Informaţia salvează: Ziua Europeană împotriva traficului de persoane

Traficul de persoane a devenit, odată cu libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene, una din marile probleme sociale cu care se confruntă Europa. Traficul de persoane este forma modernă de sclavie.

site freedom tour 2014

Traficul de persoane e un fenomen a cărui amploare a determinat responsabilii UE să stabilească data de 18 octombrie ca Ziua Europeană împotriva traficului de persoane. Conform unor studii, România e ţara din care provin cele mai multe victime ale traficului de persoane.

Fie că vorbim de trafic în vederea exploatării sexuale sau de exploatare prin muncă, nu există un profil standard al potenţialelor victime în ceea ce priveşte statutul social, rasa, vârsta, ori etnie.

Există însă câteva categorii de vârstă considerate de risc, între 14-15 ani şi în jurul vârstei de 21 de ani. Există doi factori importanţi care fac ca victimele să fie extrem de expuse unor potenţiali binevoitori (pentru că în majoritatea sunt recrutate de persoane cunoscute, chiar de parteneri de viaţă) acestea sunt condiţiile materiale grele şi mai ales lipsa de educaţie. Singurătatea, izolarea socială, poate fi un alt punct sensibil ce poate fi speculată de cei aflaţi în căutare de victime.

Detalii despre problematica traficului de persoane în România puteţi afla în materialul publicat anul trecut pe 18 octombrie.

Agentia Națională Împotriva traficului de Persoane
Asociații și ONG-uri care luptă împotriva traficului de persoane

sunt un om liber eliberare

În toamna aceasta, eLiberareO mişcare socială împotriva traficului de persoane ţi a exploatării sexuale în România a organizat poate cea mai importantă campanie de informare cu privire la problematica traficului de persoane.

#FreedomTour a fost o călătorie de 37 de zile în jurul României, o călătorie care şi-a propus să ajungă la oameni, să ajungă la tineri din întreaga ţară, la cei care odată informaţi pot combate în mod direct problema traficului de persoane. Publicul ţintă al #FreedomTour sunt tinerii între 13 şi 26 de ani.

Caravana a plecat din București pe 11 septembrie și s-a oprit în 16 orașe, parcurgând un total de aproximativ 2500 de kilometri, pe parcursul a 896 de ore. Numărul de ore reprezintă numărul oficial de victime ale traficului de persoane înregistrate în 2013, în România, conform datelor furnizate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

Turul se încheie pe 18 octombrie, tot în București, cu prilejul Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.

#FreedomTour Final Video from eLiberare on Vimeo.

Traficul de persoane poate fi combătut în primul şi în primul rând prin informarea asupra mecanismelor şi strategiilor la care apelează în general cei care se ocupă de asta. Referindu-mă strict la targetul campaniei, #FreedomTour, tinerii între 13 şi 26 de ani informaţia şi informarea pot face ca numărul victimelor să scadă.

Dacă te întrebi ce poţi tu să faci? E simplu, trebuie doar să fii atent la cei din jur, la colegi, la prieteni la vecini, la cei care par singuri sigur ştii pe cineva cu probleme, poate singur, poate izolat social. O jumătate de oră petrecută cu tine ar putea să-îi salveze viaţa (oricât de dramatic sau “clişeistic” sună asta).

De asemenea, referitor strict la ziua de mâine, redau un mesaj postat de eLiberare:

Ai pregătit un eveniment cu ocazia acestei zile? Atunci înscrie-l chiar acum pe http://www.18octombrie.ro/implica-te/. Dacă nu, poți să găsești pe site deja evenimente la care poți participa din Maramureș, Mehedinți, București și Harghita.

 

În încheiere, pentru informaţii de ultimă oră vă invit să urmăriţi şi www.facebook.com/eLiberare

Similar Posts