Re-citesc Jules Verne

July 24, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

A trecut mai bine de un an deja de cand Adevarul a re-editat Colectia Jules Verne, partea cea mai inspirata a intiativei fiind in opinia mea decizia de a pastra formatul edititiei din 1980. Cred ca in fiecare casa se gasesc macar cateva volume din cele 40 ale colectiei.

Pentru ca ma tot “lovesc” de volumele cu Jules Verne nu am rezistat si am inceput sa cumpar titlurile pe care nu le aveam in copilarie si pe care mi-am dorit intotdeauna sa le citesc. Asta si pentru ca vreau sa vad ce iese la o lectura a lui Jules Verne care merge mult dincolo de poveste, de intelesul pe care il puteam da eu la 10 ani.

Si e de inteles mult dincolo de poveste, asa cum reiese si din cele doua filmulete de mai jos.

Povesteam acum cateva luni despre amintirile mele legate de Jules Verne, si cum in loc sa fac adunari si inmultiri preferam sa mai citesc inca o jumatate de ore, si inca o jumatate de ora din 800 de leghe pe Amazon, Insula cu Elice sau Capitan la 15 ani.

Asa cum reiese din primul documentar, Jules Verne e considerat parinte sau bunic al literaturii SF, si poate chiar Fantasy.

4 comments

 • Reply

  ionescu / 24 Jul

  da, si noi am cumparat cartile din colectie pe care nu le-am avut in copilarie. pe urma a venit o alta editura si a scos inca un calup de volume care nu faceau parte din colectia originala (http://www.ercpress.ro/default.php?p=browse&clid=158), si dintre care nu citisem decat mathias sandorf. de asta data nu le-am mai luat pe toate cele necunoscute. revederea cu jules verne n-a fost foarte satisfacatoare, probabil fiindca citisem deja capodoperele domniei sale. totusi, interesante cateva dintre astea de la erc press.
  si in incheiere, daca e permis, o recomandare: http://www.artline.ro/files/gItems/image/5/jules_verne.jpg

 • Reply

  citadinul / 24 Jul

  nu stiam de existenta celeilalte colectii. interesant. multumesc pentru informatie si recomandare.

  nu pot sa nu ma intreb pe ce criteriu au fost alese cele 40 de titluri initiale.

  sunt tentat sa il “cercetez” un pic mai indeaproape pe jules verne.

  incerc sa imi aduc aminte, dar nu cred ca in facultate (filologie, romana-franceza) ne-am oprit foarte mult la nantez. ma mira un pic asta, pentru ca nu se poate spune despre opera lui ca ar fi lipsita de importanta.

  e drept ca fiecare profesor are prioritatile si preferintele lui.

 • Reply

  ionescu / 25 Jul

  intre titlurile initiale au cam fost evitate alea cu rusi. cred ca asta am citit in dilemateca, au avut un dosar jules verne acum vreo 2 ani. uite ca e pus pe net http://www.scribd.com/doc/52712689/dilemateca-dosar-jules-verne

 • Reply

  Jules Verne sau E.A. Poe cu Google Earth! at Citadinul / 12 Jan

  […] pentru că spuneam că voi reveni cu impresii despre romanele lui Jules Verne, pe lângă latura spectaculoasă, la nivel de construcţie narativă, nu prea sunt multe de […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.