Johnny Depp – Mortdecai, şi criticii de film

Mortdecai, comedia de acţiune cu Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor şi Olivia Munn e una din premierele acestui weekend. Regizat de David Koepp, filmul are ca punct de plecare trilogia omonimă a autorului britanic Kyril Bonfiglioli.

site mortdecai-poster
 

Seria romanelor lui Bonfiglioli a inclus Don’t Point that Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed, After You with the Pistol urmate apoi de All the Tea in China, un prequell, s-a bucurat de un mare succes în epoca respectivă. Toate aceste volume au apărut în anii 70, pentru ca 20 de ani mai târziu, mai exact în 1999 să fie publicat The Great Moustache Mystery, volum pe care autorul nu apucase să îl termine.

Filmul lansat de Lionsgate spune povestea primului volum, Don’t Point that Thing at Me, dispariţia / reapariţia unui tablou de Goya.

Charlie Mortdecai (Johnny Depp) personajul central al poveştii, în carte şi în film, este un veritabil aristocrat britanic în prag de faliment, amator de artă, oarecum colecţionar dar mai ales cunoscător al afacerilor necurate de pe piaţa neagră. Este întotdeauna însoţit de Jock Strapp (Paul Bettany) un fel de gardă de corp şi mână dreaptă cu valenţe de dădacă iar soţia lui Johanna (Gwyneth Paltrow) nu ezită nici ea să se implice în afacerile sale. Cel puţin în cazul de faţă fiind chiar cea care salvează pe undeva situaţia.

Nu am citit romanele, aşa că nu ştiu în ce măsură a fost respectată povestea, cât de bine sunt redate personajele şi alte detalii de genul ăsta, şi dacă mă întrebaţi nici nu e neapărat relevant pentru genul ăsta de film.

Deşi au fost 106 minute de film cel puţin simpatice, nu am plecat din sală cu impresia că Mortdecai ar fi o capodoperă, în definitiv de la o comedie de acţiune nu te aştepţi să îţi dezvăluie sensul vieţii.

De aici însă până la notele şi comentariile pe care le-am citit, e însă o distanţă mare. Rotten Tomatoes îi dă 9%, respectiv un scor de 3.1/10, în timp ce Metacritic noteaza momentan 19/100. Sigur, sunt primele impresii cele ale specialiştilor, care consideră că Johnny Depp a jucat din nou dezamăgitor, ceea ce se poate spune în general şi despre Gwyneth Paltrow (ea având şi câteva momente pozitive). Regia şi scenariul sunt considerate şi ele slabe şi dezamăgitoare.


După ce am văzut şi trailerul, trecem peste ce spun oamenii ăia neprietenoşi care sunt puşi doar pe criticat şi să vă spun cu ce am rămas eu din Mortdecai.

În varianta lui David Koepp, Mortdecai e un tip plin de umor, ironic până la cinism, romantic şi sentimental, în acelaşi timp un pic răutăcios şi un pic mai mult infantil şi egoist. De fapt, te şi poţi întreba ce s-ar alege de el fără Jock şi Johanna. Deşi în general umorul nu e foarte sofisticat, europo-centristul din mine s-a amuzat de prezentarea făcută “coloniilor din vest”, aşa cum mi s-a părut şi contextualizarea bărbii hipster-ilor.

Despre partea vizuală şi jocul actorilor, nefiind un specialist nu pot decât să-mi dau cu părerea. Vizual, ca dinamică şi “efecte” mi s-a părut că oamenii au propus variante interesante (deşi posibil să vi se pară că ar aduce cu Indiana Jones la care a colaborat Koepp), e un film fără exces sau tot felul de exagerări. Paul Bettany are un rol reuşit, la fel şi Gwyneth Paltrow. Legat de Johnny Depp, eu îndrăznesc să spun că exagerările şi aerul oarecum fals şi artificial ţin mai degabă de rol, decât să fie un neajuns al jocului său.

În concluzie, mie mi-a plăcut Mortdecai, îl recomand cu entuziasm, şi sunt curios de impresiile celor care l-au văzut.

E prematur să vorbim de o continuare a lui Mortdecai, totul depinde de încasările pe care le va avea filmul lansat astăzi. Între noi fie vorba, ţinând cont de faptul că a costat doar 60 de milioane ar trebui să dea cu plus în câteva săptămâni.

Similar Posts