Românii, depresia, diabetul şi asigurările
Psihologia, sau mai bine zis psihologii şi mersul la psiholog sunt în continuare un subiect privit cu suspiciune de majoritatea românilor. Ceea ce e mai grav e faptul că şi din punct de vedere al statului lucrurile stau cam la fel. Nu ştiu cât de cunoscut este faptul că în România asistenţa psihologică nu este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Conform primei surse, purtătorul de cuvânt al Colegiului Psihologilor, Iulian Laurenţiu Ştefan a spus că “În România, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog şi nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”. În acelaşi context ar mai fi de spus că în România sinuciderile reprezintă 25% din cazurile de moarte violentă.
În completarea celor de mai sus, cel de-al doilea material ne spune, conform unui studiu, că în România incidenţa depresiei este mai mare decât cea a diabetului “prevalenţa episodului depresiv major la momentul examinării a fost de aproximativ 9%, iar pe durata întregii vieţi de 21%, spre deosebire de diabet care are o prevalenţă de 8,4% in rândul populaţiei adulte”. Vă recomand şi continuarea materialului.
Datele sunt date, şi statisticile sunt suficient de clare, cred că e evident că un prim pas pentru schimbarea situaţiei din România este fără îndoială reglemetarea situaţie psihologilor în raport cu CNAS.
Asta ar facilita şi implementarea unui program de asistenţă psihologică (reală) în şcoli. Avantajul ar fi dublu, pe de o parte e mai uşor să rezolvi problemele unui copil (probleme care pot degenera, pot duce la luarea unor decizii greşite cu efecte pe termen lung) iar pe de altă parte pot forma o “cultură psihologică minimă” astfel încât adolescenţii să îşi dea seama că ceva nu e ok cu ei şi să caute ajutorul adecvat la timp.
Aşa, pe post de încheiere, sper să pot anunţa cât de curând că asistenţa psihologică e decontată şi în România.
p.s. Linkul de la poză duce la un articol despre depresie (engleză)