adus în spaţiul dedicat lansării câteva zeci de oameni, multe camere de filmat şi televiziuni. Invitaţii editurii şi ai autoarei au fost Cristian Ţopescu şi Helmut Duckadam dacă am reţinut eu bine.

E de apreciat deschiderea editurii Vremea de a publica volum, aşa cum e de apreciat şi faptul că Maria Olaru a avut curajul să dezvăluie nişte lucruri pe care mulţi le bănuiau, în mai mică sau mai mare măsură.

Dincolo de nuanţe ori exagerări, este un subiect incomod, o realitate cu bune şi rele pe care nu le putem ignora la nesfârşit.

vintila horia cavalerul resemnării

Similar Posts