Timișoara – 18 octombrie 1716

October 17, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Prințul Eugeniu de Savoya iși facea intrarea triumfală în Timișoara pe 18 octombrie 1716, moment ce marchează eliberarea orașului și a întregului Banat de sub ocupația otomană, care durase mai bine de 150 de ani.


După exact 295 de ani de la acest moment, ziua de 18 octombrie 2011 va fi marcată, pentru prima dată în istorie prin depunerea de coroane la bustul lui Eugeniu de Savoya din Parcul Central din Timișoara.

Inițiativa le aparține organizatorilor unei serii de întâlniri cu tematică socio-culturală: “Sara Bănățană” care aduce în discuție, în cadrul unor întâlniri lunare la care participarea e deschisă, probleme actuale ale comunității, dar în același timp și-a asumat rolul de recuperator al memoriei, propunându-și să creeze un spațiu de discuție între cei vărstnici și tinerii care vor să știe și varianta reală a istoriei acestei regiuni. Dar despre Sara Bănățană și meritele celor care o organizează cu o altă ocazie.

Ziua de 18 octombrie va fi probabil decretată și de Primăria Timișoara ca zi de “importanță locală”. Ceea ce ar fi o decizie cât se poate de firească, pentru că întreaga dezvoltare a orașului nostru e legată de acest moment, 18 octombrie 1716 și de acțiunea lui Eugeniu de Savoya.

Am amintit despre acest moment și in articolul legat de Ziua Timișoarei, și dacă n-am spus-o atunci, o spun acum, din perspectiva dezvoltării și a evoluției care a urmat momentului 18 octombrie 1716, sunt și eu de părere că Timișoara ar trebui să își aniverseze “ziua” pe aceasta dată.

Acestea fiind spuse, ii felicit încă o dată pe organizatori, și sper ca în anii care urmează pe 18 octombrie la Timișoara să avem parte de cât mai multe evenimente culturale, proiectii de film, expoziții sau dezbateri care să marcheze acest moment important pentru istoria orașului.

1 comments

  • Reply

    8 trupe si artisti din Timisoara / 03 Aug

    […] pe scurt de ce se ține aniversarea pe 3 august și de ce există voci care consideră că data de 18 octombrie ar fi mult mai potrivită pentru un moment de […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.