(nu) Avem un Zoo / We Bought a Zoo

February 2, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Film

Am fost la film, Avem un Zoo / We Bought a Zoo, ceea ce nu se intampla extrem de des, pentru ca sunt mai degraba adeptul cartilor. Daca e sa se lase cu film, se intampla fie pentru ca e ceva ce merita vazut pe ecran mare sau 3D sau din motive de intruniri de socializare.

La We Bought a Zoo am ajuns din al doilea motiv. Fara sa intru in foarte multe detalii, spun ca e un film simpatic, relativ simplu si fara pretentii, dar care capata valoare, cel putin pentru mine, prin prisma autenticitatii lui, a faptului ca are la baza o poveste reala (nu am facut cercetari cu privire la gradul de “romantare“, cert e ca au mutat povestea din Anglia in SUA).

Ma abtin de la orice alte comentarii pentru ca, tot dupa mine, e unul din acele filme caruia e deplasat sa incepi sa ii gasesti nod in papura sau sa incepi discutii mai mult sau mai putin filosofice despre cat de banale sau de profunde, cat de artificiale sau nu, sunt trairile si experientele personajelor.

E un film pe care il simti sau nu.

M-a deranjat insa foarte tare o chestie: traducerea titlului. Desi nu e absolut deloc o mare inginerie, We bought a Zoo traducandu-se foarte frumos cu Ne-am cumparat un ZOO sau Ne-am luat un Zoo, ceea ce respecta din toate punctele de vedere titlul original.

Avem un Zoo! varianta aleasa spune in primul rand, din punct de vedere logic, altceva decat titlul original, pentru ca “a avea” implica altceva decat “a cumpara“. Mai exact, detaliul esential e acela ca vei cumpara ceva ce NU ai.

E drept, meseria de traducator e grea, multi cu diplome, putini cu stiinta. Asta in cazul in care titlul n-a fost ales de vreun mega expert in marketing sau alte asemenea.

Ca sa revin insa la film, iata caseta tehnica, trailerul oficial si cateva cuvinte despre poveste

We bought a Zoo e o comedie, regizata de Cameron Crowe pe un scenariu de Cameron Crowe, Aline Brosh McKenna si care ii are in rolurile principale pe Matt Damon, Scarlett Johansson, Thomas Haden Church.

Filmul are ca punct de plecare memoriile lui Benjamin Mee, un fost jurnalist britanic de la The Guardian care dupa ce si-a pierdut sotia a preluat Dartmoor ZOO din Devon. Povestea lui a aparut in cateva seriale si inregistrari la BBC Two si Nat Geo Wild inainte de a fi cumparata de 20th Century Fox.

A vazut cineva filmul, cum vi s-a parut?

Si ceea ce ma intereseaza mai mult, credeti ca fac prea mult caz de problema de la traducerea titlului? Daca era o exceptie, poate ca treceam cu vederea, dar in general titlurile in romana sunt traduse cel putin neinspirat si nu prea inteleg de ce.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.