Biblioteca Academiei se mută online

April 1, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  CarteLa sfârşitul lui 2010 UPC Romania a organizat, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, evenimentul caritabil Gala ”Personalităti care au schimbat lumea”. În cadrul acestui eveniment au fost obţinute fondurile necesare pentru a începe digitalizare primelor volume din Biblioteca Academiei Române.

Parteneriatul încheiat între Academia Română şi UPC România va permite digitalizarea unora din cele mai importante documente deţinute de Biblioteca Academiei pentru ca acestea să poată fi consultate şi chiar descărcate gratuit de către cititori.

Astăzi sunt disponibile 40 de lucrări dar urmează noi şi noi volume. Dintre titlurile care pot fi descărcate de aici amintesc: Dante – Divina comedie (în traducerea lui Coşbuc), câteva lucrări de Victor Babeş, Operele lui Napoleon (în franceză), Nicolae Bălcescu -Românii supt Mihai Voievod Viteazul (manuscris si tipărit), Planurile Avionului Vuia, volume de Mircea Eliade, William Faulkner, Balzac, George Orwell…asta ca să ofer absolut aleatoriu, câteva titluri şi nume.

Dincolo de latura spectaculoasă şi inedită a proiectului, dezvoltarea lui şi trecerea în format digital a documentelor deţinute de Biblioteca Academiei va fi un real suport pentru tinerii studenţi şi cercetăttori care nu ar fi avut altfel acces la anumite surse.

Mai mult de atât, în acest fel pot fi protejate operele fizice, cărţile, schiţele sau desenele prorpiu zise, pentru că nu va mai fi neapărat necesară consultarea lor.

3 comments

 • Reply

  Djinn / 01 Apr

  foarte bine! 🙂 ma bucur sa aflu asta si sper ca participa si la proiectul Europeana, ca sa fie disponibile oricui cauta acolo.

 • Reply

  Silviu / 09 May

  Cam subtire proiectul asta. In Romania lucrurile se misca greu. Tot pe Project Gutenberg prefer sa intru. Ca sa descarc Divina Comedie a lui Dante intr-o limba pe care o pot citi, de ex. engleza. Versiunea “de la noi” e o traducere a lui Cosbuc… in manuscris. Adica celor care chiar vor sa o citeasca… mult succes. Pe urma, daca e biblioteca academiei… ROMANE, de ce nu vad si eu clasicii literaturii… romane? Poezie, Eminescu, Cosbuc. Literatura, Sadoveanu, Creanga, toate online. Deocamdata e asa, ca sa nu zica ca nu a demarat proiectul. Iar clasicii in alte limbi mai bine ii descarc de pe Project Gutenberg.
  Apoi, probabil va dura sa putem descarca clasicii literaturii romanesti in format epub, huh? In care secol? A da, e de munca sa pui textul in format epub. Sa scanezi, sa faci recunoasterea caracterelor, sa corectezi, sa pui totul frumos in fisier si sa intelegi un pic de cod xhtml, css. Sau sa te chinui sa inveti. Nasol, suntem romani, ce ne facem? PDF si gata. Si ce daca o carte are 40Mb la final? Treaba sa mearga.

 • Reply

  citadinul / 04 Jun

  Sincer, cred ca toata faza a fost doar o miscare de marketing a celor de la UPC si nimeni nu s-a gandit foarte departe… sau la prea multe.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.