Garantat 100% – Cătălin Ștefănescu – GensDuBien

Cătălin Ștefănescu, omul din spatele emisiunii Garantat 100% a fost invitatul GensDuBien, pentru o discuție deschisă ce a avut loc miercuri seară în Fratelli EspressoBar. O întâlnire în care s-a vorbit despre Garantat 100%, despre cărți și biblioteci, despre educație și despre importanța implicării fiecăruia dintre noi în viața orașului, oricare ar fi acel oraș.

250413
catalin stefanescu, gensdubien, garantat 100%

GensDuBienComunitatea oamenilor de bine – e o platformă, o inițiativă, sau mai simplu spus, sunt câtiva tineri care începând cu luna noiembrie 2012 organizează întâlniri mai mult sau mai puțin experimentale cu oameni sau proiecte deosebite. Dintre cei care au venit până acum în Fratelli îi amintesc pe Nae Caranfil, Vali Petridean, ilustratorul volumelor lui Iv Cel Naiv, Marian Crișan și rockerii lui sau Alin Constantin aka DJ K-lu.

Întâlnirea cu Garantat 100% și Cătălin Ștefănescu a fost episodul 10 al serilor GensDuBien și pentru că tocmai scrisesem de emisiunea despre internet, televiziune și dependență, n-am pierdut ocazia de vedea pentru prima dată cum se desfășoară serile oamenilor de bine. (Cu atât mai mult cu cât am avut ocazia de a urmări proiectul de la distanță, dar îndeaproape, încă de la lansare).

Discuția dintre Cătălin Stefănescu, Daniel Simion, gazda și moderatorul întâlnirii și cei din public a durat aproximativ două ore, două ore care au trecut pe nesimțite, punctate și de un moment muzical ce a avut-o în prim plan pe Irina Popa.

Povestea Garantat 100% a început acum 15 ani la TVR Cluj, emisiunea se numea initial Meseriașii și își propunea să prezinte ultimii reprezentanți ai unor meserii pe cale de dispariție. Ulterior, emisiunea a ajuns la TVR București și își propune să prezinte oameni și idei faine pe care îi recomandă astfel publicului. (Nu publicului larg, pentru că deși se bucură de notorietate foarte multă lume a auzit de emisiune, cei care chiar urmaresc emisiunea sunt mai degrabă o minoritate, din păcate).

Deși face emisiunea de 15 ani, Cătălin nu s-a plicitisit și așteaptă noile întâlniri cu aceeași curiozitate, asta și pentru că e implicat și în alte proiecte. Scrie la Dilema Veche, scrie critică de teatru, e implicat într-o serie de campanii și fundații, și nu în ultimul rând e un apropiat al celor de la Ideo Ideis, marii câștigători, dacă pot folosi această formulare, a campaniei We Are Here.

Cătălin a insistat mai ales asupra a două proiecte în care e implicat, Biblionet și Căutătorii de povești. (despre care puteți afla totul accesând link-urile). O mare parte a discursului a fost un elogiu adus bibliotecarilor, acelor oameni din orașele mici sau din sate unde curentul electric e încă o noutate, care în ciuda faptului că au salarii de mizerie sunt acolo și pun suflet în ceea ce fac, încearcă să deschidă mințile unui segment de populație încă foarte puțin educat oferindu-le prin intermediul Biblionet, acces la cărți sau la internet, cu alte cuvinte, la informații.

Întrebat dacă în calătoriile lui prin țară, nu puține, a putut observa o trăsătură caracteristică a orașului românesc, Cătălin Ștefănescu a răspuns că e greu de găasit așa ceva, că în principiu fiecare oraș are câte ceva al lui. Cu toate astea există ceva ce le leagă. Dezinteresul general pentru spațiul public, faptul că în general tratează cu o indiferență agresivă până la patologic spațiul pe care îl populează, faptul că nu creează o relație mai mult sau mai puțin afectivă cu locul în care trăiesc. (cu asta se luptă și Street Delivery)

Partea a doua a întâlnirii a fost o discuție despre nevoia de a redefini termenul Cultură, pe care îl folosim actualmente, în opinia invitatului, cu un sens restrâns, înțelegând în general prin cultură doar literatura și arta, în timp ce cultura e un ansamblu mult mai complex în care intră și cercetarea, de exemplu și respectul pentru mediu sau modul în care e conceput spațiul urban.

Lipsa adevăratelor modele în societatea noastră e un subiect care prinde bine la public, pentru Cătălin Ștefănescu este însă un fals subiect, pentru că la modul realist, adevăratele modele sunt profesorii și părinții pentru că pe ei îi vezi în fragedă pruncie, atunci când ești direct influențat de tot ceea ce vezi sau trăiești. Educația este de altfel pentru invitat cheia, soluția pentru a reuși schimbări de mentalitate în societate.

O posibilă concluzie a întâlnirii, cel puțin pentru mine, ar fi îndemnul de a ne implica în spațiul public, de a ieși din letargie și de a nu mai sta impasibili în fața lucrurilor pe care le considerăm că nu sunt ok, dar pe care de prea multe ori le trecem cu vederea pentru că nu ne afectează în mod direct.

Cătălin Ștefănescu e o prezență plăcută, un vorbitor experimentat care știe, și își adaptează discursul la context și la public, care alege  atent ceea ce spune și modul în care o face. (Spun asta în ”cel mai” pozitiv sens posibil.)

Seara a fost una foarte plăcută, cei de la GensDuBien merită toate aprecierile pentru inițiativă și modul în care pun în mișcare lucrurile.

Întâlnirile au loc în general miercuri seara, dacă sunteți prin/din București nu ezitați sa le treceți pragul. Ceea ce voi încerca sa fac și eu cât mai des.

Similar Posts