Sting, omul care a adus ploaia la București (cronica)

August 1, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

James Walsh, Mike & The Mechanics și Sting ne-au oferit ieri la Romexpo una din serile acelea de concert pe care ai vrea oricând să le retrăiești. Ploaia ”sfidată” sau chemată, cum vrem să îi spunem, de Sting și de public înainte de piesa Heavy Cloud, No Rain și-a făcut simțită prezența cu primii stropi la începutul primului bis, pe Desert Rose (ironic, nu) dezlănțuindu-se la nici 10 minute după ce artistul și echipa lui au ieșit de pe scenă.

sting foto

(sursa foto)

Dar… să o luăm cu începutul. Concertul Sting, Mike & The Mechanics și James Wlash era pe lista noastră încă de când s-a anunțat, dar, din cauza unui context hai să îi spunem neprietenos, luni seară încă mai stăteam în dubii dacă să mergem sau nu, (cu acreditarea se pare că m-am trezit prea târziu), ne-am hotărât însă marți, și pentru că Sting e sau mai bine zis era concertul pe care își dorea Alexandra cel mai tare să îl vadă anul ăsta.

Citisem una alta despre ghidușiile de la Rock The City 2013, în consecință, ca să nu avem surprize, am decis să luăm bilete chiar în față, dacă tot mai erau la prețul promoțional. Și așa am ajuns ieri seară în jur de ora 19 la Romexpo. Era ceva lume, dar am intrat lejer, după o verificare sumară. La fel de repede s-au mișcat lucrurile și la casele de jetoane (și când le-am luat și când mi-am luat banii înapoi). E drept asta se întâmpla înainte să urce Mike pe scenă, așa că nu știu cât de aglomerat a fost mai târziu. La capitolul asta singurul minus ar fi oferta cam restrânsă, ca să nu amintesc faptul că nu aveau nici măcar la ora aceea apă minerală… și totuși 7 lei pentru un pahar de apă plată parcă…

L-am ratat pe James Walsh cu chitara lui, ajungând așa cum spuneam un pic înainte ca Mike și echipa lui să urce pe scenă. Chiar și la ora aceea sectorul nostru era deja aglomerat dar am găsit relativ ușor loc undeva în primele rânduri.

Tim Howar, Andrew Roachford și Mike Rutherford, alături de ceilalți Mechanics au cântat aproximativ o oră, s-au întreținut cu publicul din București, ba chiar ne-au și mulțumit în română. Tim Howar și Andrew Roachford cele două voci ale trupei, adevărați oameni de scenă au reușit să anime un public ce a fost la rândul lui deschis și bucuros să facă parte din show-ul Mike & The Mechanics, cu atât mai mult cu cât trupa a prezentat un setlist cu câteva din piesele lor de rezistență, de la Get Up, Another Cup of Coffee, Try To save me, Cuddly Toy, încheind cu un cover primit excelent de public la I can’t dance (Genesis), Over my shoulder și All I need is a Miracle.

Cred că puține alte trupe ar fi putut face o deschidere atât de reușită pentru concertul lui Sting. Deși sunt doar de vreo doi ani în această formulă, Mike & The Mechanics au un echilibru, o dinamică și o plăcere de a cânta împreună care s-a văzut încă de la primele acorduri și asta cred că i-a cucerit și pe cei care nu prea știau la ce să se aștepte din partea britanicilor.

Sting a urcat pe scenă cu aproximativ un sfert de oră înainte de ora 21, ora anunțată de organizatori și a cântat… până a început ploaia. Setlistul a fost unul clasic pentru turneul Back To Bass (după cum anticipam), care de altfel s-a și încheiat cu concertul de la București.

Am avut parte de o variantă live, alături de câțiva instrumentiști deosebiți a celor mai cunoscute și apreciate hit-uri semnate de Sting, dar și de câteva din piesele The Police, fără să uităm nici de momentele de jam session ale fiecăruia dintre membrii trupei lui Sting care au avut parte pe rând de câte un moment dedicat.

Sting a salutat publicul în Română și pe toată durata concertului a purtat un dialog cu fanii, întrebându-i chiar de două ori ”Ce faceti?”.

If I ever lose my faith in you, Every little thing she does is magic, Englishman in New York au fost piesele de început, piese trăite din plin de public, un public care a rezonat la fel de puternic și la Fields of Gold ori Message in a bottle.

Heavy cloud, no rain a fost deschsisă de un dialog între Sting și cei prezenți… dar de întâmplat s-a întâmplat chiar pe dos, deși ”heavy cloud” nu s-a văzut, am avut pe final parte din plin de ”rain”.

Love is stronger than justice s-a transformat într-un jam session în toată regula, Sting punându-i pe rând în valoare pe toți membrii trupei, un moment aparte fiindu-i dedicat tânărului violonist Rufus Miller (fiul chitaristului Dominic Miller, care s-a aflat și el ieri seară pe scenă, și care a fost alături de Sting pe toate albumele din 1990 încoace).

Ultima piesă din concert a fost Roxanne, după care am avut parte de Encore, cu Desert Rose, King of Pain și nu în ultimul rând cu Every Breath You Take, după care scena a rîmas din nou goală și luminile s-au stins pentru o clipă, Sting și trupa revenind însă și pentru despărțirea finală, după ce am putut asculta și Fragile.

Asta a fost, oarecum pe scurt, povestea concertului Sting, Mike & The Mechanics și James Walsh de la Romexpo, eveniment organizat de Marcel Avram si East European Events alături de D&D East Entertainmet. Un eveniment mai mult decât reușit, care a avut parte și de un public deosebit de cald care a fost alături de oamenii de pe scenă pe toată durata celor aproximativ 5 ore de concerte.

Finalul a fost cu ploaie, o ploaie care a început imediat după concert, o ploaie de vară, care ne va lăsa cu o amintire în plus după o seară specială petrecută alături de Sting.

Cine a mai fost la concert, cum a fost pentru voi?

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.