Am comandat o carte la Humanitas de la Cişmigiu
Să comanzi o carte prin intermediul unei librării nu este astăzi cea mai eficientă cale de atac atunci când cauţi un titlu. În urmă cu vreo două săptămâni, eram la Librăria Humanitas de la Cişmigiu şi după ce am ales vreo două titluri mi-am amintit că de ceva vreme am pe listă Dumnezeu s-a născut în exil al lui Vintilă Horia.
(foto)
Vintilă Horia e unul din autorii din literatura română a ultimelor decenii pe care ii am de recuperat. L-am studiat foarte pe fugă la un curs de Master, fără să mă opresc asupra lui din varii motive. De altfel eu sunt de părere că fiecare autor are pe undeva “momentul” lui în viaţa noastră de cititor şi că “întâlnirea” poate avea loc doar în momentul potrivit.
Întâlnirea de acum li se datorează în mare parte lui Theodor Cazaban şi Cristian Bădiliţă şi volumului Captiv în lumea liberă, una din cărţile anului 2014 pentru mine.
Revenind însă la librăria Humanitas de la Cişmigiu, am început să mă uit după Vintilă Horia pri rafturi.. am putut să observ că astăzi e destul de complicat să aranjezi cărţile într-o librărie (pe edituri, pe colecţii pe tematici şi abia apoi pe autori în ordine alfabetică.
A trebuit să mă dau bătut şi m-am adresat unei domnişoare din staff-ul librăriei. După verificare mi s-a spus că volumul nu există momentan în Bucureşti, dar că pot lăsa un număr de telefon urmând să fiu contactat în aproximativ 10 zile.
Pentru că nu mă grăbeam şi pentru că nu sunt un adept al comenzilor online, am acceptat propunerea.
Ei bine, în cursul săptămânii trecute am primi un telefon şi în aceeaşi seară am ridicat volumul Vintilă Horia – Dumnezeu s-a născut în exil, ediţia apărută în 2008 la Editura Art, ediţie întregită de “Dosarul Premiului Goncourt 1960” şi textul testamentar al autorului “Despre degradare şi risc”.
De dragul simbolisticii, voi aştepta vacanţa de pe malul Mării Negre pentru a mă apuca de romanul lui Vintilă Horia.
Aşa cum spuneam, nu e cea mai eficientă şi mai ales rapidă metodă de a intra în posesia unei cărţi, nu nici una neapărat inedită. Însă, atunci când e vorba de titluri mai speciale, e bine de ştiut că există şi această variantă, să întrebi librarul, cel care s-ar putea să aibă o soluţie.