Timişoara – 25 de ani de libertate: marşul eroilor + proiecţie de film şi întâlnire cu Klaus Iohannis la UVT

December 13, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Timişoara marchează săptămâna viitoare 25 de ani de libertate şi onorează memoria celor căzuţi în decembrie 1989 prin deja tradiţionalul Marş şi printr-o proiecţie de film, urmând să aibă loc şi o întâlnire cu Klaus Iohannis la Universitatea de Vest.

noi nu murim

Seria de evenimente* va începe luni, 15 decembrie, Aula Magna a Universităţii de Vest acolo unde va avea loc, cu începere de la ora 18, proiecţia filmului ”Noi nu murim!”, de Gabriel Burza, un film al evenimentelor din decembrie 89, o colecție de imagini-document din acele zile care te transpun pe străzile Timișoarei și te fac să simți freamătul oamenilor și licărul de speranță din ochii lor.

Proiecția filmului va fi urmată de discuţii libere cu invitatul special, Traian Orban, președintele Asociației ”Memorialul Revoluției”, unul dintre oamenii care se luptă în continuare să păstreze vie și să cinstească memoria Eroilor Revoluției Române.

Unul din organizatorii proiecţiei este Druckeria, cei prezenţi urmând să aibă posibilitatea de face donații pentru Acțiunea de Crăciun Druckeria de anul acesta, ce își propune renovarea și utilarea completă a unui salon de la Maternitatea Bega.

25 de ani de libertate

Aşa cum a promis în campanie, Klaus Iohannis, Preşedintele ales al României, va fi pe 16 decembrie 2014 la Timişoara. Începând cu ora 17:30 va participa la o întâlnire deschisă cu publicul în Aula Magna a Universităţii de Vest. Probabil că nu e singurul eveniment la care va participa cu ocazia acestei vizite, dar este în mod cert, prin prisma locaţiei, cel mai important ca mesaj şi simbol, o întâlnire cu susţinătorii într-un spaţiu lipsit de orice implicaţie sau influenţă politică. Cu atât mai mult cu cât anul acesta Universitatea de Vest din Timişoara aniversează 70 de ani de la înfiinţare

mars

Marşul Eroilor – “Cine uită e complice!, miercuri pe 17 decembrie 2014, ora 19:00 cu plecarea din Piaţa Maria, organizat ca deobicei de suportrerii lui Politehnicii Timişoara:

În fiecare an suntem prezenţi în stradă. Trecem îngânduraţi, cu lumânări şi coroane în mână, pe lângă oameni care ne privesc cu nepăsare şi oarecum amuzaţi de gloata ce se îndreaptă înfrigurată înspre Cimitirul Eroilor. Însă noi ne încăpăţânăm să revenim în frig, în fiecare an. Pentru că memoria părinţilor, fraţilor sau surorilor noastre nu ne lasă să nu mai facem asta. Pentru că preţuim libertatea mai mult ca orice, iar de 25 de ani numele lor înseamnă libertate!

Pe 17 decembrie 2014, zi de doliu în Timişoara, cu începere de la ora 19:00, vă asteptăm alături de noi în Piaţa Maria. Ne grupăm şi pornim încolonaţi prin centrul oraşului, la fel ca în fiecare an, către Cimitirul Eroilor, punctul final al plimbării noastre.

 

Nu avem voie să uităm.

 

Nu avem voie să iertăm.

 

Nu cerem mult. Două ore de plimbare pentru 25 de ani de libertate. E de datoria noastră să ţinem flacăra memoriei aprinsă şi să o preţuim.

 

Şi vrem ca voi să ne fiţi alături, în număr cât mai mare. (detalii pe pagina evenimentului)

*acestea nu sunt singurele evenimente ce vor avea loc la Timişoara pentru a marca cei 25 de ani din decembrie 1989.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.