5 despre – Webstock 2015 + cum e cu vlogging-ul
Webstock 2015, ediţia cu numărul 8 celui mai important eveniment pentru onlineul românesca a fost, ca în fiecare an un adevărat maraton, încheiat cu Webstock Awards şi un binevenit afterparty.
Conferinţele de dimineaţă, cu tematica Thw Game Chanegers au propus câţiva vorbitori interesanţi, în timp ce partea a doua a zilei a fost dedicată discuţiilor stric “profesionale”.
Sigur, după conferinţele de acest gen, se pot scrie multe, cu toate acestea, pentru că ce interesaţi dar care nu au putut fi acolo, au avut ocazia de a urmări Webstock live online, în cele ce urmează voi puncta câteva dintre intervenţiile interesante pentru mine.
1. Andrei Roşu e cunoscut pentru traversarea canalului mnecii înot, dar şi pentru tot felul de maratoane, triatloane şi alte probe sportive de anduranţă pe care le-a dus cu bine la sfârşit. Andrei nu e un sportiv profesionist şi s-a apucat de sport doar ca să schimbe ceva în viaţa lui.
Am reţinut de la el că e importatnt să devii ceea ce aai vrea să fie şi copiii tăi. Şi că schimbarea se face treptat, dar constatnt.
Îl găsiţi pe www.andreirosu.org
2. Dragoş Lumpan e fotograf, dar mai ales e un om care a mers până la capăt şi şi-a îndeplinit visul. Acela de a documenta fotografic ultimele transhumanţe din spaţiul românesc şi european.
A avut şi răbdare şi încredere să ducă mai departe un proiect peste ani, chiar dacă la un moment dat părea că nu va avea nici o finalitate (din motive de lipsă de finanţare).
Rezultatul sunt o serie de fotografii care documentează o lume pe cale de dispariţie.
Dar cum o fotografie spune mai mult decât o pot face cuvintele mele, vă las cu două linkuri lumpan.com şi mai ales transhumance.ro
3. Erwin Albu e un ţăran urban, aşa cm îi plac să se auto-intituleze. În vară a avut o idee simplă, despre care sigur aţi auzit. A înfiinţat prima “autoservire” în care clientul decide care e preţul pe care doreşte să îl plătească pentru un produs. E vorba de produse din seră şi din grădină de care familia nu avea nevoie.
Erwin Albu pledează pe de o parte pentru ideea aceasta de a oferi celorlalţi ceea ce ţie îţi prisoseşte, iar pe de altă parte de a încuraja grădinăritul, fie el şi de apartament, ca mijloc de relaxare.
4. Florin Georgescu e nevăzător, asta nu îl împiedică să fie mai ciclist decât mulţi ciclişti. În Tandem, nume pe care îl are şi asociaţia pe care o reprezintă.
Florin participă de câţiva ani la evenimente cicliste, a parcurs pe bicicletă distanţe spectaculoase, până la Sighetul Marmaţiei sau chiar Londra, în sprijinul unor cauze umanitare.
Florin Georgescu pledează pentru incluziunea persoanelor cu probleme, iar una din aceste variante este chiar ideea de ciclism în Tandem.
Cei care doresc să afle mai multe despre toate acestea şi să se implice într-un fel sau altul o pot face urmărind asociatiatandem.wordpress.com şi www.facebook.com/AsociatiaTandem2010
5. Nu îl citesc şi nici nu îl urmăresc pe Cabral, însă a spus la Webstock 2015 ceva ce merită reţinut. A vorbit despre egoism, plecând de la premisa că omul e în esenţă o fiinţă egoistă.
Dar că egoismul ăsta capătă o valenţă pozitivă, dacă nu te gândeşti strict la tine şi te gândeşti şi la ai tăi: la familia ta, la vecinii tăi, la prietenii tăi, la oraşul tău.
Şi mai ales dacă faci ceva să schimbi în bine nişte lucruri, alea pe care le poţi tu schimba, în funcţie de talentul şi priceperea ta.
În articolul în care îmi anunţam prezenţa la Webstock spuneam că sunt tare curios dacă se va vorbi din nou despre video-content şi vlogging, aşa că ar fi fost neserios să nu particip la secţiunea de Video Blogging.
Drept să spun, chiar au fost 90 de minute simpatice cu Anne-Marie Chelariu (The Anne-Marie), Mihai Ţăranu (Zmenta) cel care a fost de altfel desemnat şi Intel Online Personality of The Year şi Ciprian Cătunescu (Unguru Bulan).
Prezentările au fost voit la nivel de bază, cu detalii pentru începători (aşa cum e şi povestea cu vlogging-ul la noi) pe partea tehnică, de conţinut şi monetizare. Cine a avut urechi de auzit şi a mai şi înţeles, a plecat cu ceva de acolo.
Pe de altă parte entre nous soit dit, singurul vlogger propriu-zis e Anne-Marie (poate şi Zmenta), Unguru Bulan intrând la o cu totul altă categorie
Poate cel mai important sfat pentru cei destul de mulţi amatori de o carieră în vlogging a fost cel al lui Mihai: înregistrează-te, fă nişte episoade pilot, dă-le prietenilor… şi vezi dacă ai vreo şansă în direcţia asta.
Aparent nu e mare lucru să te filmezi, de altfel sunt destui cei care dau măcar decent pe ecran. De aici însă, până la zeci de mii de vizualizări e o cale lungă şi un algoritm greu de anticipat.
Plus multă muncă şi perseverenţă.
Concluzia mea legată de vlogging… e că va rămâne întotdeauna un domeniu în care doar cei cu adevărat făcuţi pentru asta vor avea succes, noi restul putem rămâne la scris.
În încheiere, pentru cei interesaţi, iată lista câştigătorilor Webstock Awards 2015 (pe cre îi vedeţi în poza de mai sus, preluată de pe acelaşi cont de facebook)