4 Uşi şi alte povestiri de A. G. Billig

Am fost tentat pentru un moment să intitulez articolul 4 Uşi şi alte povestiri fantastice, şi nu aş fi fost deloc departe de adevăr. În fapt, deşi propun episoade dintre cele mai banale din realitatea cotidiană, povestirile lui A.G. Billig reuşesc să te transpună într-un imaginar în care totul e posibil în care nu există reguli iar visul poate oricând să devină realitate.

4-usi-si-alte-povestiri-de-a-g-billig-lansat-in-versiune-digitala-18480822

De altfel, chiar şi povestea acestui volum e una specială. În noiembrie 2012 editura MP Publishing din Londra lansa în format digital volumul 4 Doors and Other Stories, un inedit debut românesc în limba engleză. A. G. Billig avea în lucru 20 de poveşti de dragoste, iar întâmplarea a făcut ca o vizită la London Book Fair să se concretizeze cu debutul amintit.

Varianta în limba română, 4 Uşi şi alte povestiri,  a apărut la mijlocul lui 2013, ediţia tipărită, respectiv în martie 2013 în varianta digitală, în cadrul unei colaborări cu Editura Datagroup din Timişoara.

Cele douăzeci și una de povestiri te poartă într-o călătorie fascinantă, care explorează natura și dimensiunile iubirii, nu doar în cele mai obișnuite forme – sacrificiu, iertare, dor, dorintă, prietenie, dar și în cele mai stranii – abandon, gelozie, izolare, trădare.

A.G. Billig realizează un portret al iubirii în cele mai diverse forme, privind-o ca pe cel mai autentic și mai precis drum către autocunoaștere.

Fragmentul de mai sus rezumă exact esenţa acestui volum. Cu toate acestea mai e ceva ce eu unul am apreciat la cele 21 de povestiri, un evident eclectism în alegerea subiectelor, în alegerile personajelor. Pe undeva e un roman plin de surprize, fiecare început de povestire deschide un univers cu totul nou, în care iubirea, subiectul central poate lua cele mai neaşteptate forme, uneori subtile, alteori directe. De fapt iubirea e doar pretextul, problema e de cele mai multe ori în altă parte.

Volumul 4 Uşi şi alte povestiri oferă practic 21 de posibile studii de caz. Nu vreau să stric nimănui plăcerea lecturii cu toate astea nu pot să nu vorbesc un pic despre câteva dintre povestiri  (a propos, cartea e disponibilă în ambele variante şi poate fi comandată pe www.edituradatagroup.ro).

Doi ochi verzi care deschide volumul, este povestea de dragoste dintre un bărbat însurat care e subjugat de farmecele ochilor verzi ai unei ţigănci, totul într-un cadru aproape suprarealist. E o dragoste aparent absurdă, aberantă, un destin de care nu poţi scăpa, o poveste care mi-a amintit de Goran Bregovic care spunea în fiecare dintre noi există un “tigan care așteaptă să se trezească din când în când”. Personajul lui A.G. Billig sigur ar subscrie la treaba asta.

Există câteva povestiri extrem de scurte, aparent simple dar care te lasă cu o imagine extrem de puternică, Spaniolul, Cureaua de piele sau chiar Pianista. 

4 Uşi, e un poliptic inedit, o călătorie revelatorie în timp. Acest motiv al călătoriei, al timpului care poate avea şi alte reguli apare şi în Sania Fermectă, ori, în Andy Warhol, două povestiri pe cât de diferite, pe atât de captivante, fiecare în felul ei.

Nu pot să mă decid care ar fi povestirea mea preferată, Visare, Karma modele de evadare din cotidian, sau Bucurie povestirea pentru orice anotimp, care încheie acest prim volum lansat de A.G. Billig.

În încheiere nu pot decât să spun că aştept cu inters volumul pe care autoarea ştiu că îl pregăteşte deja.

Dar voi reveni destul de curând cu mai multe detalii despre toate acestea.

Similar Posts